Now Reading
Fericire cu bagheta magică

Fericire cu bagheta magică

delia-apostol-hanzelik3
fericire-cu-bagheta-magică

Am cunoscut un magician adevărat. Cu acte în regulă, cum s-ar spune, cu doctorat în magie, ca inovație în artele spectacolului. Un om talentat, comunicativ și empatic, care a umblat mult prin lume și, după ce a lucrat vreme de zece ani în show-biz, în teatre de varieté și cabaret, în Coreea și Japonia, s-a întors în țară. Și n-a stat deoparte. A legalizat meseria de magician și a înființat Teatrul de Magie, Federația Română de Iluzionism și Magie și Academia de Magie pentru copii și adulți. Pe parcurs, a realizat că e mare nevoie de artă ca formă de terapie; cei care veneau la el să deprindă arta magiei de scenă aveau de depășit frici și emoții, de la tracul de scenă la ezitarea de a se exprima în public ori probleme de integrare socială, pe care le depășeau mai ușor etalând în fața prietenilor nou-învățatele trucuri de magician. Și așa s-a născut Centrul MagicArtTherapy.

A pus în scenă un spectacol cu deținuți de la penitenciarul Jilava și, recent, un alt spectacol improvizat cu persoane cu dizabilități intelectuale (retard mintal, schizofrenie, autism, sindrom Down.) Face minuni chiar și cu adolescenții cu care lucrează pentru reorganizarea vieții prin consiliere și tehnici de actorie, magie de scenă, art-terapie, jocuri de rol, lucru cu emoțiile, înlăturarea blocajelor de comunicare și controlul fricilor și adicțiilor. Și nu se oprește aici. Spune că vrea să creeze un spațiu de lucru în afara Bucureștiului, pentru tabere unde să pună în aplicare tehnici de supraviețuire în natură, orientare după constelații și consiliere de viață.

Asta e magia și arta lui Andrei Teașcă, un tip pragmatic, curajos, liber, care nu se teme să exploreze, să improvizeze, să se joace și să aducă magia în viețile tuturor celor care îi trec pragul teatrului. Chiar și numai pentru un interviu.

Psychologies: Teatrul a fost dintotdeauna un spațiu de joc, un laborator de cercetare și experimentare, de descoperire, dar și de dezbatere a situațiilor vieții. Tu ți-ai dat recent și doctoratul, ca actor-magician. Care a fost ideea în jurul căreia ai construit?

Andrei Teașcă: Doctoratul a fost o idee să pun laolaltă actorul magician, interpretul care joacă un rol, care se folosește de trucuri ca accesorii în spectacolul de magie. Dar nu așa cum văzusem la circ, ci cu accentul pus pe interpret, pe jocul actoricesc, pe poveste, scenariu, bineînțeles, atmosferă, cât și pe o istorie a magiei de la vrăjitorie până în prezent. Și am făcut asta 12 ani, de când m-am întors în țară… M-am desfășurat prin mai toate teatrele din București și din țară, pe la festivaluri. Așa s-a născut și conceptul de Teatrul de magie.

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top