Now Reading
Cum să te desparți de un partener cu depresie

Cum să te desparți de un partener cu depresie

O despărțire nu este niciodată ușoară. Iar lucrurile se complică și mai mult dacă ai un iubit cu depresie. Totuși, cum poți proceda în această situație? Răspunsuri de la psihologul Alex Căciuloiu.

Citește și:

Ce înseamnă să ai drepturi egale în relația de cuplu

Ce greşeli faci în cuplu când suferi de anxietate

Fiecare cuplu este diferit. Cu toate acestea însă, pentru ca un parteneriat să fie stabil și să ofere ambilor parteneri confort emoțional este importat ca fiecare dintre cei doi să fie implicat activ în păstrarea dinamici relaționale, să ofere susținere la greu și să fie dispus să își investească propriile resurse pentru dezvoltarea cuplului sau în depășirea obstacolelor.

În același timp, într-o relație de cuplu există așteptarea naturală ca și celălalt să se implice în relație aproximativ la fel, această așteptare fiind legată de măsura propriilor nevoi de a primi în relație.

În acest sens, când într-un cuplu unul dintre parteneri este depresiv, felul în care celălalt se simte va fi în mod direct influențat.

Dinamica relațională se modifică, nevoile nu vor putea fi întâmpinate ca înainte de starea depresivă, iar cuplul va avea în față o ocazie de reajustare sau de finalizare, în funcție de alegerea partenerilor.

Decizia de a ieși la un moment dat din relație este în totalitate a persoanei care trăiește realitatea respectivă.

Indiferent de motivele ce conduc către această decizie, este important să se țină cont de nevoile reale legate de viața de cuplu și de măsură în care acestea sunt, sau nu, cu adevărat împlinite.

Cu toate acestea, de multe ori decizia de finalizare a unei relații cu un partener depresiv se ia cu dificultate fiind implicate sentimente de culpabilitate legată de posibilele efecte asupra partenerului sau de responsabilitatea simțită fata de acesta.

Pentru a îți clarifica situația, centrează-te pe ceea simți acum, în acest moment, pentru partenerul tău.  Îl iubești, simți atracție fizică față de partener, simți milă, compasiune, dorești să îl ajuți să facă față acestei perioade?

Observă dacă emoțiile și sentimentele pe care le ai caracterizează o relație de prietenie sau mai degrabă una de cuplu. 

Dacă simți compasiune însă și responsabilitate și vinovăție pentru decizia pe care ai luat-o, gândește-te care îți sunt posibilitățile reale de a îl ajută.

Clarifică-ți ce poți și dorești să faci pentru a-i fi alături pe viitor (dacă dorești asta) și ceea ce ține doar de partenerul tău să facă.

Spre exemplu, îi poți sugera să consulte un psihoterapeut iar tu îi poți fi aproape în același timp în felul în care decizi că îți este confortabil.

Clarifică-ți motivele pentru care dorești ca relația voastră să se finalizeze și formulează-le clar. E

ste bine să știi că un partener depresiv va avea tendința să perceapă cu pesimism realitatea și să se autodeprecieze, așa încât este foarte posibil să își asume defecte sau vinovății în mod nejustificat.

Asigură-te că îi transmiți mesajul cât mai limpede și cu accent pe felul în care te simți tu, asumându-ți, dacă este cazul, vina pentru greșelile sau limitele tale.

Oferă-i repere clare legate de cum dorești să funcționeze relația voastră de acum. Comunică-i dacă și în ce condiții dorești să păstrați legătură, ce poți face și ce nu pentru el/ea.

Nu în ultimul rând, fii în permanență conștient/ă și ai grijă de nevoile tale. Ține cont de ceea ce îți face plăcere și observă dacă trăiești și tu vreo formă de tristețe persistență, similară partenerului tău și îngrijește-te, știind că adeseori starea depresivă a unuia dintre parteneri influențează dispoziția celuilalt partener de cuplu.

 

De Alex Caciuloiu, psihoterapeut autonom, practician EMDR- nivel A

Tel.: 0723.590.365

www.psihomedeor.ro

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top