Now Reading
Ziua Internationala a Osteoporozei – 20 octombrie

Ziua Internationala a Osteoporozei – 20 octombrie

Revista Psychologies

Ridica-te si pledeaza pentru un sistem osos sanatos!
Sub deviza „Ridica-te si pledeaza pentru un sistem osos sanatos!”, Ziua Internationala a Osteoporozei 2008 a lansat o campanie de doi ani care urmareste sa mobilizeze opinia publica in scopul de a modifica politicile de sanatate in domeniul osteoporozei.

Este o chemare la actiune adresata miscarii globale pentru osteoporoza, cu scopul de a mobiliza puterea milioanelor de votanti, platitori de taxe si cetateni preocupati de imbunatatirea politicilor sanitare in sistemele guvernamentale si private din toata lumea.

Obiectivele campaniei:

•Apelul la responsabilii guvernamentali pentru sisteme de sanatate din toate regiunile sa recunoasca osteoporoza ca o prioritate a sanatatii publice.

•Raspandirea mesajului ca trebuie facut mai mult la nivel de guverne nationale si asiguratori de sanatate pentru a promova depistarea precoce si a oferi un regim cat mai bun de compensare la medicamentele anti-osteoporotice cele mai necesare.

•Apelul la indivizi sa-si asume responsabilitatea pentru sanatatea propriului sistem osos si sa sprijine munca si eforturile de convingere depuse de societatile nationale de osteoporoza.

Chemarea la schimbare

Fracturile osteoporotice reprezinta o cauza majora de suferinta, dizabilitate si deces la populatia varstnica, iar costurile lor pentru sistemele de sanatate le depasesc pe cele ale multor boli cronice majore. Mai mult, din cauza numarului in crestere de persoane varstnice in populatie, numarul de fracturi cauzate de osteoporoza este prevazut a creste de 2 pana la 3 ori in urmatoarele cateva decenii. Aceasta crestere iminenta a numarului persoanelor afectate creeaza o presiune majora pe sistemele de asigurari de sanatate din intreaga lume.

In ciuda avansului semnificativ al stiintei si medicinii, realitatea actuala este ca:

intre 12 si 20% dintre pacienti mor in primul an care urmeaza unei fracturi de sold;
•se estimeaza ca 80% dintre cei aflati la risc inalt de osteoporoza si care au suferit deja cel putin o fractura nu sunt nici identificati, nici tratati pentru osteoporoza;
multe guverne nationale nu trateaza osteoporoza ca pe o prioritate majora de sanatate si nu angajeaza resurse adecvate pentru detectie si tratament;
multe scheme de asigurari de sanatate (private sau publice) nu acopera costurile diagnosticului si tratamentului inainte de aparitia primei fracturi – chiar daca este este cost-eficient sa procedeze asa.

Ziua Internationala a Osteoporozei ofera o ocazie importanta de a informa si educa publicul larg si responsabilii de politici sanitare despre preventia unei boli care inca sufera de o constientizare in general redusa. Cu un numar de tari participante si evenimente planificate in crestere accelerata de la an la an, impactul Zilei Internationale a Osteoporozei a crescut semnificativ.

Campanie realizata in Romania de Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei in Romania – ASPOR cu sprijinul:

  • Sanofi-aventis Grup
  • Liga Romana Contra Reumatismului

Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei in Romania – ASPOR
www.aspor.ro

• Asociatie nationala ne-guvernamentala, infiintata in 1998, in Targu Mures.

• Prin cei 1300 de membri si 23 grupe de pacienti in toata tara, este cea mai mare societate de pacienti din Romania.

• Avand ca obiectiv combaterea epidemiei silentioase – osteoporoza, ASPOR ofera publicului larg informatiile necesare prevenirii bolii, incurajand in acelasi timp – prin grupele de suport – atitudinea proactiva de combatere a osteoporozei.

Membru IOF (International Osteoporosis Foundation) din 1999, ASPOR a fost premiat de aceasta in 2003 ca fiind “cea mai apreciata asociatie de osteoporoza din lume”.
ASPOR a incercat sa constientizeze riscul osteoporozei pe plan national, punand un accent major pe preventie.

Comunicarea continua intre membri si asociatie, publicul larg si asociatie prin mijloace de comunicare in masa: e-mail, pagina de internet, scrisori postale, telefon, dar cel mai eficient si regulat, prin revista interna a ASPOR, Osteo-Info.

Despre sistemul osos si osteoporoza, in articolul Osul: un tesut viu dinamic, pus la dispozitie de Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei în Romania – ASPOR.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top