Now Reading
Intrebari despre sanatate

Intrebari despre sanatate

Revista Psychologies
femeie-cu-racheta-de-tenis

Stim deja cam ce trebuie sa facem sau sa nu facem ca sa ne mentinem sanatosi. Sa bem apa, sa facem sport, sa mancam legume. Exista atata informatie despre stilul de viata corect, incat riscam sa o ignoram cu totul, obositi de repetarea ei.

Si totusi cati sau cate dintre noi facem asta in mod constant, cat timp alergam, cate zile pe saptamana, cati litri de apa bem pe zi si cate grame de fibre consumam? Mark Liponis, autor al cartii Secretul longevitatii, aparuta la Editura Curtea Veche in 2012, face un inventar al parametrilor de respectat pentru o viata buna.

 

4-5 kilograme in plus: stres imunitar, risc de diabet

Fumat: cale sigura catre oxidare (riduri, plamani gri); conteaza si fumatul pasiv.

Mesajele ingrozitoare de pe pachetele de tigari chiar au sens. Riscul de emfizem, cancer, impotenta e acolo, si e mare.

Poluarea: tot un stres oxidativ major. Nu putem trai toti la munte, dar nu strica sa mergem acolo cat de des putem.

Sport frecvent: miscarea fizica incetineste imbatranirea, intretine inima, plamanii, muschii.

 

Greutatea la nastere: surprinzator, nu?

Daca ai avut peste 3 kg jumatate, stai bine. Bebelusii nascuti cu greutate mica au probleme imunitare ca adulti.

Antibioticele: le luam prea des si iresponsabil. Riscam sa facem astm, boli de inima, alergii. Ba chiar cancer la san!

Familie mare: daca ai frati, esti mai putin expus astmului, alergiilor, eczemelor. Copiii unici au sistemul imunitar hiperactiv.

Raportul talie-sold: nu este vorba despre silueta-clepsidra, ci despre raportul sanatos. Talia ar trebui sa fie cu 20% mai mica la femei decat soldurile, iar la barbati, cu 10%. Jos burta! E chestie de sanatate, nu de estetica. Regula e valabila si pentru normoponderali, nu doar pentru cei peste…

Ata dentara: bacteriile din gura stimuleaza sistemul nostru imunitar. Parodontopatia dubleaza riscul de accident cerebral. Deci, nu-ti neglija dantura. Vizitele dese la stomatolog protejeaza… arterele.

Amor, amor, amor: sexul prelungeste viata, se stie. Nu e vorba doar de gimnastica nocturna, ci si de starea generala de bine rezultata din senzatia de a fi iubit.

Umor, relaxare, haz, prieteni: viata sociala este cruciala pentru adaptare, stare de bine si sanatate. Oamenii singuri traiesc mai putin. Mergi sa vezi o comedie buna, la stand-up comedy, sau citeste bancuri pe internet. Rasul ne relaxeaza sistemul imunitar.

Animale: desi tinerii parinti se feresc sa aiba in preajma pisici si caini de teama sa nu dezvolte copilul alergii, expunerea moderata la animale si bacteriile lor specifice e salutara pentru copil. Sistemul sau imunitar face cunostinta cu acei alergeni si va raspunde mai putin activ la ei.

Masaje, atingeri de vis: de cand suntem mici, adoram sa fim masati, mangaiati. Scad tensiunea si relaxeaza ca nimic altceva.

 

Vitamine: le iei constant? La ce ora?

Cel mai bine e sa le iei zilnic, inaintea mesei de dimineata (daca aceasta e si cea mai consistenta, fapt ce produce o reactie imunitara). Corpul nostru are carente multe si ele cresc din cauza stilului de viata. Este bine sa ii mai dam „combustibil“ din cand in cand.

Furie, nervi: enervarea este semnul cresterii unui hormon care nu face numai bine: cortizolul. Cortizolul inseamna stres, deci oxidare celulara.

Anxietate: la fel ca si furia, anxietatea ne creste nivelul de cortizol. Nu este o stare simplu de controlat, de aceea, in cazuri extreme, cand anxietatea ne doboara, e bine sa mergem la terapeut. Sa invatam sa ne relaxam si sa dedramatizam.

Somnul: Se stie ca nevoia de somn descreste odata cu varsta, insa toti stim sa facem diferenta dintre nevoi reduse si insomnie reala. In timpul noptii au loc procesele de refacere celulara, iar privarea de somn alerteaza sistemul imunitar ca nimic altceva.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top