Now Reading
Cât de sănătoase (sau nu) sunt preparatele de Crăciun

Cât de sănătoase (sau nu) sunt preparatele de Crăciun

Avatar photo

Masa de Sărbători este îmbelșugată și de multe ori ne pune în dificultate silueta. Însă kilogramele în plus nu sunt singura problemă. Ce fel de vitamine sau nutrienți ne oferă aceste preparate de Crăciun, și ce impact au ele asupra sănătății? O analiză pro și contra realizată de Alina Trifu, consilier în nutiție.

 

Preparatele de Crăciun, dincolo de ingredientele mai mult sau mai puțin sănătoase, sunt despre tradiție, despre acasă, despre împreună, despre rețete transmise de la o generație la alta.

Sunt despre gustul bun, mirosurile și textura cu care asociem Sărbătorile. Despre toată familia adunată în jurul mesei, despre bucurie, conectare și prieteni.

Din păcate, uneori, preparatele de Crăciun sunt și despre crize de bilă, indigestii și disconfort gastric, balonare sau reflux acid. Alteori, aduc și kilograme în plus.

 

Sarmale

Sunt printre cele mai iubite feluri de mâncare pe care le consumăm în timpul sărbătorilor de iarnă. Sunt făcute cu carne de porc, orez, varză murată și condimente.

Este indicat să fim atenți la cantitatea și calitatea uleiului folosit, la cantitatea de grăsime din carne (să folosim carnea slabă de porc sau în amestec cu carne de vită, să nu adăugăm șuncă sau slănină) și la cantitatea de orez adăugată.

De asemenea, sarmalele, pentru a fi mai ușor tolerate de sistemul digestiv, vor fi consumate ca fel unic al unei mese principale, cu pauză de minim trei ore până la următoarea masă.

 

Piftie

În teorie, piftia este carne fiartă cu usturoi și condimente. Este o sursă naturală de colagen de calitate, perfect pentru articulații și piele sănătoase.

Pentru că, în tradiția noastră, preferată pentru piftie este carnea de porc, pe lângă colagen, primim la pachet și grăsimi saturate, printre cele mai nerecomandate tipuri de grăsimi pe care le consumăm.

Grăsimile saturate au impact asupra colesterolului rău (LDL), a cărui valoare o cresc, și potențează riscul apariției bolilor cardiovasculare.

O variantă mai ușoară și mai sănătoasă este piftia obținută din carne de pasăre, care este la fel de gustoasă, dar mult mai slabă caloric.

 

Cozonac

Cozonacul cu multă nucă, cacao sau stafide nu este doar un desert perfect îndulcit și aromat pregătit după rețeta de familie, atât de bine păstrată și transmisă ca cea mai prețioasă moștenire din generație în generație, ci, în aceeași măsură, cozonacul este un dulce concentrat, destul de dificil de procesat de către sistemul digestiv, greu încercat în perioada Sărbătorilor.

Totuși, dacă nu depășim una-două felii pe zi, consumat în prima parte a zilei, ca o gustare, nu ca un desert, avem toate șansele să păstrăm doar gustul bun al unui desert proaspăt copt acasă, fără să ne temem de kilograme în plus, reflux acid sau senzație de stomac încărcat.

 

Salată de boeuf

Legume fierte, carne de vită fiartă, murături. Dacă am limita salata de boeuf la aceste ingrediente, am avea parte de un preparat gustos, dietetic, sănătos, perfect pentru zilele reci de iarnă.

Maioneza, însă, liantul fără de care acest fel de mâncare nu se poate prepara, este vinovatul în această ecuație. Greu de tolerat de către stomac, ficat și bilă, cu potențialul de a încărca și îngusta arterele.

De aceea, salata de boeuf trebuie preparată cu o cantitate minimă de maioneză, de preferat fără a o mai orna, și consumată în porții mici.

 

Jumări și șorici

Nu concepem sărbătorile de iarnă fără jumări și sorici. Știm că așa au mâncat bunicii și străbunicii noștri, și tradiția meselor pline de grăsimi de origine animală trebuie dusă mai departe.

Foarte adevărat, dacă nu scăpăm câteva detalii din context. Faptul că iernile din trecut veneau la pachet cu temperaturi foarte scăzute și organismul oamenilor folosea grăsimile din alimentație pentru a se regla termic – nevoia crescută de energie pentru activitățile fizice solicitante în aer liber.

