Now Reading
8 concluzii ce demonstrează legătura dintre sănătatea mentală și orală

8 concluzii ce demonstrează legătura dintre sănătatea mentală și orală

Revista Psychologies
8-concluzii-ce-demonstrează-legătura-dintre-sănătatea-mentală-și-orală

Institutul CareQuest pentru Sănătate Orală este un organism național non-profit de excelență, axat pe crearea unui sistem mai accesibil, echitabil și integrat privind sănătatea orală. Acesta a publicat un nou raport în cadrul evenimentului Luna Conștientizării Sănătății Mentale, în care se evidențiază legătura, în continuă dezvoltare, între sănătatea mentală și sănătatea orală.

„Îmbunătățirea stării de spirit a pacienților devine evidentă pe măsură ce problemele dentare sunt rezolvate. Cel mai satisfăcător din punct de vedere profesional este zâmbetul cu care pleacă pacienții din cabinet la finalul tratamentului.” Dr. Christian Marmandiu, Clinica Swiss Ecodent

cristian-marmandiu
Dr. Christian Marmandiu, Clinica Swiss Ecodent

Noul raport, care se bazează pe un volum masiv de cercetări din studiul realizat de Institutul CareQuest, intitulat Echitate în Starea de Sănătate Orală în America, în anul 2022, precum și altă literatură semnificativă, evidențiază 8 concluzii care prezintă modul în care este conectată sănătatea orală cu sănătatea mentală. Spre exemplu, depresia este în legătură directă cu o igienă orală necorespunzătoare, prea puține vizite la cabinetul stomatologic, dar și alte probleme de sănătate orală.

„Este cunoscut faptul că depresia poate afecta semnificativ atât starea de confort a unei persoane, cât și funcționarea generală a organismului”, afirmă Dr. Myechia Minter-Jordan, Președinte și CEO al Institutului de Sănătate Orală CareQuest.

„În decursul Lunii pentru Conștientizarea Sănătății Mentale, prezentăm un volum mare de cercetări care evidențiază faptul că starea noastră emoțională este, de asemenea, corelată cu cea orală, precum și de ce este atât de important să integrăm sănătatea orală în strategiile sănătății generale.”

Cele opt concluzii din partea Institutului CareQuest, precum și a altor scrieri de specialitate, includ:

  1. Adulții care se află în stare de depresie severă sunt de două ori mai mult dispuși să confirme lipsa periajului, cel puțin de două ori pe parcursul unei zile.
  2. Adulții care se află în stare de depresie confirmă faptul că utilizează ață dentară cu mult mai puțin decât cei care nu suferă de depresie.
  3. Adulții care se află în stare de depresie își reduc semnificativ programările la medicul stomatolog, raportat la cei care nu suferă de depresie.
  4. Adulții cu o stare de sănătate slăbită (inclusiv depresie) sunt predispuși la nerezolvarea uneia sau mai multor nevoi dentare și este puțin probabil să solicite asistență pentru acestea.
  5. Depresia este asociată unor niveluri ridicate de apariție a cariilor dentare.
  6. Afecțiunea gingivală (parodontoza) este asociată cu valori mai ridicate în evaluarea depresiei.
  7. Valorile pentru evaluarea depresiei sunt mai mari la persoanele cu probleme la articulația temporo-mandibulară – respectiv, o durere cronică atât la față, cât și la mandibulă – comparativ cu cei care nu prezintă afecțiuni la articulația temporo-mandibulară.
  8. Tinerii adulți cu istoric în privința depresiei sunt mai predispuși să primească tratamente cu narcotice după înlăturarea unui molar de minte, decât acele persoane care nu suferă de depresie.

Sursa: CareQuest Institute

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top