Now Reading
Osteopatia ca abordare integrativă

Osteopatia ca abordare integrativă

Avatar photo
osteopatia-ca-abordare-integrativă

Osteopatia este o terapie manuală complexă ce pleacă de la ideea că toate sistemele corpului sunt interconectate, de aceea un osteopat nu se concentrează doar asupra zonei cu probleme, ci folosește tehnicile manuale pentru a echilibra toate sistemele corpului și pentru a oferi o sănătate generală bună.

Ce ar însemna sănătatea? Să zicem că este o stare de echilibru, în care ai mintea clară și corpul poate face ceea ce ceri tu de la el. Din punctul meu de vedere, un corp sănătos este un corp care are vitalitate și energie.

Lucrurile sunt însă mai complexe: suntem ființe spirituale și energetice în aceași măsură în care suntem ființe fizice. Toate se influețează unele pe altele în toate planurile. Făcând schimbări în aspectul fizic poți să îți influențezi spiritualul și energeticul și invers. În mod natural, corpul tinde spre echilibru, tinde să se regenereze. Dacă îi dăm condițiile necesare, corpul se reabilitează, se regenerază natural. Mintea este cea care împiedică aceste proces.

Osteopatia are o gamă largă de instrumente cu care poate să ajute corpul uman:

  • tehnici de manipulări de articulații
  • tehnici de energie musculară care ajută la restabilirea, resetarea tonusului și lungimii mușchilor, ca să scadă tensiunea la nivelul articulațiilor asupra cărora acționează acei mușchi
  • tehnici care se adresează organelor interne, mai exact fasciilor și ligamentelor care leagă organele între ele.

La nivelul corpului uman toate structurile se află în interdependență. Studii mai recente asupra corpului uman au revelat că musculatura și fasciile se unesc în lanțuri miofasciale în corp – lanțul posterior începe din talpă, se continuă pe gambă, coapsă, spate, până sus și se termină pe frunte. Între toate aceste lucruri este o continuitate de mușchi și fascii și dacă ceva se dezechilibrează pe acest traseu poate antrena dezechilibre în alte părți ale lanțului. O tensiune oriunde în acest lanț se va repercuta asupra celei mai slabe verigi din lanț. De exemplu, poate să mă doară spatele din cauza unei tensiuni apărute pe talpă, din cauza unor pantofi cu toc – influențele tocurilor sunt multiple și nocive pe toate planurile.

Citește continuarea articolului în ediția de mai 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top