Now Reading
Fundatia Principesa Margareta a Romaniei lanseaza rezultatele studiului national privind situatia varstnicilor din Romania, realizat de GfK

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei lanseaza rezultatele studiului national privind situatia varstnicilor din Romania, realizat de GfK

Revista Psychologies

Aproximativ 1.500.000 de varstnici din Romania sunt astazi afectati de singuratate intr-o mai mare sau mai mica masura, conform studiului national realizat de GfK pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei in septembrie 2015. Acelasi raport releva topul celor 5 probleme ale varstnicilor din Romania: situatia financiara, problemele de sanatate, dependenta de ceilalti, sentimentul de inutilitate si de singuratate, precum si lipsa unui interlocutor. In contextul imbatranirii populatiei si ca raspuns la problematica izolarii sociale, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei anunta infiintarea Asociatiei Niciodata Singur – prietenii varstnicilor ca organizatie independenta, dedicata sprijinirii varstnicilor singuri, bazata pe voluntariat.

Imbatranirea populatiei este un fenomen in crestere care afecteaza nu numai Romania, ci intreaga Europa. Conform Institutului National de Statistica, 3.247.744 de persoane din populatia totala a Romaniei au varsta de peste 65 ani.

In plus, tara noastra se confrunta cu emigrarea tinerilor, maladiile moderne, insuficienta resurselor umane si financiare specializate, precum si lipsa unui sistem integrat de suprijin. Toate acestea fac ca foarte multi varstnici sa traiasca singuri, lipsiti de contact social.

Pentru a cerceta dimensiunea si problematica izolarii sociale, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a comandat un studiu national axat pe izolarea sociala a varstnicilor, una dintre principalele provocari ale acestei categorii de populatie.

Batranetea este asociata, in general, cu o stare precara a sanatatii, dar si cu o viata mai putin activa din punct de vedere social si profesional, fapt ce aduce cu sine sentimentul de inutilitate sau respingere sociala.

Persoanele varstnice asociaza singuratatea cu lipsa celor dragi, locuitul singur, lipsa unui interlocutor, sau lipsa unui ajutor practic. Numarul femeilor afectate de singuratate este semnificativ mai mare decat cel al barbatilor, iar persoanele varstnice din mediul urban sunt semnificativ mai afectate de singuratate.

In Romania de astazi, varstnicii se confrunta nu doar cu boala si venturile scazute, ci si cu dureroasa indiferenta a semenilor, dublata de lipsa unor servicii sociale eficiente adaptate lor”, a declarat Mugurel Margarit Enescu – Director Executiv al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei.

In cadrul conferintei de lansare a rezultatelor studiului, din 3 decembrie 2015, sociologi si experti ai asociatiei franceze les petits freres des Pauvres au dezbatut problematica singuratatii, modele de bune practici pentru combaterea efectelor izolarii sociale si au propus solutii concrete de interventie pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale varstnicilor din Romania.

In acest cadru, a fost lansata  Asociatia Niciodata Singur – prietenii varstnicilor, care continua actiunile de voluntariat si sprijin in beneficiul varstnicilor din Romania, dezvoltate de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei incepand din 2006, prin programul Niciodata singur – voluntari aproape de varstnici, prin prezenta constanta in centre de ingrijire sau la domiciliul lor.

Misiunea Asociatiei Niciodata Singur – prietenii varstnicilor este de a lupta la nivel national impotriva izolarii sociale si a singuratatii cu care se confrunta persoanele varstnice, prin mobilizare voluntara si schimbarea perceptiei societatii asupra varstei a III-a.

Pentru a imbunatati conditiile de viata ale varstnicilor de peste 65 de ani, asociatia isi propune sa dezvolte si sa extinda serviciile pentru persoanele varstnice afectate de singuratate.

Asociatia Niciodata Singur – prietenii varstnicilor preia modelul de interventie al partenerului francez les petits freres des Pauvres, cu o experienta de 70 de ani in lucrul cu persoanele varstnice, si va fi in continuare sustinuta de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei.

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este una dintre putinele organizatii non-guvernamentale care deruleaza programe sociale dedicate seniorilor, avand o experienta de 25 de ani.

De-a lungul timpului, Fundatia a venit in sprijinul varstnicilor din Romania prin programe menite sa creasca calitatea vietii acestora lor, precum Fondul special pentru Batrani, reteaua Pentru Seniorii Nostri, Niciodata Singurvoluntari aproape de varstnici, campania nationala Flori pentru Suflet, Centrele comunitare intergenerationale sau Telefonul Varstnicului.

Peste 171.000 de persoane au primit sprijinul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, cu implicarea voluntarilor si mobilizarea partenerilor institutionali si a intregii comunitati.

 

Aspecte cheie relevate de studiul national realizat de GfK  pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei

  • Principala problema cu care se confrunta varstnicii din Romania este situatia financiara (mai mult de jumatate din respondenti), urmata de problemele de sanatate, dependenta de ceilalti, lipsa utilitatii, iar pe locul 5 in topul problemelor este singuratatea.
  • Persoanele varstnice asociaza singuratatea cu lipsa celor dragi, locuitul singur, lipsa unui interlocutor, sau lipsa unui ajutor practic.
  • Numarul femeilor afectate de singuratate este semnificativ mai mare decat cel al barbatilor.
  • Persoanele care locuiesc in mediul urban sunt semnificativ mai afectate de singuratate.
  • Cu cat inainteaza in varsta, cu atat mai apasator devine sentimentul de singuratate.
  • Distanta mare si starea de sanantate sunt motivele principale pentru care varstnicii nu reusesc sa se vada mai des cu persoanele cu care pastreaza totusi contactul.
  • Daca ar putea imbunatati un singur lucru din viata lor, 3 din 10 respondenti ar alege comuniunea/comunicarea cu semenii.
  • Varstnicii care fac parte din familii extinse duc o viata activa prin prisma activitatilor pe care le desfasoara pentru a ajuta familia si au in continuare sentimentul utilitatii. Isi extrag forta si energia din aprecierea pe care o primesc din partea celorlati.
  • Varstnicii intelectuali raman activi prin intermediul cartilor si a evenimentelor in care se implica, precum activitatile de voluntariat sau proiectele desfasurate in comunitate.
  • In cazul varstnicilor institutionalizati, viata activa este restrictionata, activitatile pe care le pot intreprinde sunt in stransa legatura cu posibilitatile oferite de catre institutia in care sunt rezidenti.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top