Now Reading
Puterea vindecătoare a generozităţii

Puterea vindecătoare a generozităţii

Avatar photo
puterea-vindecătoare-a-generozităţii

Binele pe care alegi să îl faci nu este niciodată întâmplător. Din punct de vedere psihologic, orice faptă are valențe și semnificații revelatoare, iar actele caritabile nu fac excepție: ele vorbesc despre tine și, totodată, au darul de a te vindeca.

Decembrie este, prin excelență, luna faptelor bune, perioada în care, ca prin magie, disponibilitatea fiecăruia de a dărui este mai mare și cu toții devenim, odată cu feeria sărbătorilor, un pic mai empatici și generoși. Însă, indiferent de perioada din an, te-ai întrebat vreodată de ce anumite situații te impresionează mai mult decât altele, de ce ai tendința de a rezona instinctiv cu anumite cazuri, persoane sau ființe aflate în situații delicate?

Actele de generozitate îmbunătățesc calitatea vieții

În contextul în care românii ocupă o poziție codașă în clasamentul european al calității vieții, a luat naștere CIPRA (www.cipra.ro), Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză, o platformă ce are ca scop furnizarea de informații actuale și valide, pentru a-i sprijini pe oameni în luarea unor decizii asumate, care să le influențeze pozitiv viața și bunăstarea.

CIPRA a realizat la finalul anului trecut un studiu, în parteneriat cu Reveal Marketing Research, cu privire la obiceiurile care au un impact direct asupra calității vieții românilor, iar conform acestui studiu, nevoia de a avea un echilibru emoțional se numără printre cele mai importante aspecte ale vieții pentru 85% dintre respondenți. Totodată, starea de spirit este un factor determinat al calității vieții pentru 90% dintre cei intervievați, iar stima de sine pentru 88% dintre ei. Iar la o stare de spirit bună și la creșterea stimei de sine contribuie o mulțime de lucruri: timpul petrecut împreună cu cei dragi, hobby-urile, micile reușite din viața profesională sau personală. Dar și fiecare gest de bunătate. Pentru că atunci când ajutăm pe cineva, când dăruim, când facem bine, atunci simțim bucurie, satisfacție, ne simțim oameni.

Tu cu ce cauze nobile rezonezi?

Din punct de vedere psihologic, se pare că ne impresionează și ne implicăm în anumite cazuri – copii sărmani, bătrâni abandonați, femei vulnerabile, animale fără stăpân – pentru că acestea reprezintă o oglindire a realității noastre interioare, a unei situații, a unor sentimente sau stări cu care ne-am confruntat la un moment dat. În momentul în care ajutăm pe cineva, ne conectăm cu acea parte din noi care se regăsește în persoana sau situația respectivă, așadar, bucuria pe care o facem celuilalt ne-o facem, în același timp, nouă, spune specialistul, Diana Tache, psihoterapeut.

Citește continuarea articolului în ediția de decembrie 2022 – ianuarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top