Now Reading
Centrul de suport psihologic YOU.: „Adolescenții au schimbat felul în care percepem sănătatea emoțională”

Centrul de suport psihologic YOU.: „Adolescenții au schimbat felul în care percepem sănătatea emoțională”

Revista Psychologies
centrul-de-suport-psihologic-you-adolescentii-au-schimbat-felul-in-care-percepem-sanatatea-emotionala

Noi avem Suicide Line în România?”Așa suna o întrebare adresată de un tânăr pe un forum în urmă cu câțiva ani, ridicând problema suportului psihologic și a consilierii de urgență în situații emoționale vulnerabile.

Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din România, reprezentând principala cauză de dizabilitate pentru tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății. Violența fizică și abuzurile emoționale asupra copiilor și tinerilor adolescenți rămân în continuare un punct nevralgic în societatea locală. În 2016, numărul de abuzuri de tip hărțuire, bullying, violenţă în familie şi discriminare, a crescut cu peste 45% faţă de anul precedent. De asemenea, România nu beneficiază încă de o legislaţie privitoare la violenţa în familie, cu atât mai mult asupra celei care se manifestă asupra copiilor.

Încercând să răspundă la nevoia publică pentru sănătate emoțională, cu precădere în rândul tinerilor și adolescenților români, YOU. The Youth Project a fost creat în septembrie 2019, la inițiativa DHM Company, agenție multidisciplinară de creație și producție publicitară din București, împreună cu Asociația Varyafin, care susține tinerii prin educație financiară.

Firul narativ care a condus la conturarea ideii unui proiect alternativ de educație, dezvoltare personală prin mentorat și suport psihologic gratuit la scară largă pentru adolescenți și tineri s-a conturat în jurul Jeans4Dreams, programul de CSR al DHM Company.

Adolescenții au nevoie să fie văzuți și ascultați, validați, iubiți, protejați, susținuți. Să li se dea credit pentru ceea ce sunt, pentru valorile în care cred, pentru experiențele prin care navighează această etapă esențială din viața lor. Sunt curajoși, conștienți de propria realitate și de planul mai mare în care li se desfășoară viața, curioși, toleranți, și face value. În acest sens, sunt și mult mai puțin impresionabili. Sunt vulnerabili în aceleași aspecte în care discriminarea, violența și carențele sistemului social și educațional îi confruntă cu situații dure de viață. Însă instrumentarul digital de care dispun la scară largă, cât și în particular, pentru a-și explora și documenta experiențele, pentru a învăța, a se conecta mai sănătos la ei înșiși și la universul social, pentru a-și construi repere calitative, le dă oportunitatea de a opera cu totul altfel decât generațiile anterioare.

Proiectat în primele sale patru luni de viață ca un program pilot (septembrie – decembrie 2019), YOU. s-a format la confluența unui set de nevoi sensibile în societatea locală: educație și conștientizare în zona de sănătate emoțională, voluntariat și comunitate, acces gratuit la mentorat și consiliere psihologică acută sau de mentenanță – indiferent de pătura socială și de background-ul acestor tineri. Din noiembrie 2019, sunt disponibile și serviciile Call-Center-ului YOU. – prima linie națională de consiliere educațională și psihologică doar pentru tineri, 0800 070 YOU adică 0800 070 968, un serviciu apelabil național, gratuit.

Alin Andrei este psihologul call-center-ului YOU., format în psihologie analitică Jungiană, specialist în comunicare nonviolentă și mediere, experimentat în lucrul cu copii și tinerii în cazuri de anxietate, depresie, deces și doliu ca urmare a decesului, divorț, avort și sarcini nedorite, identitate, tulburări de personalitate.

YOU. înseamnă, dincolo de call-center-ul de suport psihologic și mentorat, oferit gratuit tinerilor și adolescenților, și o platformă de jurnalism creat cu și pentru tineri, un centru fizic de consiliere psihologică și un HUB de evenimente și workshop-uri ce facilitează dezvoltarea personală și profesională a acestora.

O parte semnificativă din conținutul site-ului privește sănătatea mintală și emoțională a tinerilor, în toate aspectele ei, urmată imediat de mentorat, educație și dezvoltare personală.

Majoritatea textelor și formatelor audio sunt realizate împreună cu și de către adolescenți și tineri, și tratează instanțe precum relațiile intime, sexualitatea, identitatea, abuzul și bullying-ul, relația cu familia, școala sau cercul social. Secundar, există rubrica de articole de specialitate realizate de psihologi și studenți la psihologie sau psihiatrie, pe subiecte nișate (anxietate, depresie, PTSD, viol, tipare de atașament etc.), adesea inspirate de mesajele primite de la tineri.

Cel mai citit articol de pe platforma YOU. tratează subiectul repercursiunilor neglijenței emoționale a părinților asupra copiilor și tinerilor, reflectând asupra punctelor vulnerabile ale unei generații afectate de depresie și anxietate la cote alarmante.

În contextul social impus de COVID-19, tinerii au fost încurajați să se implice pe platformă cu povești personale ce privesc toate ariile vieții lor, sub impactul carantinei și izolării sociale. Corespondențe din carantină, care a devenit și o emisiune LIVE ce a avut loc de luni până vineri în social media în perioada stării naționale de urgență, a apropiat un număr semnificativ de adolescenți și tineri care au nevoie de comunicare și de suport.

Un numitor comun al tuturor acestor conversații a fost nevoia gestionării emoțiilor complexe în contextul distanțării nu doar de cei apropiați, ci de un întreg ecosistem în care tinerii erau obișnuiți să funcționeze. Cea mai grea parte e și ea diferită, de la caz la caz. Pentru unii, cel mai greu e să fie în permanență în casă cu familia – pentru că din păcate, mulți copii și tineri nu au o relație sănătoasă cu părinții, pentru alții, descoperirea că prieteniile lor nu se adâncesc, ci suferă consecințele distanței, în absența fizică a celor dragi. Unii tineri sunt despărțiți de persoana iubită – uneori de câteva străzi sau cartiere, alteori de granițe. Sunt tineri care s-au despărțit de partener înainte de carantină sau chiar în timpul ei. Și sunt tineri pentru care carantina înseamnă expunerea involuntară la situații de abuz domestic. Sunt și părți avantajoase, pentru cei în cazul cărora carantina deschide spațiu mental și fizic de activitate creativă, de învățare, de explorare personală sau de solidificare a relațiilor familiale și de prietenie. Unii tineri ne-au spus că e cel mai bun lucru care li se putea întâmpla.

Recomandările YOU. sunt și ele aplicate fiecărei situații – pentru a păstra un cadru de dialog sănătos și atent la nevoi individuale. Tinerii au fost încurajați să își aloce timp, răbdare și compasiune în această perioadă, mai mult decât oricând, dar și să păstreze legătura cu ceilalți. E important să evite să se învinovățească pentru lucrurile care li se întâmplă din motive incontrolabile de ei, să își dezvolte mecanisme funcționale de gestiune a emoțiilor și să apeleze oricând la suport atunci când au nevoie de cineva alături. Linia de suport specializat YOU. este doar una dintre resursele ce le sunt accesibile în aceste clipe.

Printre primele mesaje primite direct de la unii dintre ei, la debutul proiectului, s-a evidențiat necesitatea explorării unui paletar și mai vast de topicuri. Experiențele lor ghidează munca de cercetare și expune contexte cu care tinerii se confruntă în mod constant, învațându-ne în permanență cum să comunicăm și să ne apropiem natural de această generație.

Tinerii se pot implica în proiect și scriind despre experiențele personale, sub ghidarea echipei noastre.

Este o comunitate clădită din aceste experiențe individuale care rezonează colectiv. Îi încurajăm și mentorăm pe tineri să dezvolte autenticitate și claritate în limbaj și în scris, să arate fațetele mai puțin expuse ale acestor experiențe. Poveștile lor au potențialul nesperat de a aduce vindecare – atât pentru ei, cât și pentru toți ceilalți care îi citesc.

Comunicarea directă și constantă cu acești tineri în rândul adulților cu o abordare curioasă și deschisă este vitală pentru sănătatea emoțională a multor generații. Ascultându-i și învățând despre nevoile lor, continuăm să învățăm despre nevoile noastre intrinseci – iubirea, siguranța și încredere în noi, indiferent de vârstă.

Call centerul de suport psihologic și de mentorat gratuit pentru adolescenți și tineri YOU operează de luni până vineri între 9:30 şi 18:00, iar sâmbăta de la 9:30 la 14:00.

Te rugăm să ne lași un mesaj la adresa [email protected] cu numele sau un pseudonim, vârsta, descrierea situației cu care te confrunți și o adresă de email la care te putem contacta, și vom reveni la tine în cel mai scurt timp.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top