Now Reading
Vitamine esentiale pentru sanatatea ta

Vitamine esentiale pentru sanatatea ta

Pentru a ne mentine in forma si a preveni bolile trebuie sa mancam alimente bogate vitamine cu rol antioxidant. Iata ingredientele din elixirul tineretii.

 

Antioxidantii si radicalii liberi

Consumul a cate cinci fructe si legume pe zi este recomandat de specialistii in materie de sanatate publica. Caci aceste alimente nu sunt numai usoare, ci si aliatele sanatatii tale.

Ele actioneaza asupra cancerelor, bolilor cardio-vasculare, imbatranirii premature etc. Forta lor se gaseste in compozitia imbo­gatita in mod natural cu antioxidanti, dus­manii declarati ai radicalilor liberi, acele faimoase particule care „ruginesc” organismul si te fac sa imbatranesti.

In doze mici, radicalii liberi nu sunt periculosi. Din contra, ei te ajuta sa lupti impotriva microbilor si virusilor. Dar daca nu sunt controlati, ataca celulele sanatoase, urmand un sistem de reactie in lant.

Radicalii liberi sunt implicati si in aparitia sau agravarea bolilor cardio-vasculare, Alzheimer sau Parkinson.

Ei sunt responsabili si pentru im­ba­tranirea prematura a tesuturilor, provocand cataracte si o accentuare a ridurilor.

 

Aportul necesar de oxidanti

Este dificil sa stabilim exact care este nevoia noastra de antioxidanti. Pentru oamenii de stiinta, un lucru este sigur: o alimentatie echilibrata, bogata in produse proaspete evita carentele si se transforma intr-un scut de aparare.

Unii dintre ei chiar recomanda o dieta cu precizie aproape matematica: consumul de doua fructe pe zi (dintre care un citric), doua sau trei portii de legume si trei produse lactate.

Carnea, de trei sau patru ori pe saptamana, si pestele, de preferinta gras (somon, sardine, ton), de trei ori pe saptamana, completeaza aceste aporturi de antioxidanti si alte nutrimente. Iar uleiul folosit sa fie cel de rapita si de masline.

Persoanele care sunt predispuse la boli cardio-vasculare, hipertensiune, obezitate, diabet, tabagism, alcoolism, au tot interesul de a-si mari consumul de fructe si legume, si de a acorda mai multa atentie echilibrului alimentar.

Trebuie sa stii de exemplu, ca, daca fumezi mai mult de zece tigari pe zi, o portocala iti va oferi suplimentele de vitamina C de care ai nevoie zilnic.

 

Vitaminele sintetice

Daca nu ai o conduita alimentara foarte bine pusa la punct sau pur si simplu vrei sa ajuti natura, poti apela la antioxidantii din cutie pentru a te mentine tanara si in forma.

Dar nu mari dozele! La doze mari, vitaminele si oligoelementele se dovedesc fie inutile, fie foarte toxice. Iar cand vorbim despre o conduita alimentara nu foarte bine pusa la punct, nu ne referim la alimentatia dezechilibrata.

In Statele Unite, 60% dintre americani consuma cocktailuri de vitamine si oligoelemente continuand sa manance serioase cantitati de hamburgeri si pizza. Iar mortalitatea din cauza bolilor cardio-vasculare ramane inca foarte ridicata…

Asadar, antioxidantii sub forma de capsule ajuta si completeaza, dar totusi in alimentatia noastra trebuie sa regasim legume si fructe, nu 100% junk food.

 

Vitamina C

Vitamina C este apreciata pentru actiunea sa contra radicalilor liberi. Este in topul antio­xidantilor si intervine cel mai repede.

Consumul de alimente bogate in vitamina C protejeaza de cancerele de plamani sau de stomac.

Ingerata in cantitati mari, vitamina C poate produce calculi renali sau tulburari digestive. Dupa anumiti cercetatori, nu trebuie sub nicio forma asociata cu fierul sau cuprul, deoarece poate reprezenta o adevarata „bomba oxidativa”.

Este de evitat, deci, cocktailul care contine aceste trei ingrediente. Din acest motiv se recomanda consumul a doua portocale pe zi.

 

Zincul

Acesta actioneaza asupra cresterii, respiratiei, siste­melor endocrin si imunitar, asupra inflamatiilor, cicatrizarii si reproducerii.

Zincul ar avea si o actiune preventiva contra anumitor cancere. Totusi, un exces de zinc creste frecventa cancerelor de san sau de colon.

Alimentele cele mai bogate in zinc sunt stridiile, carnea (mai ales de vita), painea integrala, germenii de grau, soia, fasolea alba, lintea.

 

Polifenolii

Nici vitamine, nici oligoelemente, polifenolii sunt niste molecule dotate cu o mare putere antioxidanta. Acestia nu numai ca protejeaza vitaminele antioxidante, dar par sa aiba si o actiune preventiva contra cancerelor si a bolilor cardio-vasculare.

Se gasesc in special in ceai, in legume verzi si fructe rosii si inhiba oxidarea colesterolului „rau” si ne protejeaza arterele.

Alimentele cele mai bogate in polifenoli sunt ceaiul (negru si verde), strugurii, soia, legumele verzi, fructele rosii (afine, coacaze, zmeura, capsune).

 

Vitamina A

Aceasta si precursorul sau, beta-carotenul (care poate fi transformat de organism in vitamina A) asociate cu vitamina E, protejeaza pielea, mucoasele, bronhiile, vasele sanguine si inima.

Licopenul, varietate a carotenoizilor, poseda o proprietate antioxidanta superioara beta-carotenului, dar este mai putin raspandit.

El se gaseste mai ales in rosii, grepfruit, papaya si pepene rosu, dar are nevoie de grasimi pentru a fi eficace pe deplin.

Alimentele cele mai bogate in vitamina A sunt ficatul, untul si ouale, iar alimentele bogate in caroten sunt morcovii, rosiile, spanacul, caisele, papaya, telina, pepenele galben, grepfruit si brocoli.

 

Seleniumul

Este cel mai antioxidant dintre oligoelemente. El protejeaza si stimuleaza sistemul imunitar, neutralizeaza toxinele, ajuta la eliminarea materialelor grele (plumb, mercur) si la fluidizarea sangelui.

Favorizeaza fabricarea spermatozoizilor si previne imbatranirea. Asimilarea sa este favorizata de vitaminele A, C si E, a caror actiune este sporita de catre acesta.

Alimentele cele mai bogate in selenium sunt pestele, ouale, carnea, branza, orzul, usturoiul, sparanghelul, brocoli si portocalele.

 

Vitamina E

Descoperita in 1936, in uleiul de germeni de grau, vitamina E a fost mult timp asociata numai cu fecunditatea.

Astazi, este recunoscuta ca fiind cea mai puternica dintre vitaminele protectoare, cu o actiune de trei ori mai mare decat vitaminele C si A.

Ea protejeaza in mod direct celulele de oxidarea grasimilor impiedicand radicalii liberi sa se propage. Luptand direct contra oxidarii colesterolului „rau”, vitamina E intervine in bolile coronariene.

Alimentele cele mai bogate in vitamina E sunt uleiul de germeni de grau, de nuci, de soia si de porumb.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top