Now Reading
Ai un copil hiperactiv? Sugestii ca sa-i faci fata!

Ai un copil hiperactiv? Sugestii ca sa-i faci fata!

Revista Psychologies

Un copil hiperactiv este o provocare pentru orice parinte. Iata cum identifici corect acest comportament, cand semnaleaza el o problema, dar si cateva tehnici pentru a-l remedia.

 

O sensibilitate sporita

Hiperactivitatea sau agitatia este un comportament specific copiilor cu varste mici si poate fi definita ca o sensibilitate la supra-stimularea din mediul inconjurator.

Cu alte cuvinte, acestor copii le este mai dificil sa-si concentreze atentia asupra unei singure activitati cat timp ceilalti stimuli din jur (vizuali, auditivi si tactili) actioneaza asupra lor.

Comparativ cu alti copii, copilul hiperactiv este mai activ si se poate caracteriza prin: manifestarea de reactii emotionale mai puternice, impulsivitate, agresivitate, vorbire in exces, dificultate in desfasurarea unor activitati statice (statul in banca la scoala, urmarirea unui film, lecturarea unei carti).

Cat timp nu sunt manifestate concomitent si constant pe o perioada lunga de timp, aceste trasaturi nu indica existenta unei dereglari sau a unei disfunctionalitati, deoarece exista copii care sunt, prin natura lor, mult mai activi decat altii.

 

Manifestari firesti si semnale de alarma

Spre exemplu, unii copii pot manifesta o stare de hiperactivitate datorita bucuriei sau nelinistii pe care o resimt in legatura cu anumite evenimente ce urmeaza sa se intample (serbarea zilei de nastere, participarea la un concurs, prima zi de scoala).

Sunt copii care devin agitati datorita schimbarilor aparute in viata lor (trecerea de la gradinita la scoala, schimbarea domiciliului, divortul parintilor) sau datorita plictiselii sau lipsei de interes pentru activitatea pe care o desfasoara (aranjarea jucariilor, efectuarea temelor).  

Insa, daca se observa prezenta constanta a acestor trasaturi pe o perioada indelungata de timp (mai mult de 6 luni), atunci este recomandat un consult medical.

In aceste situatii ar putea fi vorba de mai mult decat un comportament vulcanic, obraznicie sau indisciplina, adica de o tulburare emotionala si comportamentala (anxietate, depresie, tulburare obsesiv-compulsiva) sau chiar de o problema cu substrat neurologic, asa cum este ADHD-ul (deficit de atentie si hiperactivitate).

Cu toate ca exista o oarecare reticenta din partea parintilor in a consulta un specialist, cererea unei pareri avizate si un diagnostic pus la timp pot ajuta, dupa caz, la remedierea sau solutionarea problemei.

 

Respectarea unui program

Copilul hiperactiv are nevoie de un program echilibrat de activitate, relaxare si odihna. Prin urmare, este necesara elaborarea unui program bine structurat, in care orele de odihna sa fie respectate, iar perioadele de activitate sa alterneze cu cele de relaxare.

Desi pare ciudat, copiii hiperactivi au nevoie de rutina in viata lor pentru ca aceasta ii face sa se simta in siguranta. Astfel, si comportamentul li se va modifica treptat.

 

Schimbarea dietei

Este posibil ca hiperactivitatea copilului sa se datoreze si unui consum mare de dulciuri. De aceea, incercati sa reduceti sau chiar sa eliminati dulciurile din alimentatie si sa le inlocuiti cu sucuri naturale sau gustari de fructe si legume.

Vitaminele ii sunt cu siguranta benefice, iar un regim alimentar bazat pe mancaruri sanatoase va fi adoptat de cel mic si pe viitor. Mai mult, eliminati astfel un potential factor declansator al agitatiei copilului.

 

Finalizarea actiunilor

Un copil hiperactiv se plictiseste destul de repede. De aceea, el poate incepe o activitate pentru ca mai apoi, dupa un timp foarte scurt, sa renunte si sa se dedice total unei alte activitati.

Intr-o astfel de situatie il puteti incuraja sa termine activitatea inceputa initial si abia dupa aceea sa treaca la alta, explicandu-i ca orice lucru inceput trebuie finalizat.

