Now Reading
4 mesaje surprinzătoare pe care ochelarii tăi de soare le transmit celor din jur

4 mesaje surprinzătoare pe care ochelarii tăi de soare le transmit celor din jur

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un accesoriu practic. Mai mult decât alte articole vestimentare sau accesorii, aceștia au în spate și o psihologie interesantă.

Ne fac mai atractivi pentru ceilalți

Ochelarii de soare echilibrează proporțiile chipului nostru și îi conferă mai multă simetrie. Simetria este una dintre cele mai importante caracteristici care ne fac să decidem dacă o persoană este sau nu atractivă fizic. În plus, ochelarii de soare îi dau purtătorului mai multă siguranță de sine și o atitudine care îl face irezistibil pentru cei din jur. În cazul femeilor, acest tip de ochelari de soare, cu rame ușor alungite spre exterior, sunt cei mai atrăgători, în timp ce bărbații arată mai bine purtând ochelari de soare de tip aviator. Un alt studiu a descoperit că ochelarii de soare te întineresc și îți dau un aer fresh, ceea ce explică de ce acest accesoriu a devenit atât de popular în ultimii ani.

Ne fac mai misterioși în ochii celor din jur

Celebrul psiholog Paul Ekman, specialist în analizarea microexpresiilor faciale, spune că dintre cele 23 de expresii care ne trădează emoțiile, o treime implică privirea. Ochelarii de soare ne ascund privirea de cei din jur și, implicit, emoțiile pe care le resimțim într-o situație, sau reacțiile. Persoanele care poartă ochelari de soare cu lentile opace sau închise la culoare sunt percepute ca fiind încojurate de o aură de mister, tocmai pentru că nu le putem întâlni privirea.

Acest lucru ne face mai greu de citit pentru ceilalți. De exemplu, să diferențiezi un zâmbet fals este mai dificil atunci când persoana în cauză poartă ochelari de soare. Într-un zâmbet autentic, un mușchi numit orbicularis oculi este activat și creează acele mici riduri de expresie în jurul ochilor, care nu apar la un zâmbet forțat.

Ne dau mai multă siguranță de sine

Ne simțim mai confortabil atunci când cei din jur nu ne pot citi emoțiile, așa că unul dintre efectele ochelarilor de soare este că ne fac mai încrezători și mai siguri pe noi. Justin Thomas, profesor la Universitatea Zayed din Abu Dhabi, spune că persoanele care suferă de anxietate se simt mai protejate atunci când știu că ochelarii le protejează de privirile celorlalți. Acest accesoriu este de un real ajutor pentru persoanele care vor să își ascundă trăirile și reacțiile, în special în locuri aglomerate. Atitudinea pe care o căpătăm atunci când ne simțim încrezători se traduce și în atractivitate pentru cei din jur, dar mai ales într-o senzație de putere și control asupra lucrurilor care ne înconjoară. Te simți mai stăpân pe tine când știi că reacțiile tale pot fi ascunse atât de ușor și că nimeni nu poate vedea ce simți cu adevărat.

Pot ascunde o problemă de sănătate

Pentru un număr mic de oameni, ochelarii de soare sunt indispensabili din cauza hipersensibilității la lumină. Fotofobia înseamnă că o persoană este afectată de lumina puternică și trebuie să își protejeze în permanență ochii de razele puternice. Simptomele fotofobiei includ spargerea capilarelor din ochi, migrene sau strănuturi la lumină. Un exemplu celebru este cântărețul Bono, membrul formației U2, care nu se desparte niciodată de ochelarii săi de soare, deveniți deja o marcă înregistrată a sa.

Așadar, ochelarii de soare au semnificații care depășesc trendurile, estetica sau funcționalitatea lor de a ne proteja ochii de razele nocive. Acest accesoriu ne poate oferi o stare anume, ne poate face să ne simțim mai în siguranță în public și ne învăluie într-o aură misterioasă, care ne face mai atractivi în ochii celor din jur.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Claudia K

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top