Now Reading
Cauzele întârzierii menstruației

Cauzele întârzierii menstruației

Revista Psychologies
cauzele-întârzierii-menstruației

Menstruația întârziată poate adăuga un stres suplimentar. În cele mai multe cazuri, cauza o poate reprezenta sarcina, dar nu întotdeauna aceasta este motivația. În acest articol vorbim despre întârzierea menstruației, îți spunem care sunt principalele motive care pot duce la această întârziere.

Cât de târziu poate veni menstruația?

Deși unele persoane pot avea menstruații care vin cu o predictibilitate foarte mare, nu întotdeauna se întâmplă așa. Așadar, dacă menstruația ta întârzie o zi sau două, nu ai motive să intri în panică. Ciclul poate fi considerat întârziat dacă:

  • au trecut mai mult de 35 de zile de la ultima menstruație;
  • în mod normal menstruația este foarte regulată, dar brusc are o întârziere mai mare de 3 zile.

Motive pentru care menstruația ar putea fi întârziată

O menstruație întârziată este adesea primul semn de sarcină, dar există și alte motive de întârziere. Iată care sunt factorii care pot întârzia ciclul lunar:

Sarcina

Atunci când nu ești însărcinată, corpul tău elimină mucoasa uterului în fiecare lună prin menstruație. Dar atunci când ești însărcinată, mucoasa uterului – unde se atașează și crește ovulul fertilizat – se îngroașă și dezvoltă mai multe vase de sânge.

Dieta și exercițiile fizice extreme

O dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate pot face minuni pentru sănătatea ta. Dacă exagerezi, însă, corpul tău poate pune o pauză la menstruație, cel puțin temporar. Atunci când menstruația se oprește din cauza pierderii în greutate, a dietei sau a exercițiilor fizice, te confrunți cu amenoree secundară. Acest lucru înseamnă că ai avut anterior menstruații, dar acestea s-au oprit. Amenoreea secundară se poate întâmpla dacă:

  • adopți o dietă extremă, cu restricții calorice;
  • ai o tulburare de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia;
  • pierzi foarte mult în greutate într-un timp scurt;
  • te supui unui antrenament intens de exerciții fizice, cum ar fi pentru un maraton.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă un dezechilibru hormonal care interferează cu capacitatea organismului de a elibera un ovul (cunoscută sub numele de ovulație). Atunci când nu ovulezi, de obicei nu ai menstruație.

Simptomele sindromului ovarelor polichistice sunt:

  • acnee;
  • exces de păr facial sau corporal;
  • subțierea părului;
  • creșterea în greutate sau probleme în a pierde în greutate.

Medicul stabilește diagnosticul de sindromul ovarelor polichistice în funcție de simptomele pacientului și de rezultatele testelor medicale. Medicamentele și modificările stilului de viață pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Stresul

Stresul nu afectează doar sănătatea mentală, poate provoca, de asemenea, simptome fizice, inclusiv întârzierea sau absența menstruației.

Controlul hormonal al nașterii

Contraceptivele hormonale conțin progestativ sau o combinație de progestativ și estrogen, doi hormoni care acționează pentru a preveni sarcina. Unele contraceptive hormonale provoacă o menstruație falsă, care este cunoscută sub numele de sângerare de retragere.

Afecțiuni tiroidiene

Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture aflată la baza gâtului și este unul dintre numeroasele mecanisme hormonale care ajută la producerea menstruației. Dacă este hiperactivă (hipertiroidism) sau hipoactivă (hipotiroidism) este posibil să ai o menstruație întârziată. Problemele tiroidiene sunt frecvente, afectând mai mult de 10% dintre persoanele care au menstruație. Ele pot cauza menstruații neregulate sau chiar lipsa menstruației, dar uneori sunt confundate cu menopauza.

Perimenopauza

Perimenopauza, sau tranziția de la anii de reproducere la menopauză, poate dura un an sau doi, sau poate dura mai mulți ani. În această perioadă, ciclul tău ar putea fi variabil. Vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani, așa că perimenopauza începe adesea la 40 sau 50 de ani. De obicei, perimenopauza vine și cu alte simptome, cum ar fi:

  • bufeuri,
  • insomnie;
  • modificări ale dispoziției;
  • crampe;
  • transpirații nocturne;
  • uscăciune vaginală.

Menstruațiile neregulate în timpul perimenopauzei sunt frecvente.

Primii ani de menstruație

La început, este dificil să ai un ciclu regulat, la 28 de zile. De obicei, este nevoie de câțiva ani pentru ca lucrurile să se echilibreze.

În mod obișnuit, menstruația ar trebui să devină mai previzibilă la sfârșitul adolescenței și în jurul vârstei de 20 de ani. Dacă însă continui să ai o menstruație neregulată (abundentă sau dureroasă), discută cu medicul ginecolog sau endocrinolog pentru a identifica motivul.

Este normal să ai o menstruație târzie?

O diferență de câteva zile din când în când nu este, de obicei, o mare problemă, și se întâmplă aproape tuturor femeilor. Dar, uneori, întârzierea menstruației poate însemna o afecțiune medicală, iar dacă se întâmplă în mod regulat este recomandat să apelezi la medicul specialist.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top