Test: Cum trăiești singurătatea?

www.shutterstock.com
Iată-te acasă: nu este nimeni alături de tine, în jur domnește liniștea, prietenii și apropiații nu sunt disponibili… Cum petreci acest timp în singurătate? Vei încerca să îl umpli cu orice preț sau încerci să petreci cât mai creativ ori în liniște? Descoperă dacă singurătatea îți este prieten sau dușman, răspunzând cât mai spontan la următoarele întrebări.
20%
Definitia unei zile de duminica:
AO pauza pentru relaxare foarte agreabila
BO zi de stat in casa, fara sa vezi pe nimeni
CO zi pentru socializare!
In timpul pauzei de masa de la birou:
AImprovizezi in functie de dispozitia de moment
BProfiti pentru a avansa cu lucrul
CTe duci sa mananci cu colegii
Iata-te pregatit/a pentru o cina cu prietenii. Brusc, intreaga intalnire este anulata:
ADaca tot esti pregatit/a sa iesi, alegi sa mergi singur/a la cinematograf
BNu iti displace, si asa nu esti un fan al meselor in grup
CCauti disperat/a in agenda pe cineva cu care poti iesi!
La tine acasa, aliatul impotriva singuratatii este:
AO carte, un film, o activitate casnica
BSentimentul de a fi linistit/a
CTelefonul, laptopul, zgomotul televizorului sau al radioului...
La mijlocul lunii ianuarie mai ai de luat o saptamana de vacanta:
AUn bagaj mic, te urci in masina si pornesti intr-o aventura...
BDe ce sa pleci? O saptamana linistita acasa este foarte bine venita.
CToata lumea este la serviciu... alegi sa mergi prin cluburi, macar acolo sigur este lume
Cand erai mic/a:
APuteai petrece o dupa amiaza intreaga jucandu-te singur/a in camera ta
BIti luai peste tot paturica/jucaria preferata
CIti placea sa inventezi mereu jocuri noi alaturi de prietenii tai
Este trei dimineata. De 15 minute stai in strada si astepti sa treaca un taxi:
AAi rabdare, trebuie sa apara un taxi...
BIncepi sa te panichezi...
CIntrebi un trecator unde este cea mai apropiata statie de taxiuri
Linistea iti da senzatia...
ADe bucurie, precum o muzica
BDe stabilitate, de siguranta
CDe teama, de moarte
Dialogul tau interior deseori seamana cu:
AO discutie calma si linistita cu un batran intelept
BUn dialog intre prieteni vechi
CO zarva mare
Un ultim pas
Pentru a vedea rezultatul, te rog abonează-te la newsletter prin următorul formular:
* Prin apăsarea butonului continuă, accepți abonarea la newsletter-ul Psychologies
Singuratatea pasnica, creativa
Pentru tine, singuratatea face parte, pur si simplu, din viata! Sunt acele momente marunte in care te intalnesti cu linistea, in care stai fata in fata cu propria-ti viata, cu tine... Cu siguranta iti place compania amicilor, activitatile si iesirile, dar daca petreci cateva ore singur/a, sau cateva zile, nu te sperie acest lucru.
Nu cauti activ sa ai parte de momente de singuratate, dar stii cum sa te adaptezi atunci cand acestea se ivesc, chiar daca la inceput te simti putin plictisit/a. Esti suficient de impacat/a cu tine, poti petrece o dupa amiaza delectandu-te singur/a fie cu un film, fie facand o plimbare sau cu un hobby.
Transformi asadar aceasta solitudine intr-un moment de creativitate: un moment foarte bun, de altfel. In mod vizibil ai stiut sa integrezi diferiti paramentri psihologici in acest tip de experienta precum este singuratatea, si te simti inarmat/a cu un sentiment de siguranta interna foarte puternic. Astfel, indiferent cum ai petrece aceste momente (repaos, dialog interior, citit, activitate creativa), nu traiesti singuratatea cu anxietate ci ca aducandu-ti armonie... Totul este astfel foarte echilibrat in raportul tau cu solitudinea. Profita de acest lucru!
Singuratatea tip cocon
Singuratatea este pentru tine un aliat pretios! O apreciezi foarte mult, poate prea mult... Inainte de toate aceasta are un rol protector in fata unei vieti sociale de care te temi. Lipsindu-ti increderea de sine, preferi sa refuzi o iesire la restaurant cu cunostinte noi, decat sa trebuiasca sa infrunti jungla sociala!
Iti spui ca totul merge bine si ca singuratatea ta este agreabila si mult mai placuta decat socializarea organizata. Dar si sa te intalnesti cu amici si sa discuti cu ei poate fi un lucru foarte placut... Uneori se poate sa ai chef sa plonjezi in acest univers al socializarii, dar imediat angoasa acestui demers se face resimtita. Atata timp cat poti controla situatia, poti cu usurinta simti pace si echilibru. Dar daca anumiti parametri scapa controlului sau nu corespund asteptarilor tale, apare panica la bord!
In consecinta iti suporti singuratatea mai degraba de teama decat dintr-o dorinta reala de a fi singur/a. Este zona ta de confort si jucaria aceea preferata din copilarie, care iti oferea siguranta. Invata sa mai renunti la control, sa permiti altora sa se apropie si sa comunice cu tine. Incearca la randul tau sa te apropii mai mult de oameni. Pentru acest lucru, invata sa redobandesti incredere in tine, construindu-ti un spatiu protejat, sigur, independent de exterior. Interiorizeaza pacea si linistea pe care o simti cand esti singur/a. Incearca sa iti formezi puterea de a putea profita de viata sociala simtindu-te totodata linistit/a si sigur/a pe tine.
Singuratatea angoasanta
Singuratatea este pentru tine echivalentul infernului: incerci sa fugi mereu de ea. Faci tot posibilul pentru a evita sa fii singur/a, mai ales cu lumea ta interioara care te sperie usor: probabil datorita unor angoase mai vechi, si, brusc, lipsit de sentimentul de siguranta, devii temator/tematoare.
Atata timp cat te afli in agitatia vietii active si relationand cu altii totul merge bine: atentia ta este fixata catre exterior. Dar cand apare un moment de liniste sau de izolare, simti temerile cum ies la suprafata. Si te simti neputincios/ neputincioasa in fata acestei anxietati.
Capacitatea de a fi singur/a ti-o dezvolti din copilarie, atunci cand copilul a reusit sa interiorizeze imaginea mamei si siguranta legata de aceasta imagine. Poate ca in copilarie ai trait sentimentul de separare, si, pe care, nefiind interiorizat, l-ai resimtit ca angoasant, pastrandu-l si in prezent? Incearca incetul cu incetul sa iti regasesti increderea de sine. Pentru inceput poti incerca sa petreci perioade mai scurte de singuratate, iar apoi din ce in ce mai lungi.
Construieste-ti din propria persoana fiinta binevoitoare si securizanta, obiectul interior pozitiv la care poti apela atunci cand esti singur/a. Te va ajuta sa treci de la singuratatea angoasanta la cea pozitiva, placuta... Poti apela la ajutorul unui terapeut pentru a regasi capacitatea de a petrece timp singur/a, intai sprijinit/a de el, apoi doar tu cu tine.