Now Reading
Trupul nu e dusmanul sufletului

Trupul nu e dusmanul sufletului

Revista Psychologies

Acest templu modern al placerii inocente, al rasfatului si al relaxarii este, de fapt, vechi de mii de ani. Filozofia lui insa este una noua, si se concentreaza pe celebrarea senzatiilor de placere, fara absolut nicio culpabilitate. Da, un spatiu special si plin de semnificatii culturale. Asta cam in toate culturile unde senzualitatea si corpul sunt celebrate fara vreo culpabilitate. Asia, mai ales, este terenul unor creatii baroce pe terenul corporalitatii.

Romanii aveau o adevarata arta a imbaierii. Baile lor publice sunt si azi motive de mirare pentru arhitecti si arheologi, datorita complexitatii alcatuirii lor, cu o geografie care atesta stiinta celor vechi in domeniul producerii de senzatii placute…

„Un roman care facea baie strabatea improscand si gafaind o serie de bazine incalzite diferit – din frigidarium, aflat la un capat al scalei termice, spre calidarium, la celalalt. Pe drum se oprea in unctorium (sau unctuarium) pentru a fi uns cu ulei aromat, apoi trecea in laconium, sau camera cu aburi, unde, dupa ce transpira bine, uleiurile erau inlaturate cu un instrument de indepartat mizeria si alte impuritati numit strigil. Toate acestea erau facute intr-o ordine ritualica, desi istoricii nu sunt in intregime de acord cu succesiunea etapelor…“ (Bill Bryson, Acasa. O istorie a vietii private, Polirom, 2012)

Aceste informatii atesta ca inca din vechime, oamenii tratau baia cu atentie, o ritualizau, transformau acest moment intr-unul de socializare si culturalizare (baile romane erau si biblioteci). In Bucuresti, legatura dintre trup si minte sta la baza filozofiei de functionare a spa-ului La Bibliotéque.

 

Baia, un spatiu special

Da, un spatiu special si plin de semnificatii culturale. Asta cam in toate culturile unde senzualitatea si corpul sunt celebrate fara vreo culpabilitate. Asia, mai ales, este terenul unor creatii baroce pe terenul corporalitatii. Nu intamplator yoga, artele martiale sau Kamasutra se nasc pe continentul asiatic. Spre deosebire de cultura occidentala, marcata de ascetismul crestin, Asia glorifica placerea.

Si astazi, spa-urile cele mai luxoase sunt in Thailanda, Japonia si in India. Prezentat ca o atractie in special pentru femei, „sanctuarul“ spa-ului are tot mai multi vizitatori de gen masculin. Asta pentru ca spa-ul inglobeaza o filozofie care inseamna nu doar ingrijire, frumusete, ci si o cultivare stiintifica a sanatatii ce beneficiaza de cele mai recente descoperiri. Acolo unde anticii speculau pe marginea virtutilor unui exercitiu sau altul de yoga, azi se practica medicina de elita pentru prevenirea imbatranirii sau ameliorarea sanatatii.

 

Idei despre placere

Filozoful francez Baudrillard, preocupat de miturile lumii moderne, vorbea intr-un text despre „industrializarea placerii“. Spa-ul devine din spatiu individual dedicat intimitatii un „fast-food“ al ideii de wellbeing. Vedem azi spa-uri unde au loc reuniuni de afaceri, in grupuri mari. Se revine oare la stilul roman de socializare-imbaiere-cultivare a igienei si placerii?

 

CEZAR DUMITRU, BLOGGER DE CALATORII (WWW.IMPERATORTRAVEL.RO)

„Bali, unde as reveni mereu “

Nu este greu de inteles de ce Bali a devenit un magnet turistic de nivel mondial. Primul hotel a fost construit la Kuta de niste americani in anii ’30. Pe atunci, nu prea existau drumuri, femeile continuau sa umble, nonsalant, in sanii goi, asa cum facusera de secole, iar barbatii se indeletniceau cu orezariile si arta. Balinezul s-a nascut artist si e aproape imposibil sa atinga vreun obiect si sa nu-l transforme in arta pura – fie ca e vorba de piatra, lemn sau frunze de palmier, ca sa nu mai pomenesc de delicatul dans legong, invatat obligatoriu de orice fetita de pe insula.

Simplitatea e un lux. Anii au trecut, au fost construite sosele pline ochi cu motorete si scutere, femeile poarta acum sutien, iar hotelul din Kuta a fost inlocuit de sute si mii de hoteluri. Dar, intr-o insula cu un simt artistic atat de acut, e foarte greu sa faci hoteluri urate. Am stat prin diverse locuri pe insula – fie ca era vorba de Hyatt, pe malul marii, sau de vreo pensiune de 20 de euro in Ubud, verdele, florile si arhitectura balineza te vrajesc, fara indoiala…

Vorbeam de hotelurile de lux care au rasarit atat la malul marii, cat si in interior, la Ubud sau pe alte vai… Este imposibil sa gasesti vreun loc fara o gradina paradisiaca. Uneori, seara, cand te intorci din excursii sau de pe plaja, vei avea surpriza sa-ti gasesti cada plina cu apa pe care pluteste un covor de petale. Vei regasi aceste petale si in magnificele spa-uri, care sunt in exces pe insula. Ce poate fi mai frumos decat un pavilion pe plaja si doua maseuze care sa scoata stresul si oboseala din tine?

Boutique hotel si bucatarie fusion. Vei gasi hoteluri dupa gust. In Nusa Dua, poti gasi hoteluri imense, cu sute de camere, cu numeroase piscine si gradini botanice. Prefer insa boutique hotelurile – la fel de elegante, dar cu un serviciu personalizat, delicat, ca si frangipani-ul balinez. Insula geme de restaurante de orice fel – cele mai renumite sunt cele fusion, care mixeaza ultimele tendinte ale gastronomiei europene cu cea asiatica.

Ce poti face in Bali? Ce nu poti sa faci?! De la vizitarea templelor (unde va veti amuza ca domnii trebuie sa se infasoare intr-un soi de fusta lunga numita sarong), la plimbari pe elefanti prin jungla, de la apusuri de soare nemaipomenite la Tanah Lot, la shoppinguri in satele de artizani din jurul Ubudului.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top