Now Reading
Asociația „Din Grijă Pentru Tine” lansează evaluarea gratuită a riscului bolii ficatului gras non-alcoolic

Asociația „Din Grijă Pentru Tine” lansează evaluarea gratuită a riscului bolii ficatului gras non-alcoolic

Revista Psychologies
asociația-din-grijă-pentru-tine-lansează-evaluarea-gratuită-a-riscului-bolii-ficatului-gras-non-alco

Asociația Din Grijă Pentru Tine, organizație non-guvernamentală dedicată luptei împotriva bolilor cronice, anunță lansarea platformei de evaluare a riscului bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD/ Non-Alcoholic Fatty Liver Desease), punând la dispoziția utilizatorilor informațiile și instrumentele necesare pentru înțelegerea, identificarea, conștientizarea și evaluarea riscului de prevalență a bolii hepatice non-alcoolice.

NAFLD este cea mai comună boală a ficatului la nivel mondial și o cauză principală a bolilor și deceselor legate de ficat. Cu toate acestea, statisticile de calitate privind epidemiologia NAFLD la nivel global sunt rare și tendințele de evoluție în timp, de impact asupra populației, inclusiv după gen, nu au fost descrise până acum. Totuși, potrivit un conform unor date recente*, prevalența bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este în creștere alarmantă la nivel global. Această boală afectează o treime din populația adultă generală la nivel mondial și poate avea consecințe grave asupra sănătății.

„Prevalența globală a bolii ficatului gras, care nu este cauzată de alcool, este mult mai mare decât s-a estimat anterior și continuă să crească la o rată alarmantă. Cele mai recente studii, estimează că o treime din populația adultă globală generală suferă de boala ficatului gras non-alcoolic, bărbații fiind mult mai susceptibili să dezvolte boala decât femeile. Prin urmare, este foarte important să se ia măsuri pentru creșterea gradului de conștientizare a acestei boli și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, care poate reduce riscul de NAFLD și poate îmbunătăți starea generală de sănătate, acesta fiind și obiectivul platformei noastre”, precizează Doru Mircea, Președinte Asociație „Din Grijă Pentru Tine”.

Potrivit reprezentanților Asociației „Din Grijă Pentru Tine”, NAFLD poate fi prevenită și tratată cu ajutorul unor schimbări în stilul de viață. Aceste schimbări includ menținerea unui regim alimentar sănătos și echilibrat, limitarea consumului de alcool, practicarea exercițiilor fizice regulate și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. În cazul în care NAFLD este diagnosticată, tratamentul poate include medicamente pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și a reduce inflamația hepatică.

În cadrul evaluării gratuite, sunt analizați factori de risc asociați NAFLD, cum ar fi istoricul familial, stilul de viață, alimentația și nivelul de activitate fizică. Pe baza acestor informații, utilizatorii primesc o evaluare personalizată a riscului, indicând probabilitatea dezvoltării sau prezenței bolii ficatului non-alcoolic.

Prin intermediul tuturor resurselor pe care le punem la dispoziție, ne propunem să creștem gradul de conștientizare și de educație în ceea ce privește bolile cronice și să încurajăm oamenii să acționeze în timp util pentru un nivel de sănătate cât mai bun, spune Doru Mircea.

Despre Asociația Din Grijă Pentru Tine

Asociația noastră este o organizație non-guvernamentală dedicată promovării sănătății și luptei împotriva bolilor cronice. Asociația își propune să ofere sprijin și informații pentru prevenirea și gestionarea bolilor cronice, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, inclusiv a bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Prin intermediul tehnologiei și al resurselor noastre, își dorește să ajute oamenii să aibă o viață sănătoasă, să trăiască mai mult și mai bine.

*Utilizând baze de date complexe, echipa din Calgary a identificat rapoarte privind incidența și prevalența NAFLD în populațiile de studiu reprezentative pentru populația adultă generală publicate de când au început să fie disponibile, până la 25 mai 2021.

În total, 72 de publicații, cu o populație de peste 1 milion de adulți din 17 țări, au fost incluse în analiza prevalenței, iar 16 publicații, cu o populație de aproape 382.000 de persoane din cinci țări, au fost incluse în analiza incidenței.

Conform estimărilor lor, prevalența globală generală a NAFLD este de 32,4%, cu o prevalență în creștere constantă și semnificativă în timp, de la 25,5% în 2005 sau înainte până la 37,8% în 2016 sau mai târziu. Prevalența globală este semnificativ mai mare la bărbați decât la femei (39,7% față de 25,6%).

Aceste cifre contrastează cu meta-analizele și revizuirile sistematice recente care plasează prevalența globală a NAFLD între 25,2% și 29,8%. După regiune, datele lor plasează prevalența NAFLD la 31,6% în Asia, 32,6% în Europa, 47,8% în America de Nord și 56,8% în Africa. Potrivit estimărilor lor, incidența globală a NAFLD este de 46,9 cazuri la 1000 de persoane-ani, cu o incidență mai mare la bărbați decât la femei (70,8 vs. 29,6 cazuri la 1000 de persoane-ani).

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top