Now Reading
Școala unde se învață bunătatea. Interviu cu Ioana Necula, fondatoarea Genesis Collegiate

Școala unde se învață bunătatea. Interviu cu Ioana Necula, fondatoarea Genesis Collegiate

Ioana Necula

A fondat o școală de la zero unde copiii nu studiază numai disciplinele obișnuite, ci învață și cum să fii bun și generos și cum să dăruiești. Ioana Necula consideră că „a da” este o datorie morală a fiecărui individ care trăiește pe această planetă mult mai bine decât semenii lui.

Cum reușesc dascălii de la Genesis Collegiate să transmită acesta valori copiilor am aflat de la Ioana Necula, cea care a pus bazele acestei școli.

Ați fondat Genesis Collegiate acum 20 de ani. Cu ce gând ați pornit la drum, ce v-ați propus să realizați?

Mi-am dorit și mi-am asumat provocarea de a construi o școală care să răspundă valorilor părinților dornici de a crește viitori adulți educați, echilibrați și fericiți, specialiști în domeniile pe care le vor alege, oameni integri și valoroși.

Pentru mine a fost foarte important, dincolo de teme și lecții, ca școala să îi învețe două lucruri esențiale: cultura generală și bunătatea – și de aici ideea evenimentelor caritabile.

Sunt recunoscătoare cu fiecare an împlinit de Genesis Collegiate și mulțumită să văd cum colectivul de 20 de copii și 7 profesori, cu care am pornit acum 19 ani, a devenit o comunitate de 400 de copii, de la grădiniță până în clasa a VIII-a, și peste 100 de profesori. În această toamnă, comunitatea se va extinde și mai mult, prin inaugurarea Liceului Genesis.

Prin ce se deosebește campusul educațional Genesis de alte școli private din România?

Filosofia noastră educațională urmărește dezvoltarea aptitudinilor și identificarea potențialului fiecărui copil. Nu există elev care să nu aibă ceva special, un talent, o înclinație către ceva anume, iar misiunea dascălilor noștri este de a descoperi și identifica această înclinație, pentru a-l îndruma pe copil către ceea ce îi place. Făcând ceea ce îi place, acestuia îi va fi mult mai ușor să atingă performanța.

Punem, de asemenea, accent pe componenta responsabilității sociale,  respectul față de cultură și valorile universale, dezvoltând legăturile dintre gândirea critică și inteligența emoțională.

De mai bine de 10 ani sunteți alături de dr. Cătălin Cîrstoveanu în demersul său – acela de a dota secția de Terapie Intensivă Neonatologie a spitalului ,,Marie Curie” cu aparate medicale performante. De șase ediții proiectul Genesis for Life, dezvoltat de Fundația Genesis Collegiate, face minuni pentru copiii născuți prematur. Povestiți-ne despre cum a luat naștere acest proiect și care este scopul lui.

Consider că „a da” este o datorie morală a fiecărui individ care trăiește pe această planetă mult mai bine decât semenii lui. „A da” este puterea faptei bune pe care fiecare dintre noi avem obligația de a o arăta copiilor noștri, este ceea ce ne face puternici, ne ajută să transformăm gândurile bune în fapte care pot schimba viețile celorlalți, lucrurile din jurul nostru, lumea însăși.

De aici a plecat întreaga filosofie Genesis for Life.

Pe dr. Cîrstoveanu l-am cunoscut în spital – un om minunat, atât de devotat micuților pacienți, încât nu aș fi putut să nu mă implic în cauza sa.

De-a lungul colaborării noastre, Fundația Genesis a ajutat la achiziționarea unui aparat de dializă pentru copiii sub două kilograme, a unui aparat care depistează surditatea în faza neonatală, a unui aparat de scanare venoasă și a altor echipamente atât de necesare secției de Terapie Intensivă pentru nou-născuți.

Ajutăm niște inimi mici să devină mari și, sperăm noi, să schimbe lumea în bine!

Ce impact are proiectul Genesis for Life în activitatea și filosofia Genesis Collegiate?

Eu și întreaga echipă Genesis credem enorm în forţa acestui cuvânt, „a da”, care poate ajunge să salveze vieți. Prin evenimentele Genesis for Life, încercăm să aducem partea noastră de bine în societate și să oferim o șansă celor care au cea mai mare nevoie de ea.

Cea mai importantă lecție pe care un copil o poate învăța de la noi este să ofere, în diferite moduri, toate lucrurile bune pe care le-a experimentat în timpul vieții sale.

Prin exemplul personal, le arătăm copiilor noștri puterea imensă pe care o au oamenii, de fiecare dată când se întâlnesc în numele unei cauze nobile.

