Now Reading
Cancerul pulmonar în România: 75% dintre pacienții diagnosticați cu această boală ajung la medic în stadiu inoperabil

Cancerul pulmonar în România: 75% dintre pacienții diagnosticați cu această boală ajung la medic în stadiu inoperabil

În fiecare an, în țara noastră, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar. Această afecțiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal.

 

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenția cu privire la situația dramatică din țara noastră în ceea ce privește accesul pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar la terapii inovatoare.

În România, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu această boală sunt identificate în stadiu inoperabil, această situație limitând drastic șansele de supraviețuire ale pacienților.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România trage, pe această cale, un semnal de alarmă în contextul în care, la nivel mondial, luna noiembrie este dedicată acțiunilor de informare despre cancerul pulmonar, afecțiune care cauzează cel mai mare număr de decese la nivel mondial – peste un milion de oameni pierd lupta cu această boală, în fiecare an.

În Europa, cancerul pulmonar reprezintă o cincime din totalul cazurilor de cancer înregistrate la nivelul continentului – peste 250.000 de oameni au decedat ca urmare a diagnosticării cu această boală, numai în anul 2014.

75% din totalul cazurilor de cancer pulmonar din România sunt diagnosticate în stadiu inoperabil

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal.

De altfel, în țara noastră sunt diagnosticate, în fiecare an, 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar.

Conform studiilor de specialitate, rata de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu această boală este extrem de redusă la 5 ani – pentru cei în stadiu avansat, șansele de supraviețuire sunt de aproximativ 18%, în timp ce, pentru pacienții care suferă de cancere pulmonare metastazate, în stadiu foarte avansat, rata de supraviețuire este estimată la numai 2%.

De altfel, doar 1 din 3 cazuri de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu care permite aplicarea unor terapii utile, media de supraviețuire situându-se în intervalul 6 – 18 luni.

Doar 20% dintre acești pacienți trăiesc mai mult de un an.

“În lipsa unor campanii de informare pentru populația aflată la risc, 3 din 4 cazuri noi înregistrate pentru această boală, în țara noastră, sunt descoperite într-un stadiu inoperabil.

Accesul încă întârziat la terapii inovatoare care pot dubla șansele de supraviețuire condamnă la moarte sigură și discriminează pacienții cu această boală.

Deși cancerul pulmonar este cel mai răspândit tip de cancer în țara noastră și provoacă cel mai mare număr de decese, anual, în cazul bărbaților, autoritățile competente întârzie să ia măsuri pentru a oferi pacienților o șansă la viață.

Cancerul pulmonar ar trebui privit ca o problemă urgentă de sănătate publică în România.

Fiecare zi care amână luarea unor decizii în acest sens scurtează viața a mii de pacienți, pentru că fără tratament adecvat majoritatea acestora cedează în primul an de la diagnostic”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cancerul pulmonar, una dintre cele mai agresive forme de cancer

Cancerul pulmonar sau cancerul bronhopulmonar este definit de înmulțirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronșic.

Cu timpul, aceste celule formează tumori care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât și în afara lor, spre țesutul pulmonar.

Conform studiilor medicale de specialitate, există mai multe tipuri de cancer pulmonar, dar, în general, se disting două categorii – cancerul pulmonar cu celule mici (CPMC), diagnosticat în 15% dintre cazuri și cancerul pulmonar fără celule mici – non-microcelular (CNPMC), identificat în aproximativ 85% din cazuri.

Cancerul pulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluție foarte rapidă, rata de supraviețuire la 5 ani, pentru toate stadiile de evoluție, fiind de numai 15%.

În România, categoria de vârstă cea mai expusă acestei boli este reprezentată de persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 – 65 de ani, 85% dintre pacienții diagnosticați fiind fumători cronici.

De altfel, fumatul reprezintă principalul factor de risc care cauzează apariția cancerului pulmonar – peste 90% dintre persoanele care suferă de această boală au fost sau sunt fumători curenți.

Mai mult, comparativ cu nefumătorii, riscul de îmbolnăvire la fumători este de 30 de ori mai mare.

Pe lângă fumat, alți factori de risc asociați cancerului pulmonar sunt expunerea la un fond chimic în care sunt prezente substanțe ca radonul sau azbestul, expunerea profesională sau accidentală la radiațiile ionizante, dar și preexistența unor afecțiuni pulmonare precum cicatriciile granulomatoase sau sclerodermia.

Cancerul pulmonar mai poate fi cauzat și de existența unui alt cancer în antecedente personale, cum ar fi cancerul din sfera O.R.L.

În prezent, cancerul bronhopulmonar ocupă locul 1 între decesele cauzate de toate tipurile de
neoplazii, la nivel mondial.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top