Now Reading
“LA FAVORITA” cu Ruxandra Donose, la Sala Radio

“LA FAVORITA” cu Ruxandra Donose, la Sala Radio

Revista Psychologies

In continuarea traditiei instaurate la Sala Radio in ultimele stagiuni, de a prezenta, la fiecare final de ianuarie, un titlu de opera, in formula de concert, cu o distributie de exceptie, vineri,  29 ianuarie (19.00) Orchestra Nationala Radio prezinta LA FAVORITA, creatie a compozitorului italian GAETANO DONIZETTI. Sub bagheta dirijorului de origine italiana DAVID CRESCENZI, o pleiada de artisti lirici sunt invitati pe scena Salii Radio, in frunte cu mezzosoprana RUXANDRA DONOSE (in rolul Leonorei).

 

Cu un nume consacrat pe marile scene ale lumii, artista se bucura de o cariera deosebita, parcursul sau cuprinzand concerte si spectacole de opera pe scene importante: Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Carnegie Hall – New York, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House „Covent Garden”, Metropolitan Opera, Staatsoper Viena, Teatrul „La Fenice” – Venetia, Filarmonica din Berlin etc. In repertoriul vocal-simfonic, RUXANDRA DONOSE a colaborat cu Philadelphia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Filarmonica din Berlin, Tonhalle – Orchester Zürich, Orchestre de Paris etc.

Ii veti aplauda de asemenea pe scena Salii Radio pe artistii lirici COSMIN IFRIM, DIANA TUGUI, SERBAN VASILE, SORIN DRANICEANU si LIVIU INDRICAU, alaturi de CORUL ACADEMIC RADIO, pregatit de DAN MIHAI GOIA.

LA FAVORITA, partitura lui Donizetti, este bazata pe o poveste de dragoste intr-un triunghi amoros, implicandu-l pe regele Castiliei, amanta sa si iubitul acesteia, actiune plasata in Castilia sec. XIV, pe fondul invaziilor maure in Spania si a luptelor intre Stat si Biserica.

Dirijorul DAVID CRESCENZI a fost numit din septembrie 2014 director artistic si dirijor principal al Operei din Cairo. In luna iulie a acestui an, David Crescenzi a dirijat La Bohème de Puccini la Festivalul de Vara al Arenei Sferisterio din Macerata. In ianuarie 2012 a intreprins un turneu in Germania si Franta cu Bergische Symphoniker, in acelasi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro si a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn – Elvetia.

Tenorul COSMIN IFRIM a fost membru in ansamblul Operei de Stat din Viena in perioada 2000-2008 si a abordat roluri ca Lord Cecil in Roberto Devereux, Rinuccio in Gianni Schicchi, Beppe in I Pagliacci, Fenton in Falstaff. In stagiunea 2008-2009 a interpretat cu succes rolul Alfredo din La Traviata in Londra, Maribor si Atena. Un moment de varf al carierei sale l-a reprezentat abordarea partiturii de tenor a celebrei lucrari Stabat mater de Rossini, alaturi de Filarmonica din Israel.

Soprana DIANA TUGUI are un repertoriu liric vast, ce cuprinde eroine dintre care amintim: Mimi, Donna Anna, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Lucia di Lammermoor, Adela, Adina, Rosina s.a. Artista a participat la masterclass-uri oferite de personalitati ale cantului precum Viorica Cortez, Jaume Aragall, Teresa Berganza, Dalton Baldwin.

Activitatea artistica a baritonului SERBAN VASILE a insemnat colaborari cu Opera Nationala Bucuresti, Opera din Burgas (Bulgaria), Teatro Regio di Torino, Teatro di Brescia. Dintre ultimele succese repurtate amintim un spectacol sustinut la Metropolitan Opera din New York, dirijat de celebrul James Levine,  in care artistul a abordat rolul lui Ford din opera Falstaff de G. Verdi.

Basul SORIN DRANICEANU a concertat pe importante scene din tara, precum si in Germania, Olanda, Italia, Franta, Belgia, Elvetia. Repertoriul sau vocal-simfonic cuprinde numeroase lucrari, iar cel liric include roluri in opere precum Carmen de Bizet, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat de Mozart, Turandot, Madama Butterfly, La Bohème, Tosca de Puccini, Nabucco, Aida, La Traviata, Don Carlo, Rigoletto, Falstaff de Verdi, s.a.

Tenorul LIVIU INDRICAU este solist al Operei Nationale Bucuresti si a colaborat cu Opera Nationala si Filarmonica Moldova din Iasi, Teatrul Masca din Bucuresti, Filarmonica “George Enescu” din Bucuresti. A efectuat turnee in Israel, Elvetia, Coreea de Sud si Germania.

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top