Now Reading
10 cele mai bune alimente împotriva hipertensiunii arteriale

10 cele mai bune alimente împotriva hipertensiunii arteriale

Revista Psychologies
10-cele-mai-bune-alimente-împotriva-hipertensiunii-arteriale

Hipertensiunea arterială este un factor de risc important atunci când vine vorba despre afecțiunile cardiovasculare. Este, de asemenea, și cel mai ușor de prevenit factor de risc și totuși, peste 1 miliard de persoane la nivel global trăiesc cu acest diagnostic. 

Există o serie de medicamente care tratează hipertensiunea arterială, dar alimentația joacă de asemenea un rol esențial în gestionarea acestei probleme. Iată care sunt alimentele care te ajută să o menții sub control.

1. Citricele

Citricele au un efect puternic din acest punct de vedere, contribuind la tensiunea normala pe care ne-o dorim cu toții.  Un studiu cu durata de 5 luni efectuat pe un eșantion de 101 voluntari a demonstrat că aportul zilnic de suc de lămâie, combinat cu mersul pe jos, a determinat o reducere semnificativă a valorilor tensiunii arteriale.

Atenție: sucul de grapefruit interferează cu medicația antihipertensivă obișnuită. 

2. Somonul și peștele gras

Peștele gras reprezintă o sursă excelentă de acizi grași omega-3, cu importante beneficii pentru sănătate. Aceste grăsimi contribuie la reducerea tensiunii arteriale prin reducerea inflamației cronice și a unor substanțe cu efect vasoconstrictor.

Un studiu efectuat pe 2036 de persoane sănătoase a demonstrat că indivizii cu o concentrație mai mare de grăsimi omega-3 serice aveau și valorile cele mai mici ale tensiunii arteriale.

3. Semințele de dovleac

Semințele de dovleac au o concentrație mare de nutrienți capabili să controleze tensiunea arterială: magneziu, potasiu, arginină – un aminoacid esențial pentru sinteza de oxid nitric, un compus esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și pentru reducerea tensiunii arteriale.

Uleiul din semințe de dovleac este un remediu natural puternic împotriva hipertensiunii, afirmație dovedită și de studii clinice. 

4. Fasolea și lintea

Consumul de fasole și linte se asociază unui mai bun control al hipertensiunii arteriale, probabil datorită aportului de fibre, magneziu și potasiu. Au fost identificate cel puțin 8 studii care demonstrează faptul că atunci când fasolea și lintea înlocuiesc alte alimente, ele determină o scădere a tensiunii arteriale medii. 

5. Fructele de pădure

Fructele de pădure au beneficii multiple și impresionante pentru sănătatea individuală, inclusiv potențialul de a ține sub control factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Fructele de pădure sunt o sursă importantă de antioxidanți, responsabili de creșterea concentrației de oxid de azot și reducerea sintezei de molecule vasoconstrictoare.

Deși sunt necesare mai multe studii pentru a cuantifica acest efect, impactul asupra hipertensiunii arteriale este recunoscut. 

6. Amaranthul

Cerealele integrale în general și amaranthul în special contribuie la reducerea valorilor tensiunii arteriale. O creștere cu 30 g pe zi a aportului de cereale integrale se asociază cu o reducere cu 8% a riscului de hipertensiune arterială. 

Amaranthul este în mod special bogat în magneziu, ceea ce îi crește efectele benefice, comparativ cu alte cereale integrale.

7. Fisticul

Fisticul este foarte hrănitor, iar consumul regulat este asociat unor valori sănătoase ale tensiunii arteriale. Semințele conțin un număr semnificativ de nutrienți importanți pentru sănătatea aparatului cardiovascular și pentru reglarea tensiunii arteriale, inclusiv potasiu. 

Nu mai puțin de 21 studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că dintre toate nucile și semințele consumate uzual, fisticul are cel mai puternic efect în sensul reducerii tensiunii arteriale. 

8. Morcovii

Crocanți, dulci și hrănitori, morcovii sunt una dintre cele mai des consumate legume. Ei sunt, în același timp, bogați în compuși fenolici care contribuie la relaxarea vaselor de sânge și reducerea inflamației cronice, ambele contribuind la scăderea valorilor tensiunii arteriale. 

Consumul de morcovi cruzi are efecte pozitive mai puternice, conform unui studiu efectuat pe un eșantion de 2195 persoane cu vârste cuprinse între 40-59 ani.

9. Țelina

Țelina este o sursă importantă de ftalide, substanțe care determină relaxarea vaselor de sânge. Spre deosebire de morcov, ale cărui efecte pozitive se observă mai ales la consumul legumei crude, țelina este eficientă și în varianta gătită. 

10. Roșiile

Roșiile sunt o sursă importantă de potasiu și un carotenoid denumit licopen. Licopenul este recunoscut pentru impactul pozitiv asupra sănătății cardiace, reducând impactul factorilor de risc de tipul hipertensiunii arteriale. 

Alimentația, alături de alte schimbări în ceea ce privește stilul de viață, contribuie la reducerea valorilor tensiunii arteriale și la scăderea riscului de boală cardiovasculară. Pe de altă parte, dacă suferi deja de hipertensiune, este necesar ca, pe lângă o alimentație adecvată, să beneficiezi și de monitorizare constantă din partea unui medic specialist. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top