Now Reading
Lucrări ale artiștilor Celulei de Artă la Environment days – connecting realities

Lucrări ale artiștilor Celulei de Artă la Environment days – connecting realities

Revista Psychologies
lucrări-ale-artiștilor-celulei-de-artă-la-environment-days-connecting-realities

Arta reciclată și tehnologia își dau mâna în 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului. Timp de mai multe zile, artiștii din cadrul Asociației Culturale Art Mirror și Celula de Artă organizează expoziții simultane în 5 orașe: Barcelona, Londra, Cluj-Napoca, Bistrița și Chișinău. La Chișinău, evenimentul are loc sub Arcul de Triumf, în perioada 3-5 iunie, iar accesul este gratuit.

Sub numele Environment days – connecting realities, vizitatorii vor descoperi zeci de lucrări artistice realizate din materiale reciclate, iar în lucrările lor, artiștii abordează diferite subiecte existențiale pentru societatea actuală.

În plus, începând de sâmbătă 4 iunie, cu ajutorul unor instalații tip portaluri cu transmisie live, realizate tot din materiale reciclate, vizitatorii se pot conecta în timp real cu participanții din Cluj-Napoca, Bistrița, Barcelona și Londra, orașe care fac și ele parte din eveniment.

„Lucrăm la acest proiect de aproximativ 11 luni. Inițial, conceptul a pornit de la conectarea a două orașe și comunități diferite, dar cu interese și activități comune de Ziua Mediului. Conflictul din Ucraina ne-a forțat să schimbăm nu doar conceptul, ci și cauza acestui proiect. Astfel, 3 portaluri sunt conceptualizate în solidaritate cu situația din Ucraina. Așadar, în data de 5 iunie vom reuși să sărbătorim Ziua Mediului în 5 orașe și vom conecta diferite realități”, afirmă Cristina Cantemir, fondatoarea Asociației Art Mirror.

Instalația din Chișinău care va face livestreamul va fi creată din câteva sute de flori din pudră de piele naturală în cromatica steagului Ucrainei. Portalul va fi format din ecran led modular rezistent la apă, special pentru evenimente în exterior.

Va exista și un program de livestream: sâmbătă, se vor conecta cu instalațiile din Cluj, Bistrița și Chișinău, iar duminică, cele din Cluj, Bistrița, Chișinău, Londra, Barcelona.

Tone de materiale, reciclate pentru realizarea portalurilor live și a lucrărilor artistice

Toate portalurile de conectare live streaming și toate lucrările artistice sunt realizate din produse reciclate: hârtie, sticlă, plastic.

„Pentru realizarea instalațiilor tip portal am refolosit aproximativ 100 kilograme de CD-uri, 300 kilograme de hârtie reciclată, 70 kilograme de dopuri plută, 20 kilograme de sticlă și 30 kilograme de pulbere de piele”, declară Cristina Cantemir.

Solidaritate față de situația din Ucraina

În cadrul evenimentului, care va fi vernisat exact în ziua 100 a războiului pornit de Rusia în Ucraina, organizatorii își arată solidaritatea față de artiștii ucraineni. Vor fi expuse zeci de lucrări și ilustrații ale artiștilor ucraineni, iar prin intermediul portalurilor conectate între ele, mesajele de solidaritate ale participanților vor ajunge la ucraineni, aflați în mai multe colțuri ale lumii.

Evenimentul Environment days – connecting realities are loc în 5 orașe din Spania, Marea Britanie, România și Republica Moldova:

  • Barcelona (5-12 iunie, galeria Villa del Arte Barcelona)
  • Londra (5-12 iunie, Institutul Cultural Român de la Londra)
  • Cluj-Napoca – Piața Unirii (3-5 iunie, în cadrul festivalului Cluj Never Sleeps) și la Casino (6-9 iunie)
  • Bistrița (3-5 iunie, în Parcul Central)
  • Chișinău (3-5 iunie, sub Arcul de Triumf din centrul Chișinăului)

Accesul este liber la toate atelierele și activitățile.

Artiștii care expun sunt Viktoria Cherniakhivska, Cristina Cantemir, Florin Marc, Daniel Loagăr, Mihai Rusen și Andrei Cornea.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Art Mirror și Studioul Urban Mirror, cu sprijinul Cluj Never Sleeps, Celula de Artă, Primăriei Municipiului Bistrița, Direcției de Cultură din Republica Moldova, Ambasadei României la Londra și Galeriei Villa del Arte Barcelona.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Curatorial, Propagarta, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, Revista Golan, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK

Detalii și înscrieri la ateliere pe pagina de Facebook a Asociației Art Mirror.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top