Now Reading
Veşminte de la începuturile lumii în expoziţia „SARIUL întâlneşte IA”

Veşminte de la începuturile lumii în expoziţia „SARIUL întâlneşte IA”

renate-nenciu
veşminte-de-la-începuturile-lumii-în-expoziţia-sariul-întâlneşte-ia

Veşminte de ceremonie, obiecte vestimentare de colecţie, ţesute manual, brodate sau imprimate după metode antice sunt prezentate în expoziţia „SARIUL întâlneşte IA” de la ARCUB. Expoziţia organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB, sub auspiciile Ambasadei Indiei în România este curatoriată de Iulia Gorneanu şi poate fi vizitată la Hanul Gabroveni – Sala Arcelor, în perioada 8-20 iunie 2022.

„SARIUL întâlneşte IA” este o expoziţie-unicat ce prezintă un dialog vizual între unul dintre cele mai recognoscibile simboluri ale culturii indiende – Sariul şi o piesă iconică a culturii româneşti – Ia. Atât sariul cât și cămașa românească, ia, sunt piese de artă tradițională vie, ce poartă ca valoare intrinsecă istoria unei memorii colective, geniul artizanilor, amintirea femeilor care le-au creat, purtat și transmis. Sunt piese vestimentare cu o mare încărcătură emoțională ce evocă trăiri nostalgice, frânturi de istorie personală transmise de la o generație la alta, ca parte a trusoului de nuntă sau oferite în momente semnificative din viaţă.

Exponatele sunt obiecte de colecție curatoriate de colecționara de artă și promotoare a culturii tradiționale românești Iulia Gorneanu atât din colecția sa personală de ii, cât și din colecția de sariuri a designerului Anamaria Lazăr.

„Un veșmânt de la începuturile lumii, sariul este expresia fragilității feminine, a grației și eleganței. Considerat  cea mai veche îmbrăcăminte necusută, sariul ilustrează bogata diversitate a artei textile indiene, implicând tehnici elaborate de vopsire, imprimare, țesere manuală.” – Anamaria Lazăr, colecționar.

„Cămaşa cu altiţă, denumită generic ie, încifrează în ornamentică semne-simbol venite din neolitic, dezvăluind date despre starea social-statutară, vârsta, apartenența la o anumită comunitate, prestigiul, legătura cu lumea nevăzută a femeii care o poartă. Cămașa cu altiță, ia, a spart hotarul satelor, devenind veșmânt aulic, apoi a depășit granițele țării, ajungând să fie purtată de celebrități din toată lumea.”Iulia Gorneanu, curator și colecționar.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 8-20 iunie, zilnic, între orele 12.00-20.00 la ARCUB, Hanul Gabroveni – Sala Arcelor, de la parterul Centrului cultural. În zilele de 12 şi 13 iunie expoziţia este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).

Preț: 25 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei (Categoria II).

Eveniment organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, sub auspiciile Ambasadei Indiei în România.

Parteneri media: București FM, Agerpres.ro, STB, Spotmedia.ro

Ne puteți urmări pe paginile de Facebook și Instagram ARCUB.București și pe www.arcub.ro.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și dezvoltă anual sesiuni de finanțare nerambursabilă pentru proiectele operatorilor culturali din București.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top