Now Reading
Prin piețele lumii

Prin piețele lumii

prin pietele lumii

La piață nu poți face self-pay. Întâlnirea cu aparatul taciturn de la supermarket este înlocuită la piață de micile negocieri cu oamenii de la tarabe. Iar dacă ești norocos, de la piață pleci nu doar cu fructe și legume, ci și cu povești care îți pot anima ziua.

De ceva vreme, antropologii sunt tot mai atrași de piețe și de mini-universul generat de acestea.

Și, dacă ne gândim bine, și cumpărătorii obișnuiți (ca noi) simt că la piață funcționează o lume de sine stătătoare, cu propriile reguli, gusturi, game cromatice și chiar tipare conversaționale.

Lucrarea grafică apărută recent la Editura Frontiera, Prin piețele lumii, scrisă de Maria Bahareva, ilustrată de Anna Desnițkaia și tradusă în limba română de Vasile Ernu, face o incursiune ilustrată în câteva piețe de legume și fructe din diverse spații culturale și geografice ale lumii.

Călătorim împreună cu autoarele prin 12 țări, câte una pentru fiecare lună a anului. Chile, Etiopia, Thailanda, Franța, China sau Israel sunt câteva dintre țările prin care ajungem, descoperind în fiecare câte două piețe locale speciale prin pitorescul lor. Din listă nu lipsește România, ilustrată prin Piața Obor din București și Piața Dacia din Brașov. Ce poți cumpăra cu cea mai mică bancnotă locală? Cu ce își cară localnicii cumpărăturile de la piață? Ce să nu ratezi dacă ajungi în piața din Tel Aviv? Cum mulțumești în chineză? Ce mâncare tipic spaniolă poți găti în familie? Iată câteva tipuri de informații simple și utile pe care le oferă acest album care funcționează în același timp ca ghid de călătorie, carte de rețete și mini-ghid de conversație.

Vasile Ernu, scriitor și traducătorul cărții: ,,Prin piețele lumii este o carte fascinantă, iar felul în care este gândită mi se pare extraordinar. Sunt prezente piețe din întreaga lume și ne putem face o imagine despre cum arată o piață cu ajutorul unor informații foarte utile, foarte practice, dar și neașteptate. De exemplu, detalii legate de familii, ce le-ar plăcea copiilor să mănânce, ce ar trebui să-ți alegi tu, ca adult, ce mâncăruri locale poți găti.

 

Citește continuarea articolului în ediția dublă iulie-august 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top