Now Reading
2 prejudecăți care ți-ar putea afecta relația de cuplu

2 prejudecăți care ți-ar putea afecta relația de cuplu

Avatar photo

Simți că lucrurile încep să scârțâie și vă certați cam des? Totul este ok, dar vreți să preveniți eventualele probleme? Fiți atenți la aceste prejudecăți care apar foarte frecvent în cuplu.

Cuplurile aflate în căsătorii nefericite tind să subestimeze numărul interacțiunilor pozitive în căsătoria lor cu 50%. După cum explică dr. John Gottman, fiecare cuplu are „Povestea întrerupătorului nostru“.

Atunci când „întrerupătorul este pornit“, cuplurile tind să se uite cu mândrie înapoi la primele lor zile împreună. Când vorbesc despre vremurile grele pe care le-au avut,  glorifică luptele prin care au trecut, supraviețuind și fiind mai puternici.

Citește și:

5 moduri simple de a face sexul mai romantic

Pași pentru o comunicare eficientă cu partenerul de cuplu

Atunci când „întrerupătorul este oprit“, cuplurile tind să privească înapoi la primele lor zile cu resentimente și vină. Pentru unele dintre aceste cupluri, comutatorul poate părea blocat în poziția „off“.

Cu toții facem greșeli atunci când judecăm situații sau oameni, iar prejudecățile influențează multe dintre concluziile pe care le tragem. Dacă nu recunoaștem și nu gestionăm aceste prejudecăți, ne putem menține căsnicia nefericită în întuneric.

 

Prejudecata confirmării

Prejudecata confirmării este tendința noastră de a urmări și de a crede fapte care „dovedesc“ ceea ce susținem deja sau credem că este adevărat. Aceasta afectează ceea ce credem despre noi înșine, despre lume și despre relațiile noastre.

Într-o căsnicie nefericită, prejudecata confirmării poate fi distructivă, mai ales atunci când este asociată cu prejudecata negativității.

 

Prejudecata negativității

Prejudecata negativității este tendința noastră de a acorda o atenție și o importanță mai mare informațiilor negative.

Cuplurile căsătorite trebuie să fie atente să nu tragă concluzii negative despre relația lor înainte de a evalua cu atenție toate faptele. O evaluare prematură, negativă, a căsătoriei poate determina conflicte inutile, nemulțumire și divorț.

 

Antidoturi la prejudecăți

Dr. Gottman a identificat cinci instrumente pe care cuplurile le pot folosi ca antidoturi eficiente pentru cele două prejudecăți în relațiile lor.

  1. Afecțiunea și Admirația

Afecțiunea și admirația cresc atunci când cuplurile, în mod intenționat, au o viziune pozitivă asupra relației lor, asupra istoriei lor împreună și asupra caracterului celuilalt. Când vorbesc unul despre altul și despre relația lor, aleg cuvinte care exprimă căldură, afecțiune și respect.

  1. „Noi“ versus „Eu și tu“

Cuplurile care împărtășesc un sens comun cu privire la credințele, valorile și obiectivele pe care le au împreună, dezvoltă noțiunea de „noi“ în relația lor.

Când oamenii se supun prejudecăților, concentrarea lor se limitează adesea la „eu și tu“ și la cine are dreptate și cine nu, apărând astfel opoziția.

  1. Hărțile Iubirii

Cuplurile fericite își construiesc căsnicia pe un update permanet, cunoscându-și reciproc plăcerile, dorințele și visurile. Dr. Gottman numește această cunoaștere vie a căii spre inima celuilalt, o „hartă a iubirii“.

  1. A rămâne uniți

Cuplurile care se concentrează asupra defectelor și eșecurilor celuilalt, tind să se lupte unul cu celălalt atunci când apar probleme în căsnicia lor.

Deoarece tind să se critice reciproc și să se apere unul împotriva celuilalt, sau să se împietrească, răspunsul lor la evenimentele negative îi conduce la separare.

Evenimentele negative sunt inevitabile pentru orice cuplu. O diferență între căsătoriile fericite și cele nefericite este tendința cuplurilor fericite de a sta împreună în vremurile grele, mai degrabă decât împotriva sau departe unul de celălalt.

În acest mod, ele, cuplurile, depășesc multe probleme care apar și dezvoltă legături puternice, care contribuie la fericire.

  1. Eliminarea gândurilor negative

Dacă te gândești că mariajul tău este o dezamăgire sau o greșeală, acest lucru este ca o pată pe cămașa preferată și la fel de greu de înlăturat. Cele două prejudecăți pot face un cuplu nefericit.

Cuplurile fericite sting acele gânduri negative imediat ce intră în mintea lor și nu le permit să se înrădăcineze. În relațiile fericite, partenerii cred că sunt potriviți unul cu celălalt și nu-și pot imagina o viață mai bună cu altcineva.

 

De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro,[email protected], +40751 202 272

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top