Now Reading
Furia: o trasatura masculina?

Furia: o trasatura masculina?

Revista Psychologies

Pare surprinzator ca oamenii asociaza in­constient furia cu barbatii si bucuria cu femeile? Noi cercetari sugereaza ca asocierea „barbat – furie” si „femeie – bucurie” depaseste stereotipurile sociale.

repere, stiri, furieStudiile efectuate de psihologul american Vaughn Becker arata ca lega­tura barbat-furie, femeie-bucurie este facuta de creierul nostru in afara influentei stereotipurilor de sex. Ba chiar se considera ca o fata este cu at¢t mai masculina cu c¢t are o expresie dura mai evidenta, si mai feminina daca mimica indica bucurie. Cercetatorii sugereaza ca procesele cognitive care diferentiaza barbatul de femeie in reprezentarile noastre s-au suprapus de-a lungul vremii peste cele care disting furia de bucurie.

De aici rezulta aceasta perceptie. Becker mai crede ca aceasta suprapunere poate fi rezultata si din evolutia speciei, in sensul ca un barbat furios era considerat dominator si periculos, asadar temut si respectat, iar femeia bucuroasa, fericita, era cea care proteja si educa progeniturile. Dr. Aaron Sell, specializat in evolutia sexelor, intreaba: „De ce difera fetele barbatilor de cele ale femeilor? Care este mecanismul detectarii emotiilor? Cercetarile sugereaza ca expresia de furie a evoluat pentru a face o fata sa para mai masculina”, spune Sell.

Chiar si figura unei femei comunica furia mult mai bine daca are trasaturi mai masculine, mai dure, spune Becker. Astfel apare o noua tema de studiu: masculinitatea, in pro­cesul de diferentiere a sexelor, s-a nas­cut ca un avantaj in exprimarea intentiilor? Monitor on Psychology.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top