Pe urmele rușinii – workshop teoretic și experiențial

Rușinea este un sentiment complex care are părți afective, sexuale, emoționale și sociale. Îi dăm diferite nume cum ar fi vinovăție, timiditate, inferioritate, respect, pudoare, însă esența pare a fi acest ”afect primordial”(Lavinia Bârlogeanu), rușinea. Cu siguranță cel puțin o dată ai simțit că intri în pământ de rușine, că îți ard obrajii, că te scurgi. De asemenea ai auzit, chiar ai spus sau gândit: ”Îmi este rușine”, ”Nu îți este rușine” , ”Mor de rușine” , Îmi spăl rușinea”.

În era digitală, rușinea a căpătat o nouă dimensiune. Platformele sociale permit o expunere mai mare a vieților personale, există comparații constante care pot amplifica sentimentele de rușine.  Feedback-ul public nefavorabil poate duce la autodepreciere și la creșterea anxietății sociale. Oamenii pot simți că nu îndeplinesc standardele de succes și de frumusețe prezentate de alții, ceea ce le poate afecta stima de sine și buna dispoziție.

Cui se adresează acest workshop:

Workshop-ul se adresează tuturor persoanelor interesate de lucrul cu experiențele semnificative de rușine indiferent de vârstă sau experiență. Fie că ai întâlnit rușinea în contexte personale, profesionale sau sociale, sunt aici să lucrăm împreună.

Metode de lucru: expunere teoretică și intervenții experiențiale (Psihoterapie Centrată pe Persoană și Focusing).

Ce vom face? 

Voi prezenta aspecte teoretice despre rușine și legăturile cu alte emoții (legătura dintre rușine și reacțiile la stres, măștile rușinii, legătura dintre rușine și mâncatul excesiv, legătura dintre rușine și perfecționism, legătura dintre rușine și stima de sine

Facilitarea contactul cu primele amintiri în care a apărut rușinea, prelucrarea a ceea ce este problematic și dezvoltarea compasiunii față de sine prin procesul de Focusing. 

Vei avea ocazia să îți împărtășești experiențele și să înveți din experiența membrilor grupului. Vei face parte dintr-un grup de susținere, unde poți dezvolta conexiuni bazate pe înțelegere și empatie.

 O să explic ce este Focusingul ca acest mod de lucru să nu fie o necunoscută. Este vorba despre o abordare psihoterapeutică creată de Eugene Gendlin, care ajută oamenii să devină mai conștienți de sensul simțit al problemelor și să exploreze mai profund. Aceasta implică o atenție din interior asupra întregului problemei, conectare la reperele interne pentru a găsi soluții și claritate, a  învăța să asculți și să respecți ceea ce corpul și mintea ta îți comunică. Participanții se concentrează pe senzații fizice asociate cu emoțiile lor și le permit să se dezvolte, pentru a lăsa să se formeze ceva nou, un ceva care vine din inconștient. Această nouă înțelegere este însoțită de eliberare de energie și poate duce la schimbarea comportamentului.

În loc să lăsăm rușinea să ne definească, avem oportunitatea de a cunoaște și recunoaște de unde a început cât și formele ei de manifestare pentru a permite creșterea personală și conectarea.

Georgeta Niculescu este psihoterapeut formator și supervizor în Psihoterapie Centrată pe Persoană, coordonator Focusing, facilitator Encounter, competență în Interviul Motivațional.

Când? 14 și 21 octombrie 2024, orele 18-20.30

Unde? Online pe zoom

Costuri:  400 de lei, cu plata înainte de 5 octombrie 2024, 500 de lei după 5 octombrie 2024

Număr maxim de persoane în grup: 10

Participanții vor beneficia de o ședintă de Focusing gratuită pentru a se familiariza cu metoda.

Înscrie-te AICI!

 

 

Data început
14
octombrie 2024
Tip eveniment
Localitate