Cum să ne gestionăm emoţiile într-un mod sănătos cu Florina Cioagă
Emoţiile joacă un rol important în viaţa noastră. Emoţiile fac parte dintr-un proces continuu de evaluare cognitivă şi feedback. Acest proces a evoluat pentru supravieţuirea noastră şi stă la baza deciziilor noastre, nu doar a celor referitoare la cum să acţionăm, ci şi în cine să avem încredere.
Emoţiile ne afectează comportamentul, chiar dacă nu le observăm activ. Evaluarea cognitivă care duce la o emoţie se face în mod inconştient, deci doar pentru că cineva nu este conştient de o emoţie, nu înseamnă că nu îi afectează comportamentul.
Şi chiar dacă afişăm emoţiile în mod diferit în funcţie de cultură, educaţie, experienţe din trecut, emoţiile sunt prezente în fiecare fiinţă umană de la naştere până la moarte. Suntem cu toţii fiinţe emoţionale.
Şi pentru că emoţiile nu ne definesc, ci doar le experimentăm şi adesea avem dificultăţi în a le gestiona în mod sănătos, vă invităm la un atelier în care, dintr-o perspectivă conceptuală, cât şi experienţială:
- ne vom uita pragmatic la emoţii pentru a le înţelege mesajul
- vom explora strategii sănătoase de reglare emoţională
- vom lucra practic câteva dintre emoţiile puternice care ne blochează în viaţa de zi cu zi, pentru a înţelege asupra cărui aspect din viaţa noastră emoţiile ne atrag atenţia.
Înţelegerea emoţiilor, vorbirea despre emoţii, gestionarea emoţiilor – acestea sunt printre cele mai mari provocări ale omului. Dar, poate că nu pare, a ne gestiona emoţiile într-un mod sănătos este o abilitate care poate fi învăţată.
Acest atelier este pentru tine dacă:
- vrei să îţi înţelegi emoţiile într-un mod clar şi pragmatic
- te simţi blocat/ă din cauza emoţiilor puternice de la un spectru la altul, de la furie, anxietate, ruşine, la bucurie, entuziasm, infatuare
- te-ai săturat să auzi:
- “nu mai fi atât de emoţional/ă”
- “nu este profesionist să îţi arăţi emoţiile”
- “nu mai plânge” sau “nu te bucura prea tare”
- “fii pozitiv/ă”
- vrei să foloseşti strategii sănătoase de reglare emoţională
- vrei să răspunzi la emoţii în loc să reacţionezi la emoţii
Pe parcursul celor 3 şedinţe vom parcurge următoarele teme:
- Alfabetizarea emoţională– Vom porni într-o călătorie de alfabetizare emoţională în care vom explora câteva dintre credinţele limitative despre emoţii, ne vom familiariza cu structura logică a emoţiilor şi vom înţelege cum să folosim conceptul de direcţie de referinţă în lucrul cu emoţiile.
- Autoreglarea emoţională– Ne vom uita la emoţii din perspectiva neuroştiinţelor, vom înţelege care sunt strategiile de reglare a emoţiilor şi, mai ales, care sunt cele sănătoase şi vom descoperi ce avem în trusa de prim ajutor pentru calmarea emoţiilor puternice.
- Gestionarea practică a două emoţii puternice sau a unui cluster de emoţii la alegerea grupului(ex. frică-anxietate-îndoială, furie-frustrare-resentiment, ruşine-vină, compasiune-empatie-simpatie-milă etc.)
La sfârşitul acestui atelier, vei pleca cu:
- Cunoştinţe – vei şti
- ce înseamnă alfabetizarea emoţională
- care este structura logică a emoţiilor
- ce ai de practicat regulat pentru a ajunge să răspunzi la emoţii în loc să reacţionezi la emoţii
- Abilităţi – vei fi capabil/ă
- să înţelegi care este mesajul emoţiilor experimentate
- să îţi reglezi emoţiile într-un mod sănătos
- să foloseşti trusa de prim ajutor pentru calmarea emoţiilor puternice
- Atitudine – vei manifesta dorinţa de:
- a-ţi verbaliza emoţiile şi nevoile aferente
- a-ţi alinia acţiunile la emoţiile şi nevoile aferente
- a te uita şi a te îngriji de aspectele din viaţa ta asupra cărora emoţiile tale îţi atrag atenţia
Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de vineri, în intervalul 19:00-21:00.
Date desfăşurare curs: 13, 20 şi 27 septembrie
Număr maxim persoane: 20
Cost: 330 lei total pentru trei întâlniri
Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.
Înscrie-te AICI!