Cum reacționează copiii la activitățile caritabile Genesis for Life? Ce impact are acesta asupra dezvoltării lor?

Programul Genesis For Life a apărut din dorința de a le arăta elevilor noștri ce înseamnă generozitatea și a fost creat pentru a contribui la creșterea și dezvoltarea lor ca oameni. Ne-am dorit, și în continuare, ne dorim pentru ei o evoluție frumoasă și un viitor în care să înțeleagă că doar împreună putem reuși.

Chiar și cei mai micuți dintre ei au fost încurajați să dăruiască. Am pregătit, în școală și în grădiniță, cutii speciale în care fiecare copil a putut aduce, simbolic, câte un leu. Faptul că au înțeles că, printr-un gest micuț, pot contribui la salvarea unui bebeluș, cred că are un impact major asupra felului lor de a gândi și simți și contribuie, bineînțeles, la dezvoltarea empatiei.

În edițiile anterioare ale programului Genesis for Life, cu ajutorul banilor strânși în urma donațiilor, ați contribuit la dotarea spitalului ,,Marie Curie” cu aparate performate care au salvat numeroase vieți. În 2015 s-a reușit achiziționarea unui aparat de dublă dializă pentru copiii născuți prematur cu ajutorul căruia dr. Cîrstoveanu a reușit o premieră medicală mondială. Pentru ce strângeți bani anul acesta?

Anul acesta, pe 20 februarie, la Sala de Marmură a Cercului Militar București, susținem demersul medicului Cătălin Cîrstoveanu și organizăm un nou eveniment caritabil Genesis for Life, care are ca scop strângerea fondurilor necesare achiziționării unui nou aparat medical – un bronhoscop rigid.

Acesta va ajuta micuții născuți prematur să poată respira. Se spune că viața lor atârnă doar de un fir de păr, însă, în cazul de față, acest fir însemnă un aparat medical, ceva ce nu este imposibil de atins, ci poate fi achiziționat cu ajutorul nostru, depinde de noi!

Vreau să subliniez că orice donație contează! Poate cineva e descurajat de gândul că donează prea puțin, însă nu există așa ceva, orice sumă, oricât de mică, reprezintă un pas în plus spre atingerea obiectivului nostru și poate fi exact ceea ce lipsea.

Fundația Genesis Collegiate împlinește anul acesta 20 de ani de activitate. Cum a evoluat în cei 20 de ani si ce alte planuri de dezvoltare aveți pentru viitorul apropiat?

Am pornit de la ideea că educația nu înseamnă doar o cantitate de informație acumulată mecanic, ci pregătirea copilului pentru a deveni un membru activ și esențial al societății. Astfel, îi implicăm  pe copii într-un proiect educativ, care sa le antreneze deprinderile sociale și morale.

Am vrut să dovedim, de-a lungul acestor ani, că solidaritatea și compasiunea sunt valori de bază ale societății noastre. Proiectele continuă, nu ne vom opri aici.

Unde vedeți Genesis Collegiate peste 20 de ani?

Pot să vă spun unde văd Genesis Collegiate în viitorul an școlar!

După grădiniță, școala primară, apoi școala gimnazială, acum a venit momentul să începem o nouă etapă, prin inaugurarea Liceului Genesis!

Pe lângă curriculum-ul românesc, care se va îmbina cu programa internațională International Baccalaureate, vom avea o mulțime de cursuri interesante, cum ar fi multimedia, robotică, inteligență artificială, design și webdesign, programare, blockchain, project management etc. (pentru clasa cu specializarea matematică-informatică), respectiv comunicare și dezvoltare personală, relații publice, marketing și publicitate, psihologie, sociologie, diplomație și studii euro-atlantice, tehnica discursului și public speaking, debate, comunicare verbală si non-verbală, istorie și cercetări în domeniul geopoliticii sau antreprenoriat și economie aplicată – pentru clasa cu specializarea științe sociale.

Iar peste 20 de ani, sper că vom avea deja multe generații de absolvenți, oameni mai buni, mai generoși, care să fie conștienți de puterea faptei bune!

Ioana Necula este Președintele Consiliului Director și Fondatorul Genesis Collegiate (https://www.genesis.ro/ro/). A absolvit Facultatea de Relații Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice și deține un MBA la Université Libre de Bruxelles, Solvay Business School.

Ioana are, de asemenea, specializare în management educațional, prin programul masteral absolvit în cadrul Facultății de Științele Educației, Universitatea București, și a participat la numeroase cursuri și ateliere practice în domeniul educației, în țară și în străinătate, inclusiv în cadrul Harvard University.

Ioana a făcut schi de performanță, este pasionată de arte și se implică în evenimente caritabile, în mod special dedicate copiilor.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top