Now Reading
Personalităţi întunecate

Personalităţi întunecate

cristina-mihaela-petrescu
personalități-întunecate

Caracter răuvoitor, grandomanie, sete de putere, impulsivitate, comportamente antisociale și manipulative, aroganță, vanitate, egoism, lipsă de empatie, incapacitate de a stabili relații calde și echilibrate – toate sunt trăsăturile unei personalități întunecate. Este un cocktail greu de digerat pentru cei nevoiți să trăiască în preajma unei astfel de persoane. Triada întunecată, cum mai sunt numite personalitățile întunecate, este formată din trei factori de personalitate: narcisism, machiavelism și psihopatie.

Ca psihoterapeut, am șansa să cunosc oameni extrem de diverși, cu povești absolut fascinante, de multe ori cu traume greu de imaginat, dar și cu resurse exemplare pentru a-și continua drumul. Iar cea mai mare satisfacție este atunci când îi pot însoți cu succes pe acest drum. Însă foarte rar ne e dat nouă, psihoterapeuților, să vedem în cabinet oameni cu personalitate întunecată. Prin prisma credințelor pe care le au, acești oameni nu ajung să ceară ajutorul. Pentru ce ar avea nevoie de ajutor de vreme ce ei sunt perfecți, iar lumea întreagă trebuie să li se supună? Cel mult, pot veni în cabinet pentru încă o doză de confirmare, validare, adorație, dar nu vor stărui prea mult în terapie. Ceea ce însă este bine să înțelegem, dacă îi întâlnim, este că, dincolo de orice diagnostic, dincolo de orice trăsătură de personalitate, sunt oameni cu propriile răni și suferințe, pe care însă au învățat să și le ascundă sub niște măști extrem de greu de privit.

Citește articolul integral în ediția de mai a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top