Now Reading
Rolul psiho-oncologiei în viața pacientului oncologic

Rolul psiho-oncologiei în viața pacientului oncologic

Revista Psychologies
rolul-psiho-oncologiei-în-viața-pacientului-oncologic

Asociația Imunis, prima asociație din România dedicată stilului de viață post-diagnostic al pacienților cu cancer și Asociația Medisprof au susținut o conferință de presă cu tema „ROLUL PSIHO-ONCOLOGIEI ÎN VIAȚA PACIENTULUI CU CANCER” la sediul Asociației Medisprof din Cluj-Napoca.

La conferința de presă au participat:

  • Camelia Moraru – psiho-oncolog Asociația Medisprof
  • Andrea Onisim – medic specialist oncolog
  • Cosmina Grigore – patient coach & președinte Asociația Imunis

Psiho-oncologia ajută pacientul bolnav de cancer să accepte diagnosticul și să treacă mai ușor prin etapele de tratament și recuperare post-diagnostic. Concluziile meta-analizelor realizate pentru studii științifice privind rolul psiho-oncologiei în viața pacientului cu cancer au relevat faptul că pacienții care urmează ședințe de terapie sau care au o viată psihică echilibrată sunt mai complianți la tratament, iar procesul de vindecare evoluează mai rapid, comparativ cu ceilalți pacienți.

„Intervențiile noastre ca psiho-oncologi nu sunt doar cele de consiliere și psihoterapie clasice, noi le oferim pacienților suport emoțional, îi ajutăm să combată demoralizarea care apare foarte frecvent în acest proces, le sugerăm mici tehnici comportamentale despre cum să își redefinească activitățile zilnice pentru a face față bolii.” – a declarat Camelia Moraru, psiho-oncolog Asociația Medisprof.

Parcursul unui pacient care navighează diagnosticul de cancer este foarte complex. De la stabilirea diagnosticului, la stabilirea unei scheme de tratament, medicul oncolog împreună cu psiho-oncologul trebuie să se asigure că informațiile furnizate ajung corect la pacient, la familia lui și la aparținători.

„În calitate de pacienți oncologici, noi cerem timp, ne dorim ca relația cu medicii să fie apropiată, fie că vorbim despre nutriționist, psiho-oncolog sau oncolog. În procesul de vindecare este foarte important și sprijinul familiei, dar și al medicilor, pentru că atunci când are loc, procesul de vindecare are un efect de domino senzațional. Dacă suntem bine și știm să gestionăm ce ni se întâmplă, facem ca acest timp pe care îl cerem să facă sens. Noi le punem la dispoziția pacienților cadrul necesar pentru ca aceștia să se dezvolte în acord cu filosofia noastră. Acesta este genul de mindset pe care îl avem la Asociația Imunis.” – a punctat Cosmina Grigore, patient coach și președinta Asociației Imunis.

Specialiștii afirmă faptul că diagnosticarea unei maladii precum cancerul, evoluția bolii și schemele de tratament aduc pacientului puternice stări de tristețe și supărare, iar pacienții tind să se izoleze. Aceste stări sunt normale, însă terapia oferită de un psiho-oncolog ajută pacienții în procesul de vindecare. Starea de bine emoțională influențează foarte mult adaparea și răspunsul pacientului la tratament.

„Cel mai mare impact psihologic pentru un pacient este momentul aflării diagnosticului. Vizitele la oncolog sunt sinonime cu stări de profundă tristețe, anxietate și de frică generate de diagnostic. De aceea este esențial pentru un pacient diagnosticat cu cancer să discute cu o persoană care să îi explice care este schema de tratament, să îi ofere suport emoțional astfel încât să îl ajute să navigheze mai ușor diagnosticul.” – a declarat Andrea Onisim, medic specialist oncolog.

Asociația Imunis oferă sprijin psiho-oncologic pacienților cu cancer, prin sesiuni dedicate susținute de un psiho-oncolog. De asemenea, pacienții pot opta pentru grupurile de suport special concepute pentru ei și pentru aparținători.

Asociația Imunis a fost înființată în 2016, având ca scop continuarea proiectului inovator început de Cosmina Grigore în 2015 – Caravana Noul Pacient. Cosmina Grigore a primit tot în anul 2015 premiul Femeia Anului în cadrul galei organziate de Revista Avantaje pentru această inițiativă fapt ce a responsabilizat-o să continue crearea de programe dedicate schimbării mentalității în ceea ce privește viața post diagnostic a pacienților cu cancer din Romania.

Motto-ul Imunis este un îndemn adresat pacienților care vor să îndrăznească să își transforme viața în ciuda unui diagnostic atât de puternic: „Rescrie povestea” a fost special ales pentru a încuraja pacienții să creadă și să lupte. Toate programele Imunis sunt gândite astfel încât să le arate pacienților care sunt principalii piloni de schimbare de stil de viață pe care își pot construi transformarea. Lucrând alături de specialiști și medici, Asociația Imunis răspunde nevoilor pacienților în ceea ce privește alimentația, psiho-oncologia, sportul, managementul efectelor adverse, apartenența la grupuri de suport, dreptul la muncă, la încadrarea corectă în grad de handicap, dar și alte probleme cu care se pot confrunta pacienții pe termen scurt, mediu și lung.

Informații suplimentare găsiți pe site http://asociatiaimunis.ro/ sau paginile de Facebook și Instagram ale Asociației Imunis și pe paginile de Facebook și Instagram ale Imunis Dragons.

Podcast-urile Imunis sunt disponibile pe Spotify și YouTube.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top