Now Reading
Daca esti convins ca poti deveni mai destept, chiar vei deveni

Daca esti convins ca poti deveni mai destept, chiar vei deveni

Revista Psychologies

creier, inteligenta

Multi cred ca inteligenta este un dat de neschimbat. Mai mult, ca anumite rase si grupuri sociale sunt mai inteligente decat altele. Evocarea acestor stereotipii despre inferioritatea intelectuala a acestor grupuri (de exemplu femeile sau negrii) este suf icienta pentru a afecta performanta.

Psihologul social Claude Steele si colaboratorii sai au numit acest fenomen „amenintarea ste­reotipului“… Cativa psihologi a­mericani au spus unor studenti de culoare si unor albi sa considere inteligenta ceva maleabil. (Studentii dintr-un alt grup de verif icare nu au primit aceasta informatie). Cei care au invatat despre maleabilitatea IQ-ului si-au imbunatatit notele, mai mult decat cei care nu au primit informatia. Mai mult decat atat, se pare ca cei de culoare au avut un avantaj mai mare la af larea informatiei despre natura maleabila a inteligentei.

Ce semnif ica asta? Ca felul cum suntem priviti de catre cei din jur ne afecteaza. Daca suntem apreciati si incurajati, vom rezolva mai rapid si mai bine proble­me­le decat daca ni se pun etichete degradante. Intelegerea faptului ca inteligenta poate f i imbunatatita duce la ameliorarea propriu-zisa a acesteia, in special pentru grupurile care sunt privite ca stereotipii de inteligenta redusa (negri, femei in domeniile tehnice). Asadar, inca un argument pentru a ne dezbraca de prejudecati. (www.apa.org)

Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top