Now Reading
De ce barbatii sunt fericiti cand castiga mai mult decat prietenii lor

De ce barbatii sunt fericiti cand castiga mai mult decat prietenii lor

Revista Psychologies


A castiga mai mult decat vecinul, iata o motivatie masculina ce nu poate fi neglijata.


Un salariu bun aduce destul de multa satisfactie. Dar pentru barbati, sa aiba un salariu mai mare decat prietenii lor, asta deja provoaca adevarata placere.
Conform unui studiu, a fi platit in plus fata de un coleg stimuleaza „centrul recompensei” in creierul barbatului. Acest centru ofera placere ca urmare a unor experiente de genul: a manca ceva delicios, a face sex sau a atinge un tel. Cercetarile arata ca plata unui succes stimuleaza aceasta parte a creierului.

Dar la barbati cel putin, acest efect depinde de cat castiga ei in raport cu ceilalti.

In acest studiu, voluntarii au fost impartiti in perechi si au fost de acord sa le fie scanat creierul in timp ce indeplineau acelasi tip de sarcini. Li s-a explicat ca pentru fiecare raspuns corect vor primi intre 30 si 120 euro. Fiecarui participant i s-a spus ce performante a facut partenerul lui si ce suma de bani a primit. In acelasi timp au fost monitorizate schimbarile survenite in circulatia sangelui la nivelul creierului. Fluxul sanguin mare a marcat mod special celulele nervoase care erau activate. O singura zona „se aprindea” cand voluntarii castigau bani si devenea mult mai activa cand o persoana castiga bani mai multi decat partenerul sau. Daca ambii parteneri au indeplinit corect sarcina, dar au fost platiti diferit, cel care a fost platit mai mult a inregistrat o crestere, in timp ce partenerul sau, desi a raspuns si el corect, nu a avut o valoare mai ridicata.

Acest rezultat contrazice teoria economica traditionala conform careia cel mai important factor este dimensiunea recompensei. Compararea cu recompensa altor persoane e la fel de relevanta.

Text: Catalina Cristescu
Foto: GULIVER.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top