Now Reading
Meditaţia celor 5 simţuri

Meditaţia celor 5 simţuri

mihai-popa-radu
meditaţia-celor-5-simţuri

Există o legătură strânsă între starea noastră de bine și capacitatea de a fi conectaţi la ceea ce trăim și simţim în momentul prezent, aici și acum. Dacă ne oprim puţin din agitaţia cotidiană și observăm ce se întâmplă în și cu mintea noastră, vom vedea că, în cea mai mare parte a timpului, ea ne este ocupată de gânduri legate fie de trecut, fie de viitor.

Acest du-te-vino al minţii între ceea ce a fost și ceea ce anticipăm că se poate întâmpla ne împiedică să ne bucurăm de momentul prezent, ne consumă multe resurse și reprezintă, conform specialiștilor în neuroștiinţe, una dintre principalele surse de nefericire, stres și suferinţă psiho-emoţională. Una dintre cele mai eficiente modalităţi pentru a ne bucura de realitatea prezentă o reprezintă conectarea conștientă la respiraţie și la propriile simţuri prin intermediul meditaţiei celor 5 simţuri. Începem prin a ne găsi poziţia potrivită, aceasta având un rol important pentru a culege beneficiile acestui exerciţiu. Postura corectă ne ajută să ne simţim confortabili și relaxaţi pe parcursul practicii și, în același timp, să ramânem alerţi și prezenţi, facilitând concentrarea fără efort.

Putem practica meditaţia celor 5 simţuri fie așezaţi pe podea, folosind o pernă de meditaţie, fie așezaţi pe un scaun normal. Indiferent dacă stăm pe pernă sau pe scaun, este important ca în cele câteva minute dedicate acestei practici să ne asigurăm că spatele este drept, umerii relaxaţi și, în cazul în care stăm pe scaun, tălpile să fie bine așezate pe podea. Odată ce ne-am găsit poziţia potrivită, închidem ochii și ne plasăm atenţia în mod deliberat și conștient pe urmărirea respiraţiei, fără a o modifica în vreun fel. Observăm cu atenţie cum aerul intră prin nări, pătrunde în corp și ne umple încet-încet plămânii. Odată ce inspiraţia se termină, putem observa foarte scurta pauză dintre finalul inspiraţiei și începutul expiraţiei, apoi urmărim cu atenţie cum aerul se mișcă în sens invers, cum plămânii și abdomenul revin la starea iniţială și cum aerul iese prin nas. Apoi continuăm să ne urmărim respiraţia pentru înca 2-3 cicluri inspir-expir.

Citește articolul integral în ediția de aprilie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top