Now Reading
Cum te organizezi de Paște pentru a sărbători în liniște

Cum te organizezi de Paște pentru a sărbători în liniște

Revista Psychologies

Sărbătorile de Paște reprezintă o ocazie de a lua o pauză de la agitația cotidiană pentru a te aduna la un loc cu familia. Însă, curățenia de primăvară, felurile potrivite de mâncare, cadourile împachetate și alte activități specifice pot cauza stres într-o perioadă care ar trebui să fie învăluită în bucurie și pace. Iată câteva recomandări pentru a avea sărbători liniștite. 

Pregătește-te din timp

Orice reîntâlnire cu familia va fi mult mai puțin stresantă dacă te pregătești din timp. Asigură-te că ai terminat pregătirea mesei cu 1-2 zile înainte de Paște și că ai la îndemână cel puțin un articol vestimentar nou și un cadou de Paste pentru fiecare membru al familiei. Stabilește un buget de cadouri pentru a putea oferi o mică surpriză apropiaților. 

Realizează o listă pentru buna organizare a mesei de Paște, notează dacă unii membri ai familiei extinse au anumite alergii sau particularități culinare (diabetici, cardiaci, vegetarieni) pentru a putea să-i faci să se simtă ca acasă. 

Stabilește limite

Pe durata sărbătorilor pare că mama, socrul sau un verișor mai bine dispus ține frâiele. Tu decizi unde îți vei petrece sărbătorile, pe cine vei invita (dacă tu te ocupi de masa de Paște) și cât vei cheltui. Este important să ai în vedere aspecte legate de:

  • Drum: mergi cu mașina, trenul sau avionul?
  • Găzduirea musafirilor: câte rude vin și câte zile vor sta? 
  • Mâncare: câte feluri de mâncare pregătești?

Concentrează-te asupra lucrurilor pe care le poți controla

Sunt două lucruri asupra cărora ai control, gândurile tale și comportamentul. Nu poți controla ceea ce spun părinții, socrii sau unchiul vesel. Nu poți controla comportamentul copiilor verișoarei și este destul de posibil ca și copiii tăi să fie ceva mai rebeli în aglomerația sărbătorilor. 

Dacă ești stresat odată cu venirea sărbătorilor, notează pe o foaie ceea ce poți controla: cumpărăturile de Paște, pregătirea produselor tradiționale, împachetarea cadourilor. Vremea și reacțiile celor din jur nu sunt sub controlul tău. 

Ia o pauză de la rețelele sociale

În perioada sărbătorilor de Paște poți lua o pauză de la pozele perfect aranjate pe rețelele sociale și de la comparațiile cu persoane necunoscute. Alege să petreci timpul cu persoanele dragi. Discutați, uitați-vă împreună la poze și depănați amintiri, jucați-vă cu prichindeii familiei. 

Petrece timp cu familia

Pentru mulți dintre noi sărbătorile de Paște reprezintă o ocazie de întâlnire și convivialitate. Deși unele relații cu familia sau prietenii pot da bătăi de cap, amintește-ți că vezi acești oameni destul de rar. Folosește Paștele ca o oportunitate să închegi relațiile. 

Respectă diferențele dintre voi

Mulți membri ai familiei pot gândi diferit față de tine. Încearcă să ierți și să lași de la tine dacă apar discuții în contradictoriu. Concentrează-te asupra lucrurilor pe care le aveți în comun. Astfel, vei înlocui eventualele tensiuni cu o viziune optimistă. 

Concentrează-te asupra părților preferate ale sărbătorii

Poată că activitatea ta preferată de Paște este ciocnitul ouălor sau spălarea feței în prima zi de sărbătoare. Bucură-te de aceste tradiții. Însă, dacă nu vrei să mănânci cozonac, nu o face doar pentru că se află pe masă. 

Fii flexibil

Drumurile, petrecerea, invitații îți pot deregla rutina zilnică de alimentație și sport. Fă tot posibilul pentru a menține o rutină care îți aduce bucurie și nu lăsa ca 2-3 zile de răsfăț să fie o ocazie pentru a exagera pe toate fronturile. Îți va fi mai greu să revii la programul zilnic. Încearcă să ieși la plimbare după fiecare masă bogată. 

Lasă-ți timp pentru tine

Pentru a te echilibra în perioada sărbătorilor, lasă-ți timp pentru activitățile care îți fac plăcere. Citește câteva pagini seara. Meditează 5-10 minute. Respiră adânc atât în perioada de pregătire a Paștelui, cât și în zilele de sărbătoare. Dacă rutina ta de dimineață constă în savurarea unei cești de cafea și citirea unor articole preferate, nu sări peste ea. Astfel de tabieturi simple te ajută să îți păstrezi calmul în zilele în care ai de spălat mult prea multe vase sau ai de împărțit baia cu alte 4-5 rude. 

Perioada sărbătorilor este o continuă alergătură între cumpărături, pregătirea cozonacului și a ouălor roșii, găsirea cadourilor potrivite și decorarea mesei. Respiră adânc și fă-ți un plan pentru a le bifa pe toate. Acum tot ce îți mai rămâne de făcut este să te odihnești și să te bucuri de timpul petrecut alături de cei dragi. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top