Indiferent de rezultat, chiar daca a reusit sau nu sa finalizeze activitatea, copilul trebuie apreciat si efortul sau validat. Astfel el se va simti valorizat si incurajat sa repete actiunea. In plus, va invata astfel sa se concentreze, treptat, pana cand va reusi singur sa finalizeze actiunile, fara indrumare.

 

O exprimare adecvata

Chiar daca la inceput vi se va parea mai dificil, invatati sa va exprimati cat mai clar si mai concis cand comunicati cu copilul. Nu folositi fraze lungi si nu trasati mai multe sarcini in acelasi timp pentru ca riscati ca pierdeti foarte usor atentia copilului.

Felul in care ii vorbim poate determina o stare de agitatie. Fie cel mic nu intelege pe deplin, fie ii pierdem atentia, fie numarul mare de activitati solicitate depasesc puterea lui de intelegere sau de implicare. Asadar, simplificarea comunicarii ajuta la stabilirea mai clara a obiectivelor.

 

Solutii pentru calmare

Puteti crea in casa un spatiu pe care copilul sa il foloseasca pentru a se calma in momentele de hiperactivitate. Acesta spatiu poate fi un loc amenajat in camera sa sau, daca exista posibilitatea, chiar o camera dedicata relaxarii.

Aici copilul poate desena, colora, construi puzzle-uri, modela,  citi sau face orice activitate care nu implica efort fizic.

Ori de cate ori copilul are nevoie, incurajati-l sa se retraga in acest spatiu pentru a se linisti. In plus, copilul poate fi invatat sa se calmeze si prin intermediul catorva tehnici de relaxare.

Tehnica respiratiei: se inspira aer pe nas si se expira pe gura cat se numara pana la 10. In timpul respiratiei profunde, pulsul copilului si tensiunea arteriala se echilibreaza si se instaleaza o stare de calm in intreg organismul.

Tehnica imbratisarii: imbratisarile au un puternic efect antistres si transmit copilului sentimente de siguranta, acceptare si iubire.

Tehnica vizualizarii: asezati-va intr-o pozitie relaxanta, inchideti ochii si spuneti-i copilului sa se imagineze intr-un loc frumos in care a mai fost sau in care ar dori sa mearga. Odata ce ati aflat locatia, oferiti copilului cat mai multe detalii care sa il ajute sa o vizualizeze.

Tehnica imaginatiei dirijate: cu ajutorul catorva jucarii sau a unor imagini (din carti de povesti, reviste, puzzle-uri) puteti construi, impreuna cu copilul, o poveste sau o calatorie imaginara.

Implicarea acestuia intr-o astfel de activitate il va face sa-si concentreze atentia asupra firului povestirii si il va ajuta sa se linisteasca.  

 

Redirectionarea energiei

Copilul hiperactiv este o personalitate mai greu de gestionat, datorita faptului ca se afla in continua miscare si actiune. De aceea, este recomandat sa fie implicat in activitati care ii solicita atentia si il ajuta sa elibereze surplusul de energie.

In acest sens, poate fi orientat catre practicarea unui sport dinamic, care, pe langa consumul de energie, il va ajuta si la imbunatatirea interactiunilor cu ceilalti.

In plus, i se pot trasa si o serie de responsabilitati casnice. Astfel, in functie de varsta pe care o are, poate participa la curatenie sau poate ajuta la pregatirea mesei, dusul gunoiului sau spalatul vaselor.

 

Multa rabdare si calm

Copiii hiperactivi au nevoie de mai mult timp si mai multe explicatii pentru a asimila orice element nou aparut in viata lor. De aceea, este nevoie de multa intelegere si un efort sustinut din partea parintilor.

Evitarea criticii si mentinerea calmului vor favoriza o comunicare mai buna cu copilul, iar metodele pe care le folosesti pot fi luate drept exemplu si adoptate de catre acesta.

Chiar daca este dificil, iar uneori propria oboseala sau timpul limitat ne priveaza de energia necesara, rabdarea si intelegerea sunt ingredientele esentiale in relatia cu un copil hiperactiv.

Transformarile apar in timp, comportamentul se corecteaza treptat, dar cel mic va avea nevoie de sprijinul nostru neconditionat.

 

De Andra Zaharia, psiholog, psihoterapeut integrativ in formare, career & lifecoach

Tel.: 0726.757.396

www.andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top