Now Reading
Educația gastronomică, o prioritate!

Educația gastronomică, o prioritate!

iulia-drăguț
educația-gastronomică-o-prioritate

Felul în care ne raportăm la mâncare ne reprezintă, iar sănătatea umană, sănătatea mediului și, într-o mare măsură, transmiterea valorilor culturale depinde de felul în care vom ști să transmitem generațiilor viitoare gustul împărtășirii.

Vorbim mult despre mâncare sănătoasă și sustenabilă, specialiștii în științele psi vorbesc despre potențialul adictiv al mâncării, iar specialiștii în gastronomie inventează gusturi noi. Antropologia ne învață că, de când e omul, actul de a mânca a fost un act social și cultural, pus sub semnul schimbului și dialogului, la fel de mult cum este și un act pentru sănătate, determinant pentru echilibrul nostru la nivel fizic și psihic.

Nu ne gândim de obicei prea mult la importanța pe care o au alimentele în dezvoltarea noastră fizică și psihică, ci, pur și simplu… mâncăm. Dar ce ne deosebește de animale, care, și ele, au nevoie de hrană ca să existe? Să fie „cuvântul” sau dorința și posibilitatea depășirii „imediatului” sau gustul integrat celorlalte simțuri, ceea ce creează o armonie specifică doar nouă, oamenilor? Este mâncarea un demers fiziologic, psihologic, psiho-senzorial, social, economic, filosofic, biologic, chimic, un mediu simbolic?

Provocarea de a defini ce este mâncarea și care îi sunt perspectivele a dus la crearea Manualului de educație gastronomică lansat în 2021, cu sprijinul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, prin bunăvoința coordonatorului acestui departament, domnului Consilier de Stat, László Borbély. În 2022 lucrarea a fost continuată la un nivel mai practic, prin lansarea unui Caiet de educație gastronomică Ghid practic pentru o alimentație sănătoasă în rândul tinerilor și combaterea risipei alimentare adresat în special tinerilor și gândit ca un ghid practic pentru o hrană sustentabilă, sănătoasă și gustoasă. La întocmirea caietului au colaborat un număr însemnat de bucătari cunoscuți, români, membri ai asociațiilor Culturale Euro Est Alternativ și Euro-toques România, care au gândit rețete speciale.

Citește continuarea articolului în ediția de mai 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top