Now Reading
Cum să dormi mai bine? Poate tehnologia să sprijine somnul?

Cum să dormi mai bine? Poate tehnologia să sprijine somnul?

Revista Psychologies

Somnul reprezintă 1/3 din viața noastră – prin urmare, calitatea sa este extrem de importantă și trebuie să ne amintim acest lucru în fiecare zi – nu numai atunci când ne simțim extrem de obosiți. Clinicile de tratament pentru tulburări ale somnului înregistrează vizite din ce în ce mai frecvente de la persoanele mai tinere, care au între 30 și 40 de ani. Se plâng de problemele legate de adormire, de trezire noaptea, de trezire devreme sau invers – probleme cu reluarea activității dimineața.

Somnul și, mai presus de toate, cantitatea și regularitatea sa, sunt extrem de importante pentru fiecare dintre noi – nu numai pentru copii. O lectură edificatoare pe acest subiect o reprezintă manifestul pentru somn al cercetătorului Matthew Walker, care explică în cartea sa Despre Somn și, de altfel cu fiecare ocazie, cât de important este somnul pentru sănătate, care sunt procesele neuropsihologice care au loc în timpul somnului și cum afectează acestea capacitatea noastră de concentrare, atenție sau rezolvare a problemelor.

Astfel, știind teoria, cum putem să menținem regularitatea și calitatea somnului? Un prim pas este să înțelegem care este situația fiecăruia dintre noi, apoi să luăm masuri pentru stabilirea unei rutine adecvate și îmbunătățirea calității somnului. Dispozitivele purtabile, cum ar fi ceasurile inteligente sau benzile de fitness, care, datorită senzorilor și algoritmilor corespunzători, permit o analiză precisă a somnului și susțin menținerea unei igiene adecvate a somnului, vin în ajutor.

Dispozitivele Fitbit, datorită multor ani de cercetare si experiență a mărcii, se bucură de una dintre cele mai apreciate și detaliate analize ale somnului în produsele wearables. Acestea arată nu numai timpul real petrecut dormind, ci analizează tot parcursul său – de la adormire până la trezire. Vă treziți în toiul nopții din cauza unui coșmar? Acest lucru nu va scăpa de atenția dispozitivelor Fitbit. După trezire, în aplicație putem verifica Scorul de somn, împreună cu analiza sa completă. Smartwatch-ul Fitbit Sense analizează somnul nostru în termeni de faze de somn: somn profund, superficial și REM, sau măsoară ritmul cardiac pe durata acestuia.

Monitorizarea somnului vă ajută să vă dezvoltați obiceiuri mai bune de somn. În plus, produsele Fitbit ne trimit notificări despre a merge la culcare în conformitate cu programul stabilit de noi.

„Misiunea noastră de a îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor din întreaga lume nu a fost niciodată mai importantă. COVID-19 ne-a arătat cât de critic este să avem acum grijă de sănătatea noastră fizică și mentală” a declarat James Park, co-fondator și CEO Fitbit. „Noile produse și servicii pe care le punem la dispoziția utilizatorilor Fitbit cumulează cele mai avansate tehnologii Fitbit și folosesc algoritmi care să îl ajute pe utilizator să își înțeleagă și controleze mai bine corpul. Depășim acum noi bariere care îi vor ajuta pe oameni să își managerieze stresul și activitatea inimii. În același timp, interpretăm datele-cheie pe care le avem pentru a oferi detalii ușor de înțeles despre temperatura la nivelul pielii, variația ritmului cardiac, SpO2, toate armonizate și conectate între ele. Și, cel mai important, accesibilizăm zilnic date pe care probabil utilizatorii le-ar fi aflat doar o dată sau de două ori pe an, în cotrolul periodic la medic” – James Park, VP, GM și co-fondator Fitbit.

Principiile de bază ale unui somn de calitate includ: regularitatea trezirii și a culcării și activitate fizică dinamică zilnică care accelerează semnificativ ritmul cardiac, finalizată cu cel puțin 2 ore înainte de culcare. Dispozitivele care susțin aceste comportamente care promovează sănătatea ajută la restabilirea echilibrului corpului. Dispozitivele Fitbit permit utilizatorilor să înțeleagă tiparele de somn, nu numai în cazul adulților, ci și în ceea ce privește copiii.

Pentru adulți este cel mai avansat ceas inteligent de sănătate al mărcii – Fitbit Sense. Acest dispozitiv, pe lângă toți senzorii și algoritmii avansați ai mărcii, măsoară fluctuațiile de temperatură a pielii în timpul somnului și variabilitatea oxigenului din sânge (SpO2) – parametri extrem de importanți în perioadele de pandemie.

Alternativa pentru copii este modelul Fitbit Ace 3 pentru copii cu vârsta de peste 6 ani. Dispozitivul monitorizează somnul, vă amintește de culcare și oferă, de asemenea, alarme silențioase. Toate acestea pentru a ajuta copiii și părinții să dezvolte un program de somn sănătos, care să le ofere suficient timp pentru odihnă și recuperare înainte de următoarea zi provocatoare. Peste o săptămână de viață a bateriei înseamnă că niciuna dintre nopți nu vă va scăpa atenției.

Produsele Fitbit se găsesc la vânzare în România, la magazine autorizate precum eMAG, Altex, MediaGalaxy și Flanco.

Să dormim, așadar, mai bine!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top