Now Reading
Eleva la doua scoli, Nicoleta viseaza pe acorduri de viola

Eleva la doua scoli, Nicoleta viseaza pe acorduri de viola

Revista Psychologies

Cel de-al treilea copil intrat sub aripa protectoare a Jurnalului de fapte bune este Nicoleta Draghici. La 14 ani si jumatate, fetita exceleaza la viola, zeci de diplome si medalii stand marturie a talentului sau de necontestat. Dar dincolo de munca si harul Nicoletei se afla si necesitati de ordin material, exact acel gen de probleme care fac, adesea, diferenta intre reusita si esec.

Chiar si in lumina slaba a unei zile intunecate de nori, chipul Nicoletei prinde stralucire atunci cand repeta in camera ei. Degetele conduc cu maiestrie arcusul pe strunele violei – un fel de sora mai mare a vioarei – din care izvorasc bucati celebre din piese clasice.

Nicoleta s-a jucat cu papusile doar pana la sapte ani, dupa aceea muzica devenind insasi viata ei, asa cum singura spune. Si ce viata!

De aproape 8 ani, e eleva la doua scoli, una „normala”, Scoala nr.24, unde invata dupa programa obisnuita, si una vocationala, Scoala Gimnaziala de Arte nr. 5, unde isi cladeste pas cu pas drumul spre cariera muzicala mult visata, sub indrumarea profesorului Nicolae Antonescu.

Detaliu interesant: traseul sau este urmat aidoma de sora ei mai micuta cu trei ani, Cristina, care ii calca pe urme, dar la vioara.

 

Programul unei viitoare soliste

Aproape zilnic, uneori si in weekend, ceasul suna pentru trezire la 6 si jumatate – pana la 8, Nicoleta trebuie sa ajunga de la casa din comuna Pipera la cursurile primei scoli, situata la circa 10 km departare.

Sta aici pana la ora 14.00, dupa care intra in celalalt univers, cel al Scolii Gimnaziale de Arte, unde se dedica studiului intens al violei si repetitiilor pe care le face si cu Orchestra scolii, si cu cvartetul „Adolescentin String”, in care evolueaza alaturi de inca trei colegi.

Undeva pe seara, pe la 20.30, ajunge acasa. Dar ziua de lucru nu i se termina aici: pana spre miezul noptii, Nicoleta exerseaza, exerseaza, exerseaza. Si, fireste, isi face temele, altfel nu ar fi putut atinge performantele scolare de care se bucura acum: dupa ce a obtinut premiul I in ultimii doi ani, a terminat primul semestru al clasei a VIII-a cu media 9,88.

Poate doar cand vrea sa se mai relaxeze se asaza in fata pianului, al doilea sau instrument de suflet. Roadele muncii ei se aduna in nenumaratele premii si distinctii obtinute la diverse concursuri de muzica instrumentala.

Unele amintiri din scurta sa cariera muzicala sunt mai pretioase decat orice trofeu, asa cum a fost ziua in care a aflat ca fusese aleasa printre cei 15 tineri instrumentisti care l-au acompaniat pe faimosul muzician Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei Pink Floyd, in concertul sustinut in Bucuresti, in 2013.

Citeste intregul articol AICI

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top