Now Reading
10 avantaje ale jocurilor de societate pentru starea de spirit

10 avantaje ale jocurilor de societate pentru starea de spirit

Revista Psychologies
10-avantaje-ale-jocurilor-de-societate-pentru-starea-de-spirit

Prinși de grijile zilei, alergăm de dimineața până seara, să rezolvăm problemele de serviciu și treburile casei. Nervi, oboseală, stres – acestea sunt efectele unui mod de viață în care nu prea mai este timp pentru familie și prieteni. Avem însă o soluție la îndemână: jocurile de societate. Iată care sunt avantajele activităților de tip board games pentru oameni de toate vârstele.

Contribuie la relaxare și la crearea unei stări mentale bune

Jocul este o stare de grație, iar copilul din noi redescoperă frumusețea lui la orice vârstă. De aceea jocurile de societate sunt relaxante și ne resetează starea mentală, aduc optimism și voie bună. Prin culori vesele, scenarii deconectante, povești interesante, câteva ore în compania unui board game ridică moralul și aduc zâmbetul pe buzele tuturor.

Oferă o pauză de la activitățile online

Trăim într-o lume conectată la internet, stăm toată ziua cu ochii în ecrane și monitoare, așa că o pauză de la tehnologie este binevenită. Jocurile de societate asigură acest lucru, prin întoarcerea la activitățile offline, de interacțiune directă cu ceilalți. Ne odihnim mintea și ochii, ieșim din rutină, reducem dependența de telefoane mobile și alte gadgeturi ce ne ocupă tot timpul.

Ajută la îmbunătățirea gândirii logice

Un beneficiu important al jocurilor de societate este că ajută la îmbunătățirea gândirii logice. Facem raționamente și conexiuni, rezolvăm mistere și ghicitori, creăm strategii pe tabla de joc. 

Realizăm calcule mental, fără ajutorul device-urilor și învățăm cum să corelăm indicii, informații, detalii. Suntem puși în situații inedite, de exemplu în jocuri cu diverse provocări de la Gameology și ne punem mintea la contribuție, să găsim soluțiile potrivite.

Dezvoltă creativitatea și îndemânarea

Jocurile de societate ajută la dezvoltarea creativității, prin lumile imaginare pe care le oferă fiecare board game. Personaje fantastice, scenarii și povești fascinante ne așteaptă în cutiile frumos colorate. Puzzle-urile, jocurile de construcție și de asamblare reprezintă activități eficiente pentru dezvoltarea îndemânării la copii, încă de la vârste mici.

Stimulează atenția și capacitatea de concentrare

Activitățile prelungite în mediul online duc pe termen lung la un deficit de atenție, pe care-l putem ameliora cu ajutorul jocurilor de societate. Ne îmbunătățim capacitatea de concentrare și disciplina în gândire. Reînvățăm să fim ochi și urechi la o singură acțiune, fără distrageri permanente.

Ajută la dezvoltarea inteligenței emoționale

Jocurile de societate contribuie la dezvoltarea empatiei și a abilităților sociale. Oferă motivație pentru învățarea de lucruri noi și contribuie la înțelegerea celorlalți. Prilejuiesc experiențe noi și antrenează capacitatea de reacție pozitivă la eșec și de ascultare a criticilor pozitive.

Contribuie la acumularea unor noi cunoștințe de cultură generală

Prin joc învățăm lucruri noi la orice vârstă. Copiii înțeleg mai bine lecțiile predate la școală, acumulează cunoștințe de istorie, geografie, biologie, literatură, fizică și matematică. Rețin mai ușor detaliile pentru că le sunt prezentate într-o formă inedită, și agreabilă, diferită de orele online sau din sălile de clasă.

Dezvoltă spiritul de echipă și capacitatea de integrare în societate

Jocurile de societate sunt un bun prilej de socializare, cei mici învață să fie parte dintr-o echipă, să-și respecte adversarii, să fie fairplay și să contribuie la succesul grupului din care fac parte. La o seară de board games, și cei mai timizi dintre noi devin joviali, competitivi, glumeți. 

Ajută la dezvoltarea stimei de sine

Când suntem câștigători la jocuri de societate ne simțim bine, ne crește moralul și prindem încredere în propriile forțe. Devenim pentru câteva ore cavaleri, regi, astronauți sau detectivi, în funcție de tematica fiecărui board game.

Reprezintă un timp de calitate petrecut alături de familie și prieteni

Ne jucăm  împreună, stăm alături toți ai casei, ne distrăm la petreceri și în vacanțe. Jocurile de societate reușesc să aducă familia laolaltă, să creeze grupuri implicate, în care toți participanții se simt bine și se bucură de compania celorlalți.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top