Now Reading
Friends, văzut din perspectiva MBTI şi DISC

Friends, văzut din perspectiva MBTI şi DISC

alexandra-tudor
friends-văzut-din-perspectiva-MBTI-şi-DISC

Binecunoscutul serial Friends îşi face pregătită din nou apariţia pentru relansarea sa din 15 aprilie 2021 pe HBO GO. Sitcom-ul american creat de David Crane și Marta Kauffman, difuzat pe postul american NBC din septembrie 1994 până în mai 2004, a influenţat viaţa a milioane de oameni din lumea întreagă prin intermediul emblematicilor actori: Jennifer Aniston, Courteney Cox Arquette, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc şi David Schwimmer şi a prieteniei dintre aceştia.

Mai au oare ei nevoie de prezentări? Rachel Green, Monica Geller, Phoebe Buffay, Chandler Bing, Joey Tribbiani şi Ross Geller şi prietenia celor şase face subiectul celor zece sezoane, în care toţi se luptă să supravieţuiască, pe cont propriu şi împreună, în jungla urbană a cartierului Manhattan din New York.

Dar ce reflectă, însă, personalitatea fiecărui personaj din perspectiva psihologică?

Vom descoperi tipologiile personajelor principale din perspectiva a două dintre cele mai importante teste de personalitate – MBTI (Myers–Briggs Type Indicator) și DISC (Dominant, Influent, Stabil, Conștiincios).

Indicatorul MBTI măsoară câteva dintre preferinţele-cheie, predispoziţiile şi caracteristicile unei persoane, valorizează diferenţele şi ne permite o mai bună înţelegere de sine şi a altora. Cele patru dimensiuni ale MBTI sunt: extrovertit-introvertit, sezorial-intuitiv, reflexiv-afectiv şi judicativ-perceptiv.

Testul de personalitate DISC este o modalitate standardizată de evaluare a stilurilor de personalitate. Încadrarea într-unul din cele patru tipuri de personalitate (Dominant, Influent, Stabil, Conştiincios) se face prin intermediul a două scale: orientarea spre oameni sau spre îndeplinirea sarcinilor şi ritmul propriu rapid sau moderat.

Să vedem care sunt tipologiile îndrăgitelor personaje.

Friends_DannyDeVito

Rachel Green, sufletul petrecerilor

MBTI: Extraversion-Sensing-Feeling-Perceiving (Extrovertit-Senzorial-Afectiv-Perceptiv)

DISC: personalitate Stabilă

Amfitrioni spontani, energici și entuziaști – viața nu este niciodată plictisitoare când ești lângă ei. Prin natura ei energică și jucăușă, Rachel iubește să pună la punct abilitățile oamenilor, ceea ce o ajută pe parcurs să își stabilească o carieră de succes în lumea modei. Extrovertită, dornică de recunoştere, spontană şi flexibilă, Rachel preferă să se bazeze pe fapte și ia decizii bazate pe sentimente și valori, mai degrabă decât pe logică.

Monica Geller, în slujba celorlalţi

MBTI: Extraversion-Sensing-Feeling-Judging (Extrovertit-Senzorial-Afectiv-Judicativ)

DISC: personalitate Conştiincioasă-Dominantă

Persoane extraordinar de afectuoase, sociabile și populare, întotdeauna dornice să ajute. Extrovertită, Monica acumulează energie din contactele cu oamenii şi iubește să petreacă timp cu alții. Este obsedată de curăţenie, de detalii, de ordine şi organizare. Ia adesea decizii sub influenţa emoţiilor şi este foarte competitivă.

Phoebe Buffay, activista de mediu

MBTI: Extraversion- iNtuition-Feeling-Perceiving (Extrovertit-Intuitiv-Afectiv-Perceptiv)

DISC: personalitate Influentă-Stabilă

Spirite libere, sociabile, entuziaste și creative, care vor găsi întotdeauna un motiv să zâmbească. Atrasă de noutate şi originalitate, Phoebe prezintă o gamă largă de interese. Este cântăreață şi compozitoare, maseuză, poate vorbi fluent franceza și italiana, arată un interes deosebit pentru drepturile animalelor şi drepturile asupra mediului.

Chandler Bing, sau jocul de-a avocatul

MBTI: Extraversion- iNtuition-Thinking-Perceiving (Extrovertit-Intuitiv-Reflexiv-Perceptiv)

DISC: personalitate Influentă

Gânditori isteți și curioși, care nu pot rezista unei provocări intelectuale. Chandler este orientat spre inovare, îşi foloseşte din plin imaginaţia, simţându-se întotdeauna confortabil să dezbată diferenţele de opinie. Poate părea critic cu punctele de vedere ale celorlalţi, iar sarcasmul său este, după cum el însuși recunoaște, un sistem autodefensiv.

Friends_s6e9_Joey

Joey Tribbiani, exploratorul

MBTI: Extraversion-Sensing-Feeling-Perceiving (Extrovertit-Senzorial-Afectiv-Perceptiv)

DISC: personalitate Influentă-Dominantă

Încrederea în sine şi curajul, combinate cu o naivitate plăcută, fac din Joey un personaj foarte accesibil. Sunt adesea spontani şi debordează de energie, ceea ce îi atrage pe cei din jurul său. Ştie să se bucure de tot ceea ce îl înconjoară şi îşi exteriorează mai mereu sentimentele, însă Joey poate fi, în acelaşi timp, şi impulsiv: întâi acţionează, apoi gândeşte.

Ross Geller, între logică şi devotament

MBTI: Introversion-Sensing-Thinking-Judging (Introvertit-Senzorial-Reflexiv-Judicativ)

DISC: personalitate Conştiincioasă-Influentă

Indivizi practici şi factuali, a căror seriozitate nu poate fi pusă la îndoială. Singurul introvertit din grupul său de prieteni, Ross este destul de timid și rezervat. Se simte împlinit atunci când se angajează în activități intelectuale, este un bun observator, pragmatic şi precis. Îşi organizează şi îşi structurează viaţa, aşteptându-se ca şi cei din jur să procedeze la fel, schimbările derutându-l.

Friends_s10e11_Ross

Dacă ţi-am stârnit curiozitatea cu privire la faimoasele personaje din serialul Friends, află că, pe data de 15 aprilie 2021, Friends are premiera pe platforma HBO GO.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top