Comparăm și considerăm că avem nevoie de același tip de alimentație ca și strămoșii noștri, fără a lua în considerare faptul că iernile sunt mai blânde acum, cu temperaturi pozitive în termometru, în cea mai mare parte a timpului;

fără a lua în considerare beneficiile vieții moderne, cu aer condiționat în mașină și reglarea temperaturii de acasă cu o simplă apăsare a unui buton, fără a fi nevoie să tăiem și cărăm lemne.

În plus, activitățile în aer liber, iarna și, în general, sunt foarte limitate, mai ales în mediul urban. Dacă jumările sunt 100% grăsime, șoriciul este format din proteină în proporție de 85%, doar 15% fiind grăsime.

Este perfect în regulă să gustăm aceste produse cu moderație, dacă le asociem cu plimbări în natură, cu sporturi de iarnă și nu uităm să ne hidratăm.

 

Lebăr/tobă

Lebărul și toba sunt preparate care conțin bucăți de proteină fiartă, gătită dietetic. Pot fi pregătite cu o cantitate mare de ficat, bucăți de carne slabă, ierburi aromatice și fără adaos de grăsimi.

În acest fel, însoțite de legume ori salate de sezon, sunt un fel de mâncare tradițional care poate fi consumat fără mari bătăi de cap și dureri de stomac.

 

Cârnați și friptură de porc

Cârnații și friptura de porc pot fi considerate cele mai mici „păcate“ din festinul meselor copioase de Crăciun. Însă trebuie să îndeplinească și ele câteva condiții.

Să fie gătite la cuptor sau la grătar, fără adaos de grăsimi, cu ierburi aromate. La prepararea lor să fie folosite bucăți de carne slabă.

Să fie însoțite, în farfurie, de legume și salate proaspete. Legumele și salatele proaspete trebuie să acopere, vizual, jumătate din conținutul farfuriei. Să reprezinte un fel unic de mâncare în cadrul unei mese principale.

 

Trucuri pentru o digestie ușoară

Indiferent ce alegem să mâncăm la masa de Crăciun, un singur ingredient nu trebuie să ne lipsească. Recunoștința pentru toți cei care s-au adunat în jurul mesei și bucuria de a fi acolo, împreună.

Iar pentru a împăca și familia, care a gătit cu atâta drag, dar și stomacul și bila, care trebuie să facă față, câteva ponturi nu strică niciodată!

Împarte felurile de mâncare pe parcursul întregii zile: aperitivele la micul dejun, însoțite de legume crude; carnea sau sarmalele la prânz; ciorba la cină.

Alege să mănânci felia de cozonac la gustare, la cel puțin două-trei ore după masa de prânz.

Bea apă. Va ajuta digestia, îngreunată de felurile de mâncare concentrate, și va susține detoxul natural al ficatului.

Lasă pauză între felurile de mâncare, mănâncă liniștit și mestecă mâncarea.

Nu-i nevoie să termini toată mâncarea din farfurie dacă te-ai săturat. E și mâine o zi, iar perioadele în care mâncarea era greu de procurat, au dispărut de mult timp.

Nu prelungi aceste mese cu mâncare greu de dus pentru organismul tău, de la Crăciun până în ianuarie.

Bucură-te de zilele de sărbătoare, dar echilibrează alimentația în celelalte. Organismul are nevoie de pauză, iar ficatul, stomacul și pancreasul – de un ajutor.

Un pic de mișcare nu a omorât pe nimeni, mai ales în zilele în care am mâncat mai mult și mai caloric decât de obicei.

Plimbările ușoare, patinajul, schiatul – dacă sunteți în vacanță – sunt activități care  nu vor incomoda, dimpotrivă.

La Sărbătorile de anul acesta permite-ți să mănânci din toate. Nu îți propune să nu te atingi, în mod frustrant nerealist, de bunătățile de pe masă.

Dar ai în vedere faptul că nu mâncarea este de vină pentru kilogramele acumulate, colesterolul crescut sau stările de rău.

Ci cantitatea ei, combinațiile indigeste, lipsa pauzelor dintre felurile de mâncare și lipsa mișcării.

Alina Trifu este consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață, membru în Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă. Fondator iHealth, ambasador Food Revolution, program inițiat de Jamie Oliver. Specializată în alimentația copiilor și adolescenților, alimentația femeii însărcinate, diete în funcție de diverse afecțiuni, inițiere în metode de gastrotehnie, alimentația sportivilor, întocmirea meniurilor în școli și grădinițe. [email protected], www.ihealth.com.ro.

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top