Now Reading
Ce probleme poate să ascundă lăcrimarea excesivă a ochilor

Ce probleme poate să ascundă lăcrimarea excesivă a ochilor

Revista Psychologies
ce-probleme-poate-să-ascundă-lăcrimarea-excesivă-a-ochilor

Lacrimile sunt esențiale pentru lubrifiere și îndepărtarea particulelor străine din ochi. Mai mult decât atât, acestea reprezintă și o componentă importantă a sistemului imunitar care protejează împotriva infecțiilor.

Lăcrimarea exesivă poate avea numeroase cauze care pot varia de la situații temporare și inofensive, la afecțiuni și probleme oculare mai severe.

Pentru a fi mai bine informat despre sănătatea ochilor tăi, află în continuare mai multe despre potențialele cauze care pot sta în spatele lăcrimării excesive!

4 potențiale cauze care se pot manifesta prin lăcrimare exesivă

Întrucât lăcrimarea abundentă poate fi cauzată de corpi străini în ochi, de alergii sau de anumite infecții, este importantă determinarea exactă a cauzei pentru a primi tratamentul corespunzător.

Câteva dintre cele mai comune probleme oculare care se pot manifesta prin lăcrimare excesivă includ:

Corpi străini în ochi

Orice obiect străin prezent la nivelul ochiului, fie el praf, nisip sau geană poate provoca o lăcrimare peste limitele normale întrucât corpul va încerca să îndepărteze elementul străin cât mai rapid posibil.

Odată ce corpul străin a fost înlăturat, lăcrimarea va reveni la normal și nu ar trebui să existe probleme sau simptome adiționale.

Dacă există totuși iritație, durere sau orice altă abatere de la normal, atunci este recomandată o consultație de specialitate pentru a determina cauza principală și prezența sau absența potențialelor leziuni oculare.

Conjunctivita

Conjunctivita este una dintre cele mai comune cauze de lăcrimare a ochilor atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților.

Aceasta este o infecție virală sau bacteriană a conjunctivei (membrana transparentă care acoperă globul ocular), ceea ce duce în cele din urmă la simptome deranjante cum ar fi iritația, mâncărimea, lăcrimarea excesivă și sensibilitatea la lumină.

Deoarece conjunctivita poate cauza complicații adiționale cum ar fi vederea încețoșată sau durerea oculară, este recomandată o consultație oftalmologică pentru a primi tratamentul corespunzător în funcție de agentul patogen cauzator.

Reacții alergice

Prin „alergie” se înțelege reacția provocată de sistemul imunitar în momentul în care un anumit corp sau substanță pătrunde în organism, cum ar fi polenul, praful, veninul de albină sau chiar anumite alimente sau compuși.

Severitatea reacției alergie poate varia de la simptome ușoare, la probleme severe sau chiar letale cum ar fi șocul anafilactic. Cu toate acestea, atunci când discutăm doar de reacții ușoare, cele mai comune simptome includ strănutul, lăcrimarea excesivă, secreții nazale abundente (rinoree) etc.

Dacă lăcrimarea excesivă este acompaniată și de alte simptome adiționale, este recomandată o consultație medicală pentru a determina cauza și tratamentul specific pentru a reduce riscul de dezvoltare a astmului, a sinuzitei sau a altor complicații mai severe.

Blefarita

Blefarita este o problemă caracterizată prin inflamarea pleoapelor din cauza glandelor înfundate de la baza genelor. De obicei această problemă afectează ambii ochi și poate fi greu de tratat atunci când se cronicizează.

Semnele și simptomele acestei afecțiuni oculare includ lăcrimarea exesivă, pleoape umflate, durere sau senzație de arsură la nivelul ochilor, clipit mult mai frecvent etc.

Pe lângă faptul că blefarita poate duce la complicații adiționale, apariția în sine a acestei probleme poate fi cauzată de anumite boli mai severe cum ar fi dermatita seboreică, infecții, alergii și așa mai departe.

Întrucât multe afecțiuni și probleme oculare includ lăcrimarea exesivă în tabloul lor simptomatic, este importantă determinarea cauzei exacte și obținerea tratamentului corespunzător, mai ales dacă există simptome adiționale sau alte abateri de la normal. Programează-te pentru o consultație și discută cu doctorul specialist despre simptomele prezentate pentru a primi atenția medicală necesară!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top