Now Reading
De ce simţim nevoia să evadăm?

De ce simţim nevoia să evadăm?

Revista Psychologies
de-ce-simțim-nevoia-să-evadăm

Un lucru este cert: călătoriile ne înnoiesc și ne transformă. Dar trebuie neapărat să plecăm departe ca să evadăm din cotidian și să ne reîncărcăm bateriile? Nu neapărat! Antropologul și semioticianul Jean- Didier Urbain este de părere că „puteţi experimenta o schimbare de peisaj chiar în propriul oraș”.

Psychologies: De ce călătoria este o evadare? De ce avem nevoie să fugim de-acasă?

Jean-Didier Urbain: Lui Paul Morand nu-i plăcea să asocieze călătoria cu evadarea. Pentru el, era ca și cum ar fi vorbit despre un condamnat. Însă, pentru mulţi, călătoria este ca o oportunitate eliberatoare. Avem, în fiecare zi, experienţe frustrante. Fie avem impresia că aici nu putem fi noi înșine și că, fugind, vrem de fapt să ne regăsim adevărata identitate. Fie ne-am săturat să fim noi înșine și sperăm că, mergând undeva departe, putem deveni altcineva.

Literatura de călătorie abundă de exemple de metamorfoză, precum cea a lui Isabelle Eberhardt (1877-1904) care, ajunsă în deșertul algerian, își tunde părul, se convertește la Islam și devine Si Mahmoud Saadi, un călăreţ nomad. În mod conștient, pornim spre a descoperi un alt loc, însă ajungem mereu să descoperim acolo ceva din noi. Schimbarea peisajului devine astfel vectorul unei reinventări a sinelui, căci permite fiecăruia, în ponderi diferite, să treacă de la o identitate distrusă la o identitate eliberată sau la o identitate diferită.

Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei de septembrie 2021 a Revistei PSYCHOLOGIES.

Un articol scris de Laurence Lemoine

Traducere de Ana-Maria Cetăţean

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top