Now Reading
(P) Cum alegi un termostat pentru centrala termica

(P) Cum alegi un termostat pentru centrala termica

Parte importantă a sistemului de încălzire din locuința ta, termostatul trebuie să funcționeze în permanență corespunzător pentru a fi de folos, dar și să fie de o caltiate care să-i permită să își îndeplinească rolul cu eficiență. Misiunea unui termostat este aceea de a se asigura că centrala termică generază suficientă căldură pentru a menține temperatura pe care tu ai setat-o. Altfel spus, prin intermediul termostatului ar trebui să poți controla cu ușurință temperatura din locuința ta. Ce tipuri de termostat există și cum poți reuși să îl alegi pe cel potrivit nevoilor tale?

Ce înseamnă un termostat programabil

În funcție de modul în care comandă centrala, termostatele pot fi programabile sau neprogramabile. Termostatul programabil este conceput să regleze temperatura din locuință în funcție de un program stabilit de locatar. Astfel, centrala va intensifica eforturile de încălzire atunci când consideri ca este cazul să pornească și va intra în stand-by atunci când lipsești de acasă, de pildă, o perioadă. Această funcție se poate dovedi a fi extrem de utilă, mai ales atunci când pleci de acasă pentru o vreme mai îndelungată, iar la întoarcere vrei să găsești o atmosferă caldă și plăcută. Ai putea, pur și simplu, să programezi termostatul în așa fel încât centrala să asigure o temperatură ridicată la ora la care ajungi acasă.

Pe lângă confortul oferit, termostatul programabil te ajută și să economisești sume importante de bani. Pentru a investi într-un astfel de echipament, poți merge pe www.berluni.ro, unde ai posibilitatea să găsești termostate de ambient la prețuri accesibile. Aceste termostate sunt diferite, din punct de vedere al programului pe care îl poți seta. Astfel, există termostate programabile cu program pe 7 zile, care permit personalizarea modului de distribuire a căldurii pentru fiecare dintre zilele săptămânii. Termostatul 5+2 permite setarea a doar două programe, unul pentru zilele lucrătoare și unul pentru zilele de weekend, în timp ce termostatul 5+1+1 oferă în plus posibilitatea de a programa separat sâmbăta și duminica.

Criteriul programului este esențial, iar dacă achiziționezi un termostat programabil ar fi recomandat să alegi unul care să se potrivească rutinei tale. Alt criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când vrei să alegi un termostat programabil constă în posibilitatea de a programa pe internet termostatul. Atunci când lipsești o perioadă mai lungă de acasă, tentația este să oprești de tot funcționarea centralei termice, pentru ca aceasta să nu consume în zadar energie electrică și gaz. Numai că la revenirea acasă, locuința era rece și era necesară o bună bucată de timp pentru ca temperatura să devină plăcută. Cu ajutorul unui termostat programabil, care permite reglarea temperaturii online, poți să pornești centrala de oriunde te-ai afla, în așa fel încât ea să-și facă treaba cu brio până la sosirea ta.

Cum alegi cel mai bun termostat

Din punct de vedere al mecanismului de funcționare, termostatele se împart în termostate mecanice și electronice. Mai vechi, termostatele mecanice oferă funcții limitate și se bazează pe o logică de funcționare destul de simplă. Tot ce trebuie să faci este să setezi manual temperatura pe care o dorești în casă, iar termostatul va acționa centrala ori de câte ori numărul de grade Celsius resimțit scade sub nivelul celui pe care tu l-ai ales. Odată ce se atinge această temperatură, centrala se va opri. Totuși, dezavantajul acestui tip de termostat este acela că nu poți programa niciun fel de acțiune, astfel că fiecare preferință nouă va trebui setată manual.

Termostatele electrice, categorie din care fac parte și cele programabile, oferă mult mai multe funcții, fapt ce justifică și prețul ceva mai ridicat pe care acestea îl au, în raport cu cele mecanice. Totuși, pentru ca investiția să fie una de care să te bucuri, ideal ar fi să ai o rutină care să îți permită să profiți de ceea ce poate oferi termostatul. Acest echipament te poate ajuta și pe timp de vară. Întrucât oferă și posibilitatea de a controla aparatele de aer condiționat din locuință. Acesta este și marele avantaj al termostatelor electrice.

Prin modul în care controlează funcționarea aparatelor, acestea te pot ajuta să economisești foarte mulți bani la facturi, astfel că investiția se poate amortiza în scurt timp. Dacă ai un stil de viață care implică un program destul de fix sau călătorit constant, atunci termostatul electric este alegerea potrivită pentru tine. În schimb, termostatul mecanic se poate dovedi a fi o alegere inspirată dacă alegi să investești sume mai mici și să mergi pe varianta accesibilă.

Încălzirea locuinței cu ajutorul unei centrale termice se poate dovedi a fi un obicei destul de costisitor, astfel că o investiție făcută cu scopul de a monta un termostat este o idee inspirată. Alegerea termostatului trebuie să se facă în funcție de programul pe care îl ai, bugetul disponibil, dar și modul în care vei utiliza ulterior aparatul.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top