Now Reading
Din Statele Unite, pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru dirijează Enescu și Rachmaninov

Din Statele Unite, pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru dirijează Enescu și Rachmaninov

Din Statele Unite, pe scena Sălii Radio: Cristian Măcelaru dirijează Enescu și Rachmaninov

Orchestre importante din SUA, precum Philadelphia Orchestra, Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestra Naţională Simfonică din Washington au evoluat sub bagheta sa și datorită aprecierii de care se bucură, a fost recent numit director muzical şi dirijor al Festivalului Cabrillo (California – SUA): dirijorul CRISTIAN MĂCELARU.

În plus, muzicianul român se bucură de succes și în plan european: la începutul lunii mai a acestui an direcțiunea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Germaniei de Vest (WDR Sinfonieorchester) – Köln a anunţat că începând cu stagiunea 2019-2020 noul dirijor-şef al ansamblului va fi Cristian Măcelaru.

Artistul ce poartă numele României pe marile scene internaționale, va dirija vineri, 15 iunie (19.00), un frumos concert Enescu/Rachmaninov la Sala Radio, la pupitrul ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

Programul serii va începe cu Simfonia nr. 1 de Enescu, care a avut premiera în 1906 la celebrul Théâtre du Châtelet din Paris. Lucrarea este influențată de compozițiile lui Brahms, pe care de altfel Enescu a avut ocazia să îl întâlnească în timpul studiilor sale la Conservatorul din Viena.

În partea a doua a serii veți asculta Simfonia nr. 2 ce poartă semnătura marelui artist rus Serghei Rachmaninov. Considerat ultimul mare romantic în muzica simfonică, Rachmaninov spunea despre creațiile sale, ce transmit o mare sensibilitate: Compun muzică pentru că simt nevoia să dau o expresie sentimentelor mele”.

Premiera Simfoniei a 2-a a avut loc chiar sub bagheta compozitorului, în 1908, la Sankt Petersburg și a fost un mare succes, atât de dorit de creatorul ei dupa eșecul anterior al Simfoniei I, care i-a produs o mare suferință.

La finalul concertului, Editura Casa Radio va organiza – în foaierul central al Sălii Radio – o sesiune de autografe acordată de dirijorul Cristian Măcelaru pe CD-ul apărut la Casa Radio sub titlul „Orchestra Națională Radio, Dirijor: Cristian Măcelaru. Mihail Glinka –Ruslan și Ludmila, Nikolai Rimski-Korsakov -Șeherazada”.

Albumul este disponibil la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie, incluzând librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top