Now Reading
Cum să dai tonul unei zile reușite cu ajutorul rutinei matinale

Cum să dai tonul unei zile reușite cu ajutorul rutinei matinale

Revista Psychologies

Se spune că ziua bună se cunoaște de dimineață, deci putem afirma că ceea ce facem dimineața dă tonul întregii zile.

O rutină matinală bine stabilită îți poate îmbunătăți starea de spirit, crește productivitatea și reduce stresul, așadar, dacă încă nu ți-ai creat un set de activități pe care să le faci în fiecare dimineață, te poți inspira din următoarele idei.

Hidratează-te

După ce tânjești cel mai tare, în fiecare dimineață? Dacă primul lucru care îți vine în minte este o ceașcă de cafea aromată, și nu un pahar de apă la temperatura camerei, este bine să știi că, atunci când te hidratezi de îndată ce te trezești:

  • îți activezi metabolismul, ceea ce te va ajuta să ai un nivel ridicat de energie pe parcursul zilei;
  • susții eliminarea toxinelor din organism;
  • stimulezi buna funcționare a tractului tău digestiv;
  • îți sporești capacitatea de concentrare și îți îmbunătățești, în general, funcția cognitivă.

Dacă vei continua să te hidratezi corespunzător întreaga zi, vei reuși să amplifici toate aceste beneficii.

Fă exerciții de respirație

Una dintre cele mai eficiente metode de liniștire a sistemului nervos constă în exercițiile de respirație, întrucât ne distrag atenția de la gândurile negative sau de la factorii stresori și ne reconectează cu prezentul.

În plus, în mod similar exercițiilor fizice, tehnicile de respirație profundă stimulează eliberarea de endorfine, „hormonii fericirii”. 

O tehnică pe care o poți exersa în fiecare dimineață, dar și în orice moment în care simți anxietate, este respirația abdominală sau diafragmatică. 

Pentru început, tot ce trebuie să faci este să îți alegi o poziție confortabilă, cu umerii relaxați, să-ți pui o mână pe abdomen și să inspiri pe nas, timp de câteva secunde (4-6). Vei simți cum aerul pătrunde progresiv în partea inferioară a abdomenului tău, iar apoi, în cea superioară. Ține-ți respirația puțin, 1-3 secunde, apoi expiră încet, pe gură. Poți repeta exercițiul, după câteva secunde de pauză.

Bucură-te de un mic dejun nutritiv

Nivelul de glucoză din sânge scade semnificativ pe parcursul nopții, iar prima masă a zilei are rolul de a-l reechilibra și, astfel, de a te ține la distanță de stările de amețeală și iritabilitate, asociate cu hipoglicemia.

În același timp, un mic dejun cu un aport optim de proteine, carbohidrați complecși, fibre și grăsimi sănătoase îți va oferi energia de care ai nevoie pentru a începe ziua în forță. 

Pe lângă alimentele pe care le consumi dimineața, este important și modul în care mănânci. Alocă-ți suficient timp pentru a simți aromele preparatului, mestecă încet și mulțumește-ți pentru aportul de nutrienți pe care ai decis să i-l oferi corpului tău. 

Scrie-ți un mesaj de încurajare

În general, noaptea are puterea de a ne umple rezervele de motivație, dar există și dimineți în care nu știm cum să ne mai găsim energia pentru a ne alinia acțiunile cu obiectivele zilei. 

Cum forța autentică vine din interiorul nostru, un mesaj scurt de auto încurajare poate fi instrumentul de care ai nevoie pentru a-ți recăpăta sau amplifica entuziasmul. Poți nota fiecare mesaj în propria agendă motivațională sau pe post-it-uri. În acest fel, după un timp, te vei bucura de o întreagă colecție de texte scrise de tine, pentru tine.

Practică o formă de mișcare potrivită pentru tine

Relația pe care o ai cu corpul tău îți influențează în mod direct bunăstarea fizică și psihologică, iar dimineața este cel mai potrivit moment pentru a-ți consolida conexiunea minte-trup.

Câteva zeci de minute de pilates, alergat, mers cu bicicleta sau orice alt fel de mișcare îți pot schimba radical percepția asupra noii zile. Sportul îți oferă energie, satisfacție și te binedispune, mai ales dacă îl practici cu muzica preferată pe fundal.

Deși ideea de a-ți dezvolta un set solid de obiceiuri poate părea simplă, rutina este, prin definiție, rezultatul unei perioade îndelungate de practică. La fel precum în cazul oricărui proces, beneficiile se observă în timp; așadar, dincolo de disciplină, tratează-te cu răbdare și îngăduință.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top