Now Reading
Digital wellbeing – designul interacțiunii sănătoase a omului cu tehnologia

Digital wellbeing – designul interacțiunii sănătoase a omului cu tehnologia

robert-similea
digital-wellbeing-designul-interacțiunii-sănătoase-a-omului-cu-tehnologia

Nimic nu a schimbat societatea și interacțiunile dintre oameni mai mult și mai repede decât tehnologia digitală, nici descoperirea roții sau a arcului cu săgeți, nici epoca marilor descoperiri geografice și nici măcar motorul cu aburi sau electricitatea.

Omenirea nu este pregătită pentru avansul tehnologic fără precedent… dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se vor întâmpla sau că vor aștepta să se întâmple până când noi ne vom simți pregătiți.

La fiecare val major de inovație tehnologică, oamenii au reacționat destul de asemănător: mai întâi au negat, apoi au început să dezvolte diverse forme de frică pentru ca apoi să opună rezistență. De fiecare dată până acum, inovația tehnologică nu doar că s-a impus, dar a contribuit pe termen lung la progresul și dezvoltarea societății și a umanității în ansamblu. Pe termen scurt însă, a creat inegalitate, a afectat veniturile și nivelul de trai pentru clasa de mijloc și a generat crize la toate palierele societății, cu efecte dăunătoare la nivel individual (cum ar fi cele de natură mentală precum distragerea atenției, narcisismul, așteptarea unei mulțumiri instantanee și chiar depresie sau repercusiuni negative asupra sănătății fizice, cauzând probleme de vedere, pierderea auzului și încordarea gâtului, probleme de postură corporală). Niciodată până acum însă, omenirea nu s-a confruntat cu o viteză de adopție tehnologică atât de mare ca în cazul tehnologiilor digitale.

Viteza de adopție a tehnologiei digitale a crescut amețitor. Pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni, digitalul devine un zeu atotputernic. Iar dacă până în pandemia de covid, mai existau reticențe în fața soluțiilor digitale, odată cu 2020 orice rezistență în fața digitalizării a fost spulberată, indiferent de vârstă sau categorie socio-profesională. Fără a fi împotriva transformării digitale a societății sau a adopției inovațiilor tehnologice, demersul nostru urmărește să crească nivelul de înțelegere și de conștientizare cu privire la avantajele reale pe care le oferă orice nouă tehnologie dar și la identificarea, izolarea și neutralizarea efectelor negative pe care le poate genera o adopție „oarbă”.

Citește continuarea articolului în ediția de mai 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top