Now Reading
The Archaic, cea de-a X-a ediție a Conferinței Internaționale de Psihanaliză

The Archaic, cea de-a X-a ediție a Conferinței Internaționale de Psihanaliză

the archaic, a X-a editie a conferintei internationale de psihanaliza

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE PSIHANALIZĂ (SRP), Societate Componentă a Asociației Internaționale de Psihanaliză (IPA), are deosebita plăcere să vă invite să participați la cea de a X-a ediție a Conferinței Internaționale de Psihanaliză,  cu tema ARHAICUL.

 

Astfel, în perioada 2-4 NOIEMBRIE, la Athénée  Palace Hilton, Strada Episcopiei 1-3, București, vă invităm la un eveniment de un înalt nivel știintific, garantat prin participarea unor personalități de notorietate în domeniul psihanalizei naționale și internaționale, nume de prestigiu în privinta contribuțiilor personale în cercetarea, practica clinică și pedagogia universitară psihanalitică.

Irina Adomnicăi ( Franța), Bogdan Sebastian Cuc (România), Paolo Fonda (Italia), Eike Hinze (Germania), Daniela Luca (România), Vladimir Marinov (Franța), Rodica Matei (România), Gianina Micu (România), Brîndușa Orășanu (România), Viviana Laura Strauss (Germania)

În 1923, în “Eul și Se-ul”, Freud afirma: “De fapt, cuvântul nu este decât urma mnezică a cuvântului auzit.” Această afirmație ne deschide o perspectivă asupra înțelegerii sensului cuvintelor, care nu mai cuprinde doar conexiunile logice, construite prin sedimentări semantice și păstrate între coperțile dicționarelor, ci include în dinamica sensurilor cuvintelor și istoria experiențelor de folosire a lor.

Chiar dacă psihanaliza este o terapie prin cuvânt, construcția procesului psihanalitic pornește de la primele interacțiuni, cu primele forme de folosire a spațiului, a timpului, a relației, a analistului, de către pacient.

Toate aceste experiențe, care se compun din minuscule semne ce se traduc prin mișcări ale corpului, prin expresii faciale, prin tăceri și non-tăceri, ne permit, dacă ne aplecăm asupra lor, să deschidem o ușă către o zonă în care cuvântul și chiar figurabilitatea, sunt încă neclare, nu au contur, se diluează și se amestecă într -o masă de afecte fără formă. Este universul arhaicului…, acolo unde regăsim timpul, dar în aceeași măsură spațiul experiențelor care s–au derulat anterior achiziționării limbajului.

Cum putem accesa aceste experiențe în cadrul psihanalitic? Cum putem identifica parcursul proceselor de transformare a pacienților, de integrare a experiențelor, pornind de la senzațiile corporale către cuvântul auzit în cabinet? (Dr. Bogdan Sebastian Cuc,  membru titular al Societății Române de Psihanaliză, membru al Comitetului științific al Conferinței).

Taxa de participare

Registration and payment received by 15 October 2018 after 15 October 2018
RSP Members

 

RSP Candidates

EUR 170
RON 780EUR 120
RON 555
EUR 180
RON 830EUR 120
RON 555
Non-Members EUR 195
RON 895
EUR 215
RON 985
Students, Therapists in training EUR 175
RON 805
EUR 190
RON 875
One-Day Participation Friday or Saturday EUR 80
RON 370
Sunday EUR 60

RON 280

Taxa se achită în contul:
Societatea Română de Psihanaliză
RO92 RNCB 0077050252860001
BCR, sucursala Colentina

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top