Now Reading
Casnicia ne face mai fericiti. Sau nu…

Casnicia ne face mai fericiti. Sau nu…

Revista Psychologies

casnicie, fericire


Un studiu facut asupra a 24.000 de cupluri, timp de 15 ani, si ale carui concluzii sunt publicate in editia de martie a Journal of Personality and Social Psychology, spune ca oamenii casatoriti, in general, se considera mai fericiti, pe termen lung, decat celibatarii.

Insa, atentie, cresterea curbei satisfactiei este destul de mica dupa casatorie si tinde sa fie atribuita reactiilor din acel fericit moment. Apoi revine la nivelul de dinainte… O alta concluzie este aceea ca oamenii care se casatoresc si care au un mariaj fericit sunt mai multumiti de viata decat celibatarii. De fapt, este vorba despre adaptare si despre rolul acesteia in ecuatia satisfactiei de viata.

Chiar si cei care au castigat la loto (sau au avut accidente invalidante fizic) nu par a fi foarte diferiti de media populatiei in ceea ce priveste satisfactia de viata. Vaduvii si vaduvele au dat, pe timpul perioadei de doliu, semne de nefericire, dar incet-incet, curba satisfactiei s-a apropiat de medie, cu tendinta de a reveni la normal.

Un rezultat neasteptat al studiului este ca celibatarii foarte multumiti de viata nu au fost prea fericiti in ziua cununiei si au reactionat foarte prost la divort si vaduvie (cateva cazuri survenite ulterior). Asadar, fericirea nu depinde numai de un fapt anume sau de personalitate, ci de o intreaga tesatura de circumstante. „Un eveniment cum e casnicia sau divortul nu are aceleasi valente pentru toti. Cineva foarte multumit ca celibatar are, probabil, o retea sociala vasta si nu are mult de castigat de pe urma casatoriei. Pe de alta parte, cineva care e singur si fara prieteni va fi mai multumit daca se casatoreste. Aceasta orientare catre medie in curba fericirii este numita „nivelare hedonica“, pentru ca ea tinde sa exprime o egalizare a nivelului general de fericire la oameni.
www.apa.org

Editarte: Cristina Udangiu
Foto: shutterstock.com
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top