Now Reading
În ce măsură influențează sexul activitatea profesională?

În ce măsură influențează sexul activitatea profesională?

Avatar photo
în-ce-măsură-influențează-sexul-activitatea-profesională

După milenii de adaptări mici, treptate și niciodată structurale, lumea s-a schimbat brutal în curs de nu mai mult de două sau trei generații. Dacă acest lucru este evident la nivel social, comercial și tehnologic, încă de o sută de ori mai evident este atunci când ne uităm la relațiile dintre bărbați și femei. Și un lucru este cert: nu suntem pregătiți pentru asta.

Schimbările au loc în fiecare zi sub ochii noștri, ceea ce ne poate face să nu fim pe deplin conștienți de viteza cu care se schimbă lumea și, mai ales, de accelerarea din ultimele decenii, care a răsturnat modele de comportament și roluri consolidate de-a lungul mileniilor.

Cu o sută de ani în urmă (sau chiar mai puțin), întreaga structură productivă și profesională era formată din bărbați: armata, școala, aparatul de stat, profesiile liberale, totul era ferm în mâinile bărbaților. Cu foarte puține excepții, modelul de bază arăta astfel: „femeia stă acasă și are grijă de copii și de gospodărie; între timp, bărbatul muncește și asigură hrana pentru familie sau – atunci când este cazul – merge la război, interacționând practic numai cu alți bărbați”.

Atunci când femeile lucrau în afara casei, acest lucru se întâmpla de obicei în meserii specifice, cum ar fi îngrijirea copiilor sau asistență medicală, iar atunci când lucrau – în cazuri foarte rare – în sectoarele productive – agricultură sau industrie – erau ținute separate de bărbați.

În sate și orașe mici această situație a persistat până de curând. Acest model social de separare și subjugare a femeilor este încă valabil pentru 80% din populația planetei, ca să nu mai vorbim de faptul că, în unele țări, o femeie riscă pedeapsa cu moartea dacă iese din casă neînsoțită de un bărbat din familie.

Astăzi, în mod evident, situația s-a schimbat radical: nu numai că găsim femei în toate tipurile de profesii, dar găsim femei la toate nivelurile de putere comercială, financiară și politică, chiar și la cele mai înalte, o situație care era absolut de neconceput până nu demult. Acest lucru poate părea ceva pozitiv, dar uneori chiar femeile se întreabă dacă neglijarea vieții de familie, pentru a urma o carieră profesională sau corporatistă, a fost într-adevăr un compromis benefic. Dezbaterea este deschisă.

Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top