Now Reading
Adevăratul motiv pentru care pastele sunt alimente reconfortante

Adevăratul motiv pentru care pastele sunt alimente reconfortante

clementina-anghelache-2023
adevăratul-motiv-pentru-care-pastele-sunt-alimente-reconfortante

După o perioadă în care nu ai fost în cea mai bună formă fizică sau emoțională, printre primele lucruri care îți vin minte ar fi o mâncare de care ai nevoie – îți vin în minte, pastele – fie că îți dorești mai puțin elegantele macaroane cu brânză, așa cum le făcea mama sau bunica în copilărie, fie că te gândești la tagliatelle cu creveți sau somon. De ce sunt pastele printre alimentele care ne aduc confort?

Conform constatărilor unui studiu al echipei de cercetare de la Universitatea din Buffalo (UB), favorizăm anumite feluri de mâncare în detrimentul altora pe baza relației pe care o avem cu persoana care ni le-a pregătit prima dată. Cu cât această relație este mai bună, sugerează cercetările, cu atât avem mai multe șanse să adăugăm acest fel de mâncare la repertoriul nostru de alimente reconfortante.

„Mâncărurile reconfortante sunt adesea alimentele pe care cele care le primeam de la persoanele dragi în copilărie. Atâta timp cât avem o asociere pozitivă cu persoana care a făcut mâncarea, atunci există șanse mari să fii atras de acel fel de mâncare în perioadele dificile, de respingere sau izolare”, spune psihologul UB Shira Gabriel. „Poate fi înțeles ca o condiționare clasică directă”.

Într-un top internațional al felurilor de mâncare reconfortante, pastele se află în primele trei locuri!

Câteva dintre motive pot fi:

Pastele sunt satisfăcătoare la nivel fizic și emoțional. Sunt foarte versatile și le poți asezona cu aromele preferate care fie îți amintesc de copilărie, fie de vacanțele preferate. Nostalgia pe care o simți este benefică pentru tine. Nostalgia ne ajută să facem față plictiselii și a sentimentelor deprimante că viața nu are sens. Potrivit psihologului Constantin Sedikides, Ph.D., de la Universitatea din Southampton, amintirea momentelor de fericire din trecut poate oferi speranță și inspirație. Ne crește dorința de a urmări obiective importante și încrederea că le putem atinge.

În plus, pastele conțin carbohidrați și se știe că aceștia cresc nivelul de serotonină din creier și produc o senzație imediată de calmare. Serotonina din creier reglează anxietatea, fericirea și starea de spirit.

Mâncărurile reconfortante nu sunt doar o categorie de alimente rezervate care se încadrează în categoria mese nesănătoase. Ele sunt reconfortante pentru că ne aduc cele două componente fizic-emoțională care ne ajută să ne schimbăm starea și nu trebuie să fie neapărat încărcate de calorii.

În general, sunt preferate mâncărurile reconfortante calde, iar pastele prin excelență se consumă calde. Atunci când suntem triști simțim nevoia să consumăm alimente mai grase și cu conținut caloric mai ridicat. Pastele carbonara se încadrează din toate punctele de vedere în această categorie.

Mâncarea reconfortantă este un remediu rapid, de aceea recomandarea noastra este să apelați la pastele și sosurile Băneasa. Le poți prepara rapid și îți poți și controla numărul de calorii astfel încât să te bucuri de mâncarea preferată, îți onoreze nevoia de grijă față de tine și nu petreci timp excesiv în bucătărie!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top