Now Reading
5 lucruri care fac din Finlanda cea mai fericită ţară din lume

5 lucruri care fac din Finlanda cea mai fericită ţară din lume

Revista Psychologies
5-lucruri-care-fac-din-finlanda-cea-mai-fericită-ţară-din-lume

Finlanda a fost recunoscută, pentru al patrulea an consecutiv, drept cea mai fericită țară din lume (conform clasamentului ONU realizat în 2021). Care este explicaţia faptului că această țară nordică, cu nivelul său de însorire destul de scăzut și o climă aspră, este un ucenic atât de bun în ceea ce privește creşterea calităţii vieții?

Pentru a înțelege de ce Finlanda este cea mai fericită țară din lume, conform clasamentului ONU, trebuie mai întâi să recunoaștem că economia finlandeză o duce destul de bine. Șomajul este destul de scăzut, în jur de 6,7% (față de 8,5% în Franța), iar venitul mediu brut lunar de 3.472 de euro (2.984 de euro în Franța) plasează țara pe locul 13 în lume în ceea ce privește remunerația, datoria publică reprezentând doar 59 % din produsul intern brut al țării (față de 98,4% în Franța). De asemenea, autoritățile publice ale țării le garantează tuturor cetățenilor finlandezi accesul la servicii sociale, de sănătate și medicale de bună calitate. Pe scurt, Finlanda este un adevărat El Dorado pentru cei ce și-ar dori să se stabilească într-o țară în care viața este minunată!

Totuși, factorii determinanți economici nu pot fi suficienți pentru a defini locul pe care-l ocupă o țară pe „scara fericirii”. Iată de ce ONU, pentru a-și stabili clasificarea, ia în considerare și alți factori sociali ai bunăstării, unii dintre ei mai subiectivi, precum calitatea percepută a dialogurilor sociale de către persoanele chestionate, omogenitatea acestor aprecieri între locuitorii orașului și locuitorii din mediul rural, sau factori de mediu, cum ar fi calitatea aerului din țară și nivelul general de poluare, angajamentul său ecologic… Și, cu siguranță, acesta este domeniul care îi aduce Finlandei cel mai mare punctaj.

Importanța locurilor de socializare

Finlanda este țara saunei. Țara are peste 3 milioane de asemenea spaţii pentru 5,5 milioane de locuitori! Dacă folclorul spune că sauna este locul nașterii și al morții fiecărui finlandez – pentru că era singurul loc în care se găsea cândva apă caldă –, astăzi sauna apare ca un loc foarte important de socializare, un fel de „agora”… în varianta baie cu aburi!

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.

Un articol scris de Lucien Fauvernier

Traducere de Anne-Marie Andrei